Πώς έγινε το φοντί το πιο ερωτικό φαγητό;

Το λιωμένο τυρί για κάποιο λόγο μας φέρνει κοντά, πολύ κοντά.

Για όσους δεν μεγάλωσαν σε κάποιο σαλέ των Ελβετικών Άλπεων, δηλαδή για τους περισσότερους από εμάς, το φοντί το είδαμε για πρώτη φορά στον Αστερίξ στους Ελβετούς σε μια προσπάθεια του τοπικού Ρωμαίου αξιωματούχου να διοργανώσει ένα αξιοπρεπές όργιο. Μια δύσκολη απόστολή αφού οι υποχόνδριοι ιθαγενείς του την έσπαγαν συνέχεια με τους καθαρισμούς και τη φασίνα αγνοώντας τον βασικό κανόνα ενός οργίου, ότι πρέπει να είναι βρώμικο. 

 

 

Είναι άγνωστο αν ο Goscinny ήθελε να κάνει κάποια αναφορά στη σεξουαλική απελευθέρωση που έλαβε χώρα σαν επανάσταση στα τέλη των 60s - αρχές των 70s. Ο Αστερίξ στους Ελβετούς άλλωστε κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1970, αλλά όσο σκανταλιάρικη κι αν ήταν η φήμη του Γάλλου κομίστα, είναι μάλλον δύσκολο να ήθελε να κάνει κάποια τέτοια, ακόμα και υποσυνείδητη, αναφορά σε ένα περιοδικό που θα διάβαζαν και μικρά παιδιά. Αν και η χρονική συγκυρία κάτι μπορεί να δείξει.

 

 

Το φοντί ξέφυγε από στενά σύνορα των Άλπεων και άρχισε να γίνεται mainstream στους μεσοαστικούς κύκλους της Ευρώπης και της Αμερικής που ήθελαν να φέρουν έναν αέρα apres ski στα σαλόνια τους. Είναι κάτι που έχουμε δει και στην καλύτερη ανασκόπηση εκείνης της εποχής στο Mad Men με το περίφημο fondue party. 

Ως νέα μόδα της εποχής δεν άργησε να εξελιχθεί σε αυτό που λέμε σήμερα «Θέλεις να έρθεις σπίτι να δούμε ταινία;» Μια πρόσκληση για ένα οκλαδόν δείπνο πάνω από ένα κατσαρολάκι με τυρί που λιώνει και μερικές μπουκίτσες ψωμιού γύρω από αυτό άρχισε να σημαίνει πολλά περισσότερα από μια απλή πρόσκληση για φαγητό. Αν υπήρχε και κάποιο τζάκι δίπλα, μια φλοκάτη στρωμένη (μη γελάτε για τα 70s μιλάμε) το αυτοσχέδιο τραπέζι δεν ήθελε και πολύ για να γίνει αυτοσχέδιο πεδίο τρυφερών περιπτύξεων. 

 

 

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν το τυρί ως κάτι το αφροδισιακό, η καζεΐνη στην οποία είμαστε εθισμένοι όσοι απολαμβάνουμε ένα εκλεκτό κομμάτι τυριού με ακατάληπτους ήχους μουγκανίσματος, έχει και ψυχοτρόπες ιδιότητες. Το αν φτάνουν μέχρι το σημείο της αύξησης της λίμπιντο είναι κάτι που ελέγχεται, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σημασία. 

Το φοντί δεν έχει καμία σαφή σχέση με το σεξ, δεν το κάνει ούτε καλύτερο, ούτε χειρότερο. Άπλα έτυχε να γίνει μόδα την ίδια στιγμή που συνέβη και η σεξουαλική επανάσταση και από τότε είναι απλά μια cult αφορμή για ρομαντικό δείπνο. Φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους σαν μια ταινία στο Netflix που διακόπτεται η προβολή της στο μισάωρο για να ακολουθήσει ένα σαφέστατα πιο ενδιαφέρον θέαμα.

Από την άλλη αν στόχος είναι η διοργάνωση ένος παλιού καλού οργίου, τότε το φοντί μπορεί να αποδειχθεί καταπληκτική προσθηκή. Είναι το πιο εύκολο, νόστιμο και γρήγορο σνακ για αυτούς που θέλουν να μοιράζονται...

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved