Ποιος είπε ότι το μπέικον είναι μόνο για τα αβγά σου;

Πραγματικός μπαλαντέρ της κουζίνας, πάει με όλα, μυρίζει υπέροχα και έχει μια γεύση βγαλμένη από τον παράδεισο.

Ως γνωστόν υπάρχουν οι 4 βασικές γεύσεις, δηλαδή γλυκό, ξινό, πικρό κι αλμυρό. Τα τελευταία χρόνια μας ήρθε και μία 5η από την Ιαπωνία μαζί με τα ηχοσυστήματα και τα κλιματιστικά. Πρόκειται για την ουμάμι που με δυσκολία προσπαθούμε να την περιγράψουμε με ελάχιστες λέξεις ως υποπερίπτωση μιας πιο πολύπλοκης αλμυρής γεύσης που άλλοτε θυμίζει ψημένη ντομάτα, άλλοτε κρέας, αλλά αν θέλουμε ένα λίγο πιο σαφή προσδιορισμό της γεύσης ουμάμι, τότε το καψαλισμένο μπέικον είναι η καλύτερη περιγραφή του.

 

 

Το μπέικον όταν ψηθεί όσο πρέπει έχει την ικανότητα να κάνει τα πάντα καλύτερα, από μια κατεψυγμένη πίτσα των 2€ μέχρι την εντυπωσιακή αναβάθμιση των απλών τηγανιτών αυγών που ξαφνικά γίνονται πρωινό 5άστερου ξενοδοχείου όταν απιθώσεις δυο φέτες δίπλα τους. Όμως το μπέικον έχει κυριολεκτικά άπειρες λύσεις και μέχρι να σου πουν οι αρτηρίες σου μπάστα, μπορείς να τρως κάθε μέρα και μια διαφορετική εκδοχή του.

Το τιμημένο κοτομπέικον

Δεν ξέρουμε ποια γαστρονομική ιδιοφυία σκέφτηκε να τυλίξει το πιο αδιάφορο κρέας στον κόσμο με μπέικον, αλλά την ευχαριστούμε για αυτό. Σε μια σχέση συνήθως υπάρχει δούναι και λαβείν, αλλά στο κοτομπέικον το μπέικον είναι αυτό που τα δίνει όλα και οι μπουκίτσες κοτόπουλου τα δέχονται με ευγνωμοσύνη χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Μην έχεις στο μυαλό σου εκείνα τα απαράδεκτα κοτομπέικον που σαβούριαζες στον στρατό τότε που έκανες πειράματα αντοχής στο γαστρεντερικό σου. Πιάσε ένα κομμάτι κοτόπουλου, κόψτο σε μπουκιές ή λωρίδες, τύλιξε τα κομμάτια τρυφερά σαν να φασκιώνεις ένα μωράκι με αφθονες λωρίδες μπέικον και σε ελάχιστα λεπτά έχει έτοιμο έναν κορυφαίο μεζέ που δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, ούτε αλάτι, ούτε συνοδευτικά.

 

 

Πραλίνα κανε στην άκρη, έρχεται ο βασιλιάς των toppings

Τα pancakes είναι ωραία γιατί δεν έχουν γεύση. Δηλαδή έχουν, αλλά έχει μεγαλύτερη σημασία αυτό που θα βάλεις από πάνω τους. Το μεγάλο προσόν των pancakes είναι η υφή τους, αυτά τα τρυφερά σφουγγαράκια που έχουν τη μαγική ιδιότητα να εγκλωβίζουν πάνω τους κάθε νοστιμιά. Αυτό σημαίνει ότι καλά και άγια τα γλυκά pancakes με παραλίνες, μέλι, σιρόπι σφενδάμου κλπ, αλλά τα αλμυρά έχουν άλλη χάρη. Αυγό και μπέικον είναι οι συνήθεις ύποπτοι της αναβάθμισης, αλλά υπάρχει κάτι ακόμα πιο μεγάλο στο μπέικον, μπορεί να μπει και στα γλυκά pancakes δημιουργώντας έναν φανταστικό συνδυασμό με το μέλι και τα σιρόπια.

 

 

Bloody Mary άσε το σέλερι για καμία φασολάδα και πιάσει μια λωρίδα μπέικον

Το πιο umami από τα umami κοκτέιλ θα έπρεπε να έχει στη βασική του συνταγή μια λωρίδα μπέικον ως αναντικατάστατο υλικό μαζί με τη βότκα και τον ντοματοχυμό. Το κοκτέιλ αυτό που κάνει ενδιαφέρον ακόμα και το πιο βαρετό και χαζοχαρούμενο brunch, μόνο ενισχυμένο βγαίνει αν του καρφώσεις στην καρδιά μια ξεροψημένη φέτα μπέικον αντί για αναδευτήρι. Είναι και το πιο οικολογικό καλαμάκι γιατί δεν χρησιμοποιείς καθόλου καλαμάκι. Μην το φας με τη μία, άστο λίγο μέσα στο ποτό να εμπλουτίσει την umami διάσταση του Bloody Mary και δάγκωσέ το μετά από δυο-τρεις γουλιές.    



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved