Τι συμβαίνει όταν το Old Fashioned γίνεται με ρούμι;

Κάποιοι θεωρούν ιεροσυλία την αντικατάσταση του ουίσκι στη συνταγή του πιο κλασικού cocktail, αλλά μήπως είναι λίγο υπερβολικοί;

Δεν το λέει μόνο το όνομά του, το Old Fashioned είναι ένα πραγματικά πάρα πολύ παλιό cocktail. Έχει σχεδόν την ίδια ηλικία με τον όρο cocktail, είναι αρχαιότερο ακόμα κι από την Ποτοαπαγόρευση, το φαινόμενο εκείνο που οδήγησε το διψασμένο και φιλοθεάμον κοινό στο να παραγγέλνουν πλουμιστά ποτά με ευφάνταστα ονόματα. 

 

 

Ίσως να είναι αυτές οι βαθιές του ρίζες που οξύνουν το πνεύμα του πιουρίστα του fine drinking. Μάλιστα πολλές είναι οι φορές που το debate γίνεται εντελώς εμφυλιοπολεμικό από τη στιγμή που δεν υπάρχει ομοφωνία στο είδους του ουίσκι που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν βάση στο Old Fashioned. Το καναδέζικο και το bourbon είναι στα χαρακώματα με το σκωτσέζικο να προσπαθεί να καταλαγιάσει τα πάθη. Αλλά ας ρίξουμε λίγο ρούμι στη φωτιά, γιατί κάποτε δοκίμαζαν την ποιότητα του ρουμιού ρίχνοντάς το πράγματι στη φωτιά. 

Στην πραγματικότητα το Old Fashioned δεν είναι cocktail, αλλά μέθοδος. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται σε πλήθος υπεραιωνόβιων οδηγών για bartenders, είναι κάτι ας πούμε σαν την ομελέτα, δεν υπάρχει μόνο μία συνταγή ούτε συγκεκριμένα υλικά. Μάλιστα υπάρχει μια εκδοχή του Old Fashioned με τζιν από το 1862. Αυτό συμβαίνει γιατί Old Fashioned τελικά είναι πολύ απλά η μίξη αλκοόλ, μιας γλυκαντικής ουσίας και bitters, άρα υπάρχουν άπειρες εκδοχές του Old Fashioned, όλες απόλυτα αυθεντικές που σέβονται το όνομά τους.

    

 

Συνεπώς ένα ρούμι μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το ουίσκι και ο συνδυασμός με διαφορετικά bitters μπορεί να δώσει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα αναδεικνύοντας τα περίπλοκα στοιχεία που έχει κάθε ρούμι. Ένα σκούρο και ώριμο ρούμι θα δώσει ένα αποτέλεσμα πιο οικείο σε κάποιον που έχει συνηθίσει το ουίσκι. Αντίστοιχα αντί για τον κλασικό κύβο ζάχαρης μπορεί να μπει ένα σιρόπι από ζαχαροκάλαμο ή μια μελάσα. 

Αντίστοιχη δημιουργικότητα μπορεί να εκφραστεί και στο κομμάτι των bitters. Το Angostura, ως blend, είναι ένας μπαλαντέρ και μπορεί να παραμείνει στην εκτέλεση, έστω και σαν συμπλήρωμα. Τα bitters που προέρχονται αμιγώς από εσπεριδοειδή ταιριάζουν απόλυτα στα αρώματα που βγάζει ένα καλό ρούμι και δίνει μια ανεπαίσθητη ιδέα από Negroni στο αρωματικό προφίλ του Rum Old Fashioned. 

Οι συνταγές των κλασικών cocktail δεν είναι σε μάρμαρο γραμμένες, όυτε μας τις ενεχείρισε κάποια άνωθεν δύναμη. Πειραματιζόμενοι με ένα κλασικό cocktail όπως το Old Fashioned το αποτέλεσμα σαφώς και δικαιώνει τους τολμηρούς, αλλά κάνει κάτι ακόμα καλύτερο. Ένα πολύ χειμερινό cocktail βάζει πιο καλοκαιρινά ρούχα και γίνεται ένα ποτό 4 εποχών, κι αυτό είναι η καλύτερη απόδοση τιμών σε κάτι κλασικό. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved