H ιστορία των μπαρ μας διδάσκει γιατί ο άνθρωπος ξεκίνησε να πίνει αλκοόλ

Μία κοινωνική και ιστορική αναδρομή για τους λόγους που πίνουμε και τα μέρη που πάμε.

Από την αρχή του πολιτισμού, οι άνθρωποι αναζητούσαν μέρη για φαγητό, ποτό και απόλαυση της βραδιάς τους. Είναι ενσωματωμένο στην ιστορία της ανθρωπότητας και αυτό είναι δεδομένο. Όταν χρειάζεστε μια μπίρα και χρειάζεστε και λίγο φαγητό, χρειάζεστε ένα μπαρ. Τα μπαρ είναι στην ουσία τα λίκνα του πολιτισμού μας.

 

Αρχαία Ελλάδα και Βρετανία

Τα καταστήματα λιανικής που σερβίρουν αλκοόλ χρονολογούνται από την Αρχαία Ελλάδα, όπου οι άνδρες συγκεντρώνονταν τα βράδια για φαγητό, ποτό και μουσική ή θεατρική διασκέδαση.

 

 

Στα αρχαία ρωμαϊκά χρόνια, οι ταβέρνες άνοιγαν κατά μήκος των δρόμων και των εμπορικών οδών για να καλύψουν τις ανάγκες των ταξιδιωτών και των στρατιωτών. Στην Αγγλία, μέχρι τον 11ο αιώνα, τα δημόσια σπίτια ή pubs έγιναν μέρη για προσωπικές ή επαγγελματικές συναντήσεις.

 

 
 

Οι Βρετανοί αγαπούσαν τις παμπ τους τόσο πολύ που θεσπίστηκαν νόμοι κατά τη διάρκεια του 1600 που καθιστούσαν παράνομο να μην υπάρχει μπαρ στην πόλη.

Αμερική

Στις αποικιακές μέρες της Αμερικής, οι ταβέρνες χτίζονταν συχνά πριν από τις εκκλησίες. Μέχρι τον 19ο αιώνα, τα μπαρ άνοιγαν στα δυτικά σύνορα για να προσφέρουν διαμονή καθώς και φαγητό και ποτό στους αποίκους. Αυτά τα μέρη έγιναν τόσο διαδεδομένα που η απαγόρευση θεσπίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα για να περιοριστεί το σοβαρό πρόβλημα κατανάλωσης αλκοόλ στην Αμερική.

 

 

Ενώ αυτό έκανε το αλκοόλ παράνομο, τα μυστικά μπαρ που ονομάζονταν speakeasies συνέχισαν να λειτουργούν και η δημοτικότητά τους απέδειξε ότι η Αμερική δεν μπορούσε ποτέ να απομακρυνθεί από ένα καλό μπαρ. Η 21η Τροποποίηση νομιμοποίησε ξανά το αλκοόλ το 1933, και ο έρωτάς μας με τη μπάρα έχει αυξηθεί ξανά από τότε. Κάπως έτσι ήρθε και στην μοντέρνα Ελλάδα.

 

 
 

Οι καιροί αλλάζουν αλλά το μπαρ είναι μια σίγουρη αξία

Στη σημερινή σύγχρονη εποχή, τα μπαρ δεν προσφέρουν πλέον καταλύματα, αλλά έχουν γίνει πολύ διαφορετικά και εξειδικευμένα. Υπάρχουν καταδυτικά μπαρ, Tiki μπαρ, wine bar, comedy μπαρ, καραόκε μπαρ -- πάρα πολλά και με διάφορες εξειδικεύσεις.

Με την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς craft μπίρας και την άνοδο των αποστακτηρίων μικρών παρτίδων, ορισμένα, ειδικεύονται σε μοναδικά ποτά που δεν τα βρίσκεις σε κανένα άλλο μέρος. Οι mixologists τελειοποιούν το bartending για να προσφέρουν craft cocktails με ειδικά συστατικά και μπίρες που έχουν σχεδιαστεί για να είναι σχεδόν κάτι σαν εξωτικό έδεσμα. Πράγματι, η εμπειρία του μπαρ έχει πραγματικά ανυψωθεί στη σημερινή σύγχρονη εποχή.

Σε όλη την ιστορία του ανθρώπου, τα μπαρ χρησίμευαν ως μέρος για να συναντηθούν οι άνθρωποι και να συζητήσουν ιδέες μεγάλες και μικρές, όπως επίσης και πολλά σημαντικά γεγονότα έλαβαν μέρος μέσα στα μπαρ.

Τα μπαρ έχουν χρησιμεύσει ως το σημείο προέλευσης μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, από την Αμερικανική Επανάσταση έως τις εξεγέρσεις του Παρισιού. Τελικά, όμως, μετά από χιλιάδες χρόνια, είναι ακόμα ωραίο να κάνετε παρέα με τους κολλητούς σας και να πίνετε σωστά ποτά στο τοπικό σας μπαρ που έχετε μάθει να αγαπάτε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved