Τσένταρ, κέτσαπ και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί το μυαλό σου. 

Μπορείς να φανταστείς την ζωή σου χωρίς την τηγανητή πατάτα; Πόσο βαρετή, ανούσια και άγευση θα ήταν; Όλα τα πιάτα που την περιλαμβάνουν, θα έδειχναν και θα ήταν λιγότερο εντυπωσιακά. Τα κεφτεδάκια. Τα αβγά. Το burger. Θέλουμε ένα κόσμο που η μία τηγανιά θα βγαίνει μετά την άλλη. Και μια μέρα σαν τη σημερινή οφείλουμε να το θέλουμε περισσότερο. Ο λόγος; Σαν σήμερα η πατάτα εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη και μετά από αρκετά χρόνια ο Ιωάννης Καποδίστριας την εισάγει στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση. 

Σε αυτό εδώ το κείμενο ωστόσο δεν θα μιλήσουμε για οποιαδήποτε πατάτα, αλλά για αυτήν που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Για την τηγανητή.

 

 

Λίγη ιστορία ποτέ δεν βλάπτει

Αν αναρωτιέσαι ακόμα γιατί στα ξένα τις τηγανητές πατάτες τις αποκαλούν french fries, είναι λογικό το μυαλό να ταξιδεύει στη Γαλλία. Παρόλα αυτά την «πατέντα» είναι περισσότερο πιθανό να μην την εμπνεύστηκαν οι Γάλλοι αλλά οι Βέλγοι και μέχρι και σήμερα έχουν μεγάλη κόντρα για αυτό το γεγονός. Υποστηρίζεται ότι οι τηγανητές πατάτες έχουν καταγωγή από το Βέλγιο και η δημοφιλία του όρου «γαλλικές (french)» εξηγείται λόγω της «Ηγεμονίας της γαλλικής γαστρονομίας» με την οποία εξομοιώθηκε η κουζίνα τους, σε συνδυασμό με την κοινή γλώσσα και τη γεωγραφική εγγύτητα μεταξύ των δύο χωρών. Ενδεχομένως να μας πείραζε και εμάς αν διεκδικούσαμε την καταγωγή ενός τόσο διάσημου εδέσματος, αυτή τη στιγμη όμως έχουμε να ασχοληθούμε με πιο ουσιώδη πράγματα. 

 

 

Μπορεί πλέον η υγιεινή διατροφή να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, με το ρύζι, τη σαλάτα ακόμα και τον πουρέ να συνοδεύουν τα πιάτα μας, ωστόσο κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να πάρει τη θέση της αγαπημένης μας πατάτας στο πλάι των αγαπημένων μας μενού. Και είναι πραγματικά σπουδαίο το ότι μπορούμε να τις συνδυάζουμε με άπειρα toppings που από θεϊκές τις στέλνουν στο διάστημα.

Δείτε τις επιλογές μας στο παρακάτω άλμπουμ:

 

©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved