Ταχίνι – το μυστικό όπλο των αθλητών

Το ταχίνι, όπως γνωρίζουμε, είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και αποτελεί άριστη φυτική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Επιπλέον, όμως, αποδίδει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών φυτοσυστατικών και λιποδιαλυτών βιταμινών A και E. Μάλιστα, το ιδιαίτερο διαθρεπτικό του προφίλ έχει προκαλέσει το ερευνητικό ενδιαφέρον για την επίδραση που μπορεί να έχει στην αθλητική απόδοση και την μυϊκή αποκατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών συνδυάζουν την υγιεινή διατροφή με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, επιτυγχάνεται η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και η καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της γενικότερης υγείας μας. Με αυτό τον γνώμονα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η διατροφή μας να στηρίζει τη φυσική άσκηση που υιοθετούμε, προσφέροντάς μας ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Southampton και του Gdansk τον Σεπτέμβριο του 2022, αξιολόγησε την επίδραση της χορήγησης ω-3 λιπαρών οξέων σε ερασιτέχνες δρομείς αποστάσεων μεγαλύτερων των 1.500 μέτρων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρη βελτίωση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2max), ο οποίος είναι δείκτης της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας του οργανισμού.

Αντίστοιχη κλινική μελέτη το 2017 από το τμήμα βιοχημείας τροφίμων πανεπιστημίου της Βραζιλίας, που αφορούσε συγκεκριμένα το ταχίνι και το πώς επιδρά η τακτική κατανάλωσή του σε αθλητές, κατέδειξε ότι η κατανάλωση μόλις 40 γραμμαρίων καθημερινά, μοιρασμένο πριν και μετά την προπόνηση, κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση τους. Αρχικά, οδήγησε στη μείωση των επιπέδων βιοχημικών δεικτών μυϊκού καταβολισμού ενώ παράλληλα, βελτίωσε τα επίπεδα βιταμινών A, C και Ε και αύξησε τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου. Βάσει των παραπάνω, καταλήγουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση ταχινιού συμβάλλει στην καλύτερη μυϊκή αποκατάσταση μετά την άσκηση, τη μειωμένη αίσθηση κόπωσης, την καλύτερη αντιοξείδωση και τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας.

Τα παραπάνω ερευνητικά αποτελέσματα είναι σημαντικά τόσο για τους αθλούμενους, όσο και για αυτούς που στοχεύουν στη σταδιακή αύξηση της φυσικής τους δραστηριότητας. Με τον πλέον φυσικό τρόπο, καταναλώνοντας καθημερινά ένα φυτικό και πρωτογενές τρόφιμο όπως το ταχίνι, μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας, επιτυγχάνοντας καλύτερη διάθεση, βελτιωμένη μεταβολική λειτουργία, υψηλότερη απόδοση στην άσκηση και τελικά, καλύτερα αποτελέσματα!

Μπορούμε πολύ εύκολα να προσθέσουμε στη διατροφή μας το ταχίνι, μέσα από απλές και γευστικές συνταγές, όπως οι ακόλουθες:

 

Δροσερή σαλάτα με dressing από ταχίνι

Κάνουμε τη σαλάτα μας ακόμα πιο απολαυστική και θρεπτική, με dressing από ταχίνι, το οποίο φτιάχνουμε με: 120 γρ. γιαούρτι 2%, 40 γρ. ταχίνι, χυμό από ½ λεμόνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ½ σκελίδα σκόρδου, λιωμένη.

 

Γευστική μπάρα με ταχίνι

Φτιάχνουμε με απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι, γευστικές μπάρες με ταχίνι, που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας στο γραφείο και στο γυμναστήριο.

Για να τις φτιάξουμε, ανακατεύουμε αρχικά 1 φλιτζάνι ταχίνι με 1 φλιτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης, 1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης από σιτάρι και βρώμη & 2 πρέζες αλάτι και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα μικρό ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει Τέλος, το κόβουμε  σε μερίδες των 50 γραμμαρίων, και…απολαμβάνουμε!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved