Το brain gain της ελληνικής γαστρονομίας

Το Greek Chefs Abroad II έφερε αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας τον Γιάννη Κιόρογλου και 4 ακόμη «δικούς» μας σεφ, που διαπρέπουν στο εξωτερικό

«Όπου και αν μαγειρεύω θέλω να τους δίνω κάτι από Ελλάδα», λέει ο Γιάννης Κιόρογλου, executive chef σε εστιατόρια στην Κυανή Ακτή, το Παρίσι, το Σεντ Μπαρθ της Καραϊβικής και την Τουρκία. Τον συναντάμε στο Marbella Corfu, το οικογενειακό resort της Κέρκυρας με το οποίο επίσης συνεργάζεται, έχοντας την ευθύνη για τους καταλόγους σε εστιατόριά του. Εκείνο ειδικά το βράδυ, όμως, είχε κάτι παραπάνω. Θα μαγείρευε ο ίδιος, στην τελευταία βραδιά του Greek Chefs Abroad ΙΙ, που για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι διοργάνωσε ο ελληνικός Όμιλος Marbella Collection.

Ένα brain gain της ελληνικής γαστρονομίας: αυτό είναι με δυο λόγια το Greek Chefs Abroad, χάρη στο οποίο καταξιωμένοι στο εξωτερικό Έλληνες σεφ επιστρέφουν στην πατρίδα για να δείξουν πού έχουν φτάσει. Και κυρίως, για να αναδείξουν το ελληνικό fine dining με τις επιρροές που ο καθένας (και η καθεμία) τους «κουβαλάει», σε ένα μεικτό κοινό, που αποτελούν πελάτες των ξενοδοχείων από το εξωτερικό, αλλά και Έλληνες, κάτοικοι ή επισκέπτες της περιοχής (Κέρκυρα και Καραβοστάσι Θεσπρωτίας).

 

Yiannis Kioroglou in action

 

Ο Γιάννης Κιόρογλου πήρε τη (φρέσκια) ελληνική πρώτη ύλη, πήρε ελληνικές συνταγές, τις «έντυσε» με γαλλική φινέτσα και παρουσίασε ένα μενού 7 πιάτων υψηλού επιπέδου, που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα. Συνέβαλαν σε αυτό και τα ελληνικά κρασιά που επέλεξε και παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW (Master of Wine).

«Αυτό είναι που κάνω και θέλω να κάνω όπου και αν βρίσκομαι. Να δείχνω την Ελλάδα. Προσπαθώ να βρίσκω ελληνικά προϊόντα, δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικό να έρχεται ο Γάλλος στο La Guerite (Κάνες) ή ο Αμερικανός στο Shellona (Σεντ Μπαρθ) και να δοκιμάζει κάτι ελληνικό και νόστιμο και όταν ξανάρθει να το ζητάει πάλι», λέει ο σεφ, που ξεκίνησε από το Περιστέρι, θήτευσε σε ελληνικά εστιατόρια με Αστέρια Michelin (Σπονδή, Botrini’s), τόλμησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο εξωτερικό και έφτασε, νέος ακόμη, να διαπρέπει στις πιο ανταγωνιστικές κουζίνες του κόσμου. Και δεν μένει μόνο στα προϊόντα: «Θέλω να έχω παντού μαζί μου και μάγειρες από την Ελλάδα. Γιατί τα αγόρια και τα κορίτσια μας ξέρουν τι εννοώ όταν λέω ότι θέλω να φτιάχνουμε ελληνική-μεσογειακή κουζίνα με αγάπη, μεράκι και απλότητα».

 

 

Ο Κιόρογλου ήταν ο τελευταίος σε ένα σετ σπουδαίων σεφ, που κόσμησαν το Greek Chefs Abroad του 2022. Ο Γκίκας Ξενάκης του Αθηναϊκού Aleria βρίσκει «πολύ σημαντικό να συμμετέχω σε έναν τέτοιο θεσμό ο οποίος βοηθάει στη εξωστρέφεια της σύγχρονης Ελληνικής κουζίνας». Ο Ασημάκης Χανιώτης, που το 2018, στα 28 του, έγινε ο νεότερος σεφ με αστέρι Michelin στο Λονδίνο (εστιατόριο Pied à Terre) δηλώνει: «Βάζω όλες μου τις δυνάμεις στο να προάγω τη χώρα μου μέσα από τα πιάτα μου και αυτό με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο». Στο Λονδίνο (Morito, Hackney Road) διαπρέπει και η χανιώτισσα Μαριάννα Λειβαδιτάκη.  «Η εμπειρία να είμαι μέρος ενός γαστρονομικού φεστιβάλ στην Ελλάδα ήταν σημαντική. Δημιούργησα πιάτα με τοπικά προϊόντα, ελληνικές συνταγές με ένα twist, ως φόρο τιμής στις ρίζες μου”, λέει. Για τον John Σκοτίδα αυτή η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη. «Ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να μαγειρέψω στην Ελλάδα», σημειώνει ο μέχρι πρότινος executive chef των λονδρέζικων Mazi και Susi Tros. «Το Greek Chefs Abroad μου έδωσε αυτήν την χαρά να δείξω την μαγειρική μου κουλτούρα, που είναι ένας συνδυασμός Ελλάδας και εμπειριών από το εξωτερικό».

Το αποτέλεσμα, τόσο γευστικά όσο και επιχειρηματικά, δικαιώνει το εγχείρημα του Marbella Collection. Και αυτό το καλοκαίρι οι σεφ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ όλες οι βραδιές ήταν sold out.  To Greek Chefs Abroad είναι ένα γαστρονομικό «μανιφέστο» σε εξέλιξη και αναδεικνύεται σε σημαντική σταθερά σε ό,τι αφορά την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό «συν» στον κατάλογο με τα θέλγητρα της χώρας που έλκουν τον υψηλού επιπέδου τουρισμό.

Στο παρακάτω άλμπουμ δείτε πιάτα από το μενού που ετοίμασε ο Γιάννης Κιόρογλου στο εστιατόριο Celeste του Marbella Corfu



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved