Γιατί πρέπει να μάθεις να πίνεις την τεκίλα σκέτη

Πώς η neat εκδοχή ενός καλού αποστάγματος, θα απογειώσει την γευστική εμπειρία σου.

Ο καθένας από εμάς έχει μία ιστορία με τεκίλα, με μαργαρίτες, με δροσερές παλόμες και την παρέα του να πρωταγωνιστεί. Και λογικό είναι. Άλλωστε η τεκίλα συνοδεύει από πάντα την καλοκαιρινή μας διάθεση και τις ωραίες στιγμές με την παρέα μας. Αν προσθέσεις σε όλο το παραπάνω και τις διακοπές σε ελληνικό νησί, προφανώς και η τεκίλα είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας επιλογές. Μήπως όμως να ξεφύγουμε από τους κλασσικούς τρόπους που την απολαμβάναμε μέχρι τώρα;

pexels los muertos crew 7601311

Όχι ότι οι μαργαρίτες και οι παλόμες που πίνεις στις εξόδους με την παρέα δεν έχουν τη χάρη τους, αλλά στα αποστάγματα και ειδικά όταν αυτά είναι καλοδουλεμένα και άρτια στην παραγωγή τους, ισχύει μόνο ένας κανόνας: ότι θα συναντήσεις άλλου είδους εμπειρίες, όταν θα τα δοκιμάσεις σκέτα. Υπάρχει κόσμος που μέχρι σήμερα τρομάζει στην ιδέα να δοκιμάσει ένα ποτό, οποιοδήποτε ποτό, σκέτο. Σκέφτεται πως θα του πέσει βαρύ ή ότι δεν θα του αρέσει γευστικά. Ειδικότερα, ο κόσμος νομίζει πως όσο πιο σκέτο το ποτό, τόσο περισσότερο θα τον ενοχλήσει η περιεκτικότητα του αλκοόλ. Αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος και ειδικά στην ποιοτική τεκίλα, μιας και η δοκιμή ενός αποστάγματος σε neat μορφή, σκέτη δηλαδή, όχι μόνο μεγιστοποιεί την απόλαυση αλλά σε βοηθάει να αντιληφθείς και τις νότες. Στην περίπτωση της Don Julio, έχει μεγάλη αξία -πριν περάσεις ξανά στα αγαπημένα σου κοκτέιλ- να εκτιμήσεις την κάθε ετικέτα δοκιμάζοντας την σκέτη. Και ναι, το πιο πιθανό είναι ότι θα σου αρέσει περισσότερο.

 

Η περίπτωση της Don Julio Blanco

FF 06971

Αρχικά να πούμε πως πρόκειται από τα «νεαρά» αποστάγματα της σειράς της Don Julio. H αγαύη διαλέγεται στο χέρι - η ηλικία του φυτού είναι κάπου ανάμεσα στα 8 και στα 10 χρόνια. Μαγειρεύεται για τρεις ημέρες με αποτέλεσμα το τελικό σώμα που θα γευτείς στο ποτήρι να είναι πάρα πολύ smooth. Αυτό είναι ωστόσο το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της Blanco, πέρα από τα αρώματα των εσπεριδοειδών και των lime. Ότι είναι απαλή, ότι έχει γρήγορο τελείωμα και ότι από γλυκιά πρώτη εντύπωση στην παλέτα, αφήνει στο τέλος πιο spicy γεύση εξαιτίας των μπαχαρικών. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί τη βάση για τις μαργαρίτες και τις παλόμες, αλλά είναι εξαιρετική ακόμη και για εκείνον που θέλει να την δοκιμάσει σκέτη.

 

Η πιο αυθεντική reposado

FF 07014

O χαρακτήρας της Don Julio Reposado είναι αυτό ακριβώς που περιμένει ένας φαν της τεκίλα που του αρέσει να την παραγγέλνει έστω και με ένα πάγο στο ποτήρι του. Η απόσταξη είναι διπλή και η παλαίωση στα δρύινα βαρέλια είναι λιγότερο από χρόνο  (σ.σ.: για την ακρίβεια οκτώ μήνες) με το απόσταγμα να είναι λίγο πιο ‘‘λιπαρό’’ από τις συνηθισμένες reposado – αν κουνήσεις το απόσταγμα μέσα στο ποτήρι θα δεις τα «δάκρυα» να σχηματίζονται στα τοιχώματα. Εξαιρετική μυρωδιά από σοκολάτα και καρύδα με έντονο χαρακτήρα στην παλέτα από καραμέλα, μπισκότο και βανίλια – ενδεχομένως και κάποιες πιο λεπτές νότες από μήλο και κανέλα με την επίγευση να θυμίζει μπισκότο. Μία γουλιά από την Don Julio Reposado σε neat μορφή, θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη για ό,τι νόμιζες μέχρι σήμερα για την τεκίλα και θα την εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο σαν απόσταγμα.

 

Η μόνη vintage εκδοχή της 1942 είναι η σκέτη

FF 07066

Αν όλες οι παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν βάση για διάσημα κοκτέιλ, τίποτα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κουνήσει την 1942 από το ποτήρι σου. Η συγκεκριμένη vintage τεκίλα είναι ενδεχομένως η καλύτερη στον κόσμο με πιο αραιό και καθαρό σώμα από τις περισσότερες anejo που μπορείς να συναντήσεις εκεί έξω. Χαρακτηριστικό για τις νότες της είναι η παλαίωση σε βαρέλια μπέρμπον για 2,5 χρόνια. Το αμερικανικό βαρέλι έχει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία, τόσο στη μύτη όσο και στη γεύση, όπως η βανίλια, η καραμέλα βουτύρου και η μπανάνα – όλες αυτές οι νότες πηγάζουν από το μπέρμπον βαρέλι. Η συγκεκριμένη δεν θα έπρεπε καν να συνδυάζεται με πάγο ώστε να μην αραιώσει περισσότερο το σώμα της, ενώ στην πρώτη γουλιά θα συναντήσεις μία πολυπλοκότητα ανάμεσα στα απαλά μπαχαρικά και τη βανίλια, μαζί με την γλυκάδα της αγαύης και ενδεχομένως κάποια ίχνη από φρούτα όπως αχλάδι. Η επίγευση είναι μακρά -ενδεχομένως και λίγο αφύσικη για vintage τεκίλα, αλλά αυτό ακριβώς την κάνει και ιδιαίτερη και είναι must να την απολαμβάνεις σκέτη. Αυστηρά για όσους εκτιμούν τα καλά αποστάγματα.

Το να απολαμβάνεις ένα ποτό σκέτο, σε οδηγεί σε νέες γεύσεις, νέες εμπειρίες.  Όταν όλα αυτά συνοδεύονται από την άριστη παραγωγή μίας διθυραμβικής τεκίλα όπως η Don Julio, αντιμετωπίζεις το ποτό με τον σεβασμό που του αρμόζει. Οπότε ακόμη και αν λατρεύεις τις παλόμες με την Blanco ή τις μαργαρίτες με τη reposado κ.ο.κ., δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει την αξία του neat ποτού. Και ξεκίνα με την διασημότερη  τεκίλα του κόσμου. Την Don Julio.

eneap new



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved