Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας άντρας πριν μπει στην κουζίνα του

Είτε είσαι εντελώς αρχάριος, είτε θες να γίνεις καλύτερος στα μαχαίρια και τα τηγάνια, η μαγειρική είναι μια τέχνη που κάθε άντρας οφείλει να κατέχει και οι αρχές της είναι απλές.

Η μαγειρική είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα και ο όρος τέχνη είναι ο μοναδικός που μπορεί κάπως να συνοψίσει όλα όσα εκφράζονται μέσα από αυτή. Κατέχοντας βασικές γνώσεις μαγειρικής, δεν είναι ανάγκη να πας στο Master Chef και να μάθεις να φτιάχνεις το παστινάκι με 46 διαφορετικούς τρόπους, μπορείς να μάθεις να τρως πιο υγιεινά, να κάνεις οικονομία, να φλερτάρεις καλύτερα, να μαζέψεις πιο εύκολα την παρέα στο σπίτι, να κάνεις κάτι δημιουργικό που σε χαλαρώνει μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο.

4 βασικά εργαλεία κουζίνας, απαραίτητα για κάθε σύγχρονο άντρα

Πολλοί είναι αυτοί που διστάζουν να μπουν στην κουζίνα από φόβο για το άγνωστο, ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις ένα αξιοπρεπές φαγητό που να τρώγεται κάπως. Αλλοι απλά βαριούνται και προτιμούν τη θαλπωρή του delivery, ή την ακόμα πιο ζεστή αγκαλιά του τάπερ της μανούλας. Η αλήθεια είναι ότι η κουζίνα δεν δαγκώνει, αρκεί να τη σεβαστείς για αυτό που είναι. Τηρώντας μερικές βασικές αρχές, η προσέγγισή της μπορεί να σου ανοίξει τρομερούς νέους ορίζοντες δημιουργικότητας. Μπαίνοντας στην κουζίνα θα βγεις ένας άντρας με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πιο υγιής και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Πάμε να δούμε το πώς θα το κάνουμε αυτό πιο εύκολο.

Όλα ξεκινούν από την πρώτη ύλη

Ξεκινώντας την ενασχόληση με τη μαγειρική, οι πρώτες ύλες παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι για κάποιον που είναι έμπειρος. Όχι ότι χρειάζεται να κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών που χρησιμοποιείς, αλλά επειδή ακριβώς στην αρχή κάνεις πιο απλές στην εκτέλεση συνταγές, τα υλικά που χρησιμοποιείς έχουν δεχτεί λιγότερη κατεργασία και τα «ακούς» περισσότερο στο πιάτο. Επένδυσε σε φρέσκα υλικά, δεν χρειάζεται να στοκάρεις όπως κάναμε με το χαρτί υγείας στην πανδημία, μάθε την εποχικότητα και πειραματίσου με μέτρο όπου σε παίρνει. 

 

 

Τα υλικά σου θέλουν φροντίδα και μετά την αγορά

Μόλις συγκεντρώσεις όλα τα υλικά που χρειάζεσαι, ετοίμασέ τα για χρήση. Αυτό σημαίνει σχολαστικό πλύσιμο για όσα το χρειάζονται, ξεφλουδισμα, κόψιμο και δοσολογίες. Αυτό ισχύει από τα βασικά υλικά, όπως ένα κομμάτι κρέατος, μέχρι τα μπαχαρικά. Με την κατάλληλη προετοιμασία όλων των υλικών από την αρχή, κάνεις πολύ πιο εύκολη την εκτέλεση, πολύ πιο γρήγορη και πιο ξεκούραστη γιατί αποφεύγεις τα μπρος-πίσω σε συνταγές, ψυγείο και ντουλάπια. 

Η τεχνική είναι το μισό μαγείρεμα

Κάθε πιάτο, κάθε κομμάτι κρέατος έχουν τη δική τους τεχνική. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα είδος σοταρίσματος για όλες τις περιστάσεις, όπως δεν υπάρχει ένα είδος ψησίματος. Δώσε χρόνο στα υλικά σου, νιώσε τις υφές τους για να μπορείς να προβλέψεις την υφή που θέλεις να τους δώσεις όταν το πιάτο θα είναι έτοιμο. 

Δώσε τον απαιτούμενο σεβασμό στη συνταγή

Η μαγειρική είναι δημιουργία, άρα έχει μέσα της ένα σημαντικό κομμάτι ελεύθερης έκφρασης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να κάνει ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι. Ειδικά όταν είσαι στα πρώτα σου βήματα στην κουζίνα πρέπει να ακολουθείς όσο πιο πιστά γίνεται μια συνταγή για να καταλάβεις κάθε βήμα πώς δουλεύει πάνω στα υλικά. Μέσα από τη γνώση που παίρνεις κατανοώντας κάθε στάδιο ξεχωριστά θα μπορέσεις πολύ σύντομα να κάνεις αλλαγές και τροποποιήσεις σε μια συνταγή για να τη φέρεις στα μέτρα σου και πιο κοντά στα γούστα σου.  

Τι ήταν αυτό που έκανε τον Anthony Bourdain να βγει έξω από την κουζίνα του

Και η κουζίνα θέλει προπόνηση

Κάθε ένας φτασμένος μάγειρας ή σεφ εκεί έξω κάποτε δεν ήξερε ούτε πώς να βράσει ένα αυγό. Είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι στην αρχή θα κάνεις λάθη, ακόμα και στις πιο απλές συνταγές. Η πρακτική πάνω στη μαγειρική θα τα διορθώσει αυτόματα. Η τριβή με τα μαχαίρια και τις κατσαρόλες θα μειώσει τα λάθη καθώς οι κινήσεις σου θα γίνονται μηχανικά χωρίς να σκέφτεσαι. 

Πάρε έμπνευση από food blogs και εκπομπές μαγειρικής 

Τα reality μαγειρικής είναι περισσότερο reality και λιγότερο μαγειρική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να μάθεις ένα-δύο πράγματα από αυτά. Αρκεί ένα ερέθισμα για να δοκιμάσεις ένα υλικό που το φοβάσαι ή δεν το έχεις φάει μέχρι τώρα και να σου άρεσε. Από την άλλη τα food blogs έχουν να σου μάθουν πολλά. Τα περισσότερα από αυτά είναι πλέον θεματικά, άρα και πιο εύκολο να διαλέξεις από που θα «κλέψεις» συνταγές. Είτε σου αρέσουν τα μακαρόνια, είτε είσαι χορτοφάγος, είτε θες να φτιάχνεις πράγματα μόνο με κονσέρβα τόνου, υπάρχει σίγουρα στο instagram ή το youtube ένα ή και περισσότερα food blogs για σένα. 

Μη φοβάσαι να πειραματιστείς

Είσαι στη φάση που είσαι άνετος και μαγειρεύεις από μνήμη χωρίς να ανατρέχεις σε συνταγές ή γενικά νιώθεις ότι το έχεις; Μην φοβηθείς να παίξεις λίγο με υλικά και αναλογίες. Σε αντίθεση με τη ζαχαροπλαστική, η μαγειρική δίνει αρκετό χώρο στη δημιουργική έκφραση. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να βάζεις μαγιονέζα στο σπανακόρυζο. Σκέψου πρώτα τι είναι αυτό που περιμένεις προσθέτοντας ή αφαιρώντας κάτι και πάρε το ανάλογο μικρό ρίσκο. 

 

 

Η υπομονή είναι μια αρετή που βρίσκει έδαφος και στην κουζίνα

Υπάρχουν συνταγές που γίνονται στο πεντάλεπτο, υπάρχουν και άλλες που θέλουν να τους αφιερώσεις το μισό σου Σαββατοκύριακο. Έχε υπομονή με όσες απαιτούν λίγο παραπάνω χρόνο γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Υπομονή πρέπει να δείξεις και όταν κάτι δεν σου βγει με την πρώτη, υπομονή και και όπως είπαμε πιο πάνω, εξάσκηση. 

Απόλαυσε το φαγητό σου πριν το φας

Αν δεις τη μαγειρική σαν αγγαρεία, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί πριν καν ξεκινήσει. Σίγουρα δεν μπορείς να έχεις όρεξη για μαγείρεμα κάθε μέρα, ειδικά τις καθημερινές, αλλά αν δώσεις την απαιτούμενη προσοχή στη διαδικασία, τότε θα ανακαλύψεις ότι και η μαγειρική μπορεί να σου δώσει ικανοποίηση. Το φαγητό πολλές φορές είναι σαν το ταξίδι, το ίδιο έχει μεγαλύτερη σημασία από τον προορισμό.

Οι σκηνές στις μαφιόζικες ταινίες που μας έκαναν να αγαπήσουμε το φαγητό

Η καθαριότητα είναι το αναγκαίο κακό

Η μαγειρική σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι, όμως το πλύσιμο των πιάτων είναι μισητό από όλους. Για πολύ κόσμο η καθαριότητα της κουζίνας είναι και ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για να ασχοληθεί κάποιος με τη μαγειρική. Το μυστικό είναι να την κάνεις με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται πιο υποφερτή. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να καθαρίζεις κάθε τι που χρησιμοποιείς μόλις τελειώσεις μαζί του. Δηλαδή καθάρισε το ξύλο κοπής μόλις κόψεις τα υλικά και πριν ξεκινήσεις το μαγείρεμα. Το ίδιο κάνε και μόλις τελειώσεις το μαγείρεμα, πλύνε την κατσαρόλα και το τηγάνι πριν φας για να έχεις μετά μόνο τα πιάτα. Αν τα αφήσεις όλα για μετά τότε θα σου φανούν πραγματικά βουνό. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved