Ξέρεις να αναγνωρίζεις τα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά σκληρά τυριά;

Καλά και άγια τα ελληνικά τυριά, αλλά ας δούμε τι άλλο παίζει στον πάγκο του delicatessen.

Σε μια υποθετική συζήτηση για το πόσο εύκολο είναι να γίνει κανείς χορτοφάγος υπάρχει ένα πολύ κρίσιμο σημείο που χωρίζει το κίνημα στα δύο. Αν καθίσουμε να το σκεφτούμε λίγο σοβαρά θα δούμε ότι το να κόψουμε δραστικά το κρέας, ακόμα και μόνιμα δεν είναι και τόσο ακραίο σενάριο, δηλαδή να γίνουμε vegetarians. Όμως αν μας ζητηθεί να κόψουμε τα τυριά, το βήμα δεν είναι και τόσο εύκολο. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτή τη δυσκολία και δεν έχει να κάνει μόνο την υπέροχη γεύση που αφήνει κάθε διαφορετικό τυρί στον ουρανίσκο μας. Η καζεΐνη που περιέχεται σε όλα τα τυριά είναι μια ουσία που δρα όπως η νικοτίνη ή οποιαδήποτε άλλη ουσία που προκαλεί εξάρτηση και κάνει το μυαλό μας να αναζητά λίγο τυρί ακόμα. 

 

 

Άρα το να σταματήσουμε να τρώμε τυριά είναι κομμάτι (no pun intended) δύσκολο και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όταν βρισκόμαστε απέναντι σε έναν πειρασμό είναι να ενδώσουμε σε αυτόν. Ας φροντίσουμε λοιπόν να αξίζει τον κόπο, και τις θερμίδες και ας επενδύσουμε σε τυριά που να ξεφεύγουν από τα τετριμμένα (no pun intended vol2) και ας αφεθούμε στον πειραματισμό. 

Ειδικά στα σκληρά τυριά η ευρωπαϊκή παραγωγή έχει να δείξει μια εκτενέστατη λίστα ΠΟΠ προϊόντων που δεν περιορίζονται στην κλασική παρμεζάνα και στο ακόμα πιο κλασικό έμενταλ. Μαθαίνοντας το βασικό γευστικό προφίλ τους έχουμε έναν μικρό οδηγό για να μπούμε στα άδυτα της τυροφαγίας, πάντα με τη βοήθεια του έμπειρου πίσω από τον πάγκο που θα μας κατευθύνει, πάμε να δούμε τα πιο χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά τυριά. 

Abondance

Ένα μοναστηριακό πλούσιο και γενναιόδωρο στις αισθήσεις του τυρί από την περιοχή της Haute-Savoie. Η παράδοση το θέλει να φτιάχνεται με φρέσκο αγελαδινό γάλα το οποίο συλλέγεται δύο φορές τη μέρα από μοναχούς. Μετά την πήξη το τυρί τυλίγεται σε υφάσματα και μένει υπό πίεση για 24 ώρες, στη συνέχεια αλλατίζεται και ωριμάζει για ακριβώς 100 ημέρες. Στη γεύση του υπάρχει μια ανεπαίσθητη ιδέα από φουντούκια που το κάνει ξεχωριστό. 

 

 

Beaufort

Δεν θα τριτώσει το κακό με τα λογοπαίγνια και τα μποφόρ, αλλά αξίζει να κάνουμε μια μικρή αναφορά στο παράξενο προφίλ που έχει αυτό το τυρί. Η πατημένη προς τα μέσα περίμετρός του οφείλεται στα ξύλινα παραδοσιακά καλούπια στα οποία μπαίνει κατά το στάδιο της ωρίμανσης. Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι το Beaufort είναι ένα εποχιακό τυρί. Υπάρχει μια καλοκαιρινή εκδοχή του και μια χειμερινή και η διαφορά στη γεύση του έχει να κάνει με τη διαφορετική διατροφή που έχουν οι αγελάδες ανάλογα με την εποχή. 

Bethmale 

Ένα τυρί με ρίζες από την αραβική παρουσία στην Ευρώπη καθώς οι πρώτες αναφορές του φτάνουν στον 12ο αιώνα. Απ’εξω έχει μια πορτοκαλί όψη που θυμίζει γκούντα, αλλά όταν κόψεις ξεκινάει η αποκάλυψη. Οι μικροσκοπικές τρύπες του κρύβουν μια γήινη, ελαφρά γλυκιά γεύση με υφή σκληρής κρέμας. Αν ψάχνετε παρέα για ένα ελαφρύ και αρωματικό κρασί, μην ψάχνετε άλλο.

Cantal

Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα τυριά του κόσμου. Η γεύση του εξαρτάται σε μεγάλοβαθμό από το μέγεθος του κεφαλιού, μιας και παράγεται σε τρία διαφορετικά, αλλά και από την ηλικία του. Ένα φρέσκο cantal είναι σχεδόν κρεμώδες, γλυκό και γαλακτερό. Τα πιο ηλικιωμένα cantal έχουν έντονη γεύση ξηρών καρπών, όπως φουντούκι και γι’αυτό συνοδεύει εκπληκτικά φρούτα, ξηρούς καρπούς και φυσικά φρουτώδη κρασιά.

 

 

Comté

Με νότες βερίκοκου, σοκολάτας, βουτύρου, κρέμας και ψημένου ψωμιού, το comté δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο αγαπητά πολύπλοκα τυριά. Η παραγωγή του φτάνει τους 40.000 τόνους κάθε χρόνο και η χρήση του ποικίλει, από την ωμή κατανάλωση και τα ριζότι, μέχρι τις ομελέτες και το φοντί. Ακόμα και πανέ γίνεται για να κάνεις ένα γαλλικό σαγανάκι.

Laguiole

Ακόμα ένα γαλλικό μοναστηριακό τυρί που χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη για τον παραδοσιακό γαλλικό τυρένιο πουρέ πατάτας. Η γκρίζα εξωτερική του όψη κρύβει μια ελαφρά ξινή σάρκα που λιώνει πολύ εύκολα όταν μπαίνει σε φαγητό. Αν το φας ωμό πάει ιδανικά με ξηρά λευκά κρασιά.

Mimolette

Το έντονο πορτοκαλί του χρώμα και το σφαιρικό του σχήμα το κάνουν πρωταγωνιστή σε κάθε πλατό τυριών. Η «κοφτερά» γήινη γεύση του κρύβει νότες ξηρών καρπών και φρούτων και είναι ιδανικό τελείωμα για πιάτα με άλλα τυριά σαν γαρνιτούρα από πάνω τους. Αφήστε για λίγο τα κρασιά και δώστε του μια ευκαιρία να συνοδεύσει μια σκούρα μπίρα με έντονη καραμέλα στο γευστικό της προφίλ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved