Patatas Bravas: Πώς θα φτιάξεις την καλύτερη εκδοχή της τηγανητής πατάτας

Όσο οι Γάλλοι και Βέλγοι τσακώνονταν για την πατρότητα της τηγανητής πατάτας, στην Ισπανία την τελειοποίησαν.

Οι patatas bravas βρίσκονται σε κάθε γωνιά σχεδόν τη Ιβηρικής και είναι ένα από τα ελάχιστα γαστρονομικά κοινά, από τη Χώρα των Βάσκων και την Καστίλη, μέχρι την Καταλονία. Ξεκίνησαν ως γαρνιτούρα και αυτονομήθηκαν ως street food και οι συνταγές για την σάλτσα που τις συνοδεύει είναι σχεδόν όσα και τα μαγαζιά που τις φτιάχνουν. 

Το φανατικό κοινό που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές τις πατάτες οφείλεται τόσο στην υφή τους, όσο και στη σάλτσα που τους κάνει παρέα. Εκεί που όλοι μας προσπαθούμε να φτιάξουμε στοιχειωδώς τραγανές τηγανητές πατάτες με μια κάποια τρυφερότητα στο εσωτερικό τους, οι patatas bravas καταφέρνουν να είναι πάρα πολύ τραγανές απ’ έξω και πάρα πολύ τρυφερές, σχεδόν κρεμώδεις στο εσωτερικό τους. Το μυστικό τους είναι στο τηγάνισμα το οποίο γίνεται σε δύο στάδια και θα το αναλύσουμε ευθύς αμέσως.

 

 

Αφού κόψουμε τις πατάτες μας στο κλασικό σχήμα κύβου, ζεσταίνουμε το λάδι σε μεσαία προς χαμηλή θερμοκρασία, όχι υψηλή, και στη συνέχεια τις «τηγανίζεις» σε στυλ κονφί για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια τις βγάζουμε από το λάδι και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για λίγο και όταν θέλουμε να τις φάμε προχωράμε στο δεύτερο τηγάνισμα, αυτή τη φορά σε καυτό λάδι που μόλις έχει αρχίσει να καπνίζει ελαφρά. Το δεύτερο τηγάνισμα δεν χρειάζεται πάνω από 1-2 λεπτά. Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι να μην υπάρχει «υπερπληθυσμός» στο τηγάνι για να μην κολλήσουν οι πατάτες μεταξύ τους. Χρειάζεται υπομονή και ας γίνουν οι πατάτες μας σε δυο-τρεις δόσεις. 

Οι Patatas Bravas όμως είναι απλά πατάτες χωρίς την χαρακτηριστική σάλτσα με βάση την ντομάτα, αλλά και το aioli σαν συνοδευτικό το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σκορδάτη μαγιονέζα. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα βρεις τα συστατικά και το πώς θα φτιάξεις τη σάλτσα για τις Patatas Bravas.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved