Μετράει να προσπαθείς για ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον και μπορείς να ξεκινήσεις με τον καφέ σου

Αν πριν από έναν χρόνο κάποιος μου έλεγε ότι θα ερχόταν η μέρα που θα έπινα τον καφέ μου σε   επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι και με ένα βιώσιμο καλαμάκι από σιτηρά, το πιο πιθανό είναι πως θα γελούσα. Διότι ακόμη και αν είχα ακούσει εκατοντάδες φορές τους ειδικούς να μιλούν περί κλιματικής αλλαγής και ρύπανσης των θαλασσών, το αυτί μου δεν «ίδρωνε». Βλέπεις, δυσκολευόμουν να απαρνηθώ την ευκολία που μου παρείχε η χρήση πλαστικού ή την άνεση να παραγγέλνω καφέ και να έρχεται σε ποτήρι μίας χρήσης. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι που γνώρισα τη Μαρία.

Η Μαρία είναι χορτοφάγος και κυκλοφορεί παντού με ποδήλατο, από επιλογή. Έχει πάντα στο σακίδιό της διπλωμένη μια υφασμάτινη τσάντα για κάθε ενδεχόμενο, βουρτσίζει τα δόντια της με μπαμπού οδοντόβουρτσα, ενώ μόνο στη θέα μιας πλαστικής σακούλας να ανεμίζει στη μέση του δρόμου, μπορεί να γίνει έξαλλη. Και η Μαρία ήταν το πρόσωπο το οποίο μου έμαθε ότι όλες οι προσπάθειες για ένα καλύτερο μέλλον, μετράνε.

Θέλοντας να κερδίσω, λοιπόν, μια θέση στην καρδιά της, άρχισα να αναζητώ εύκολους τρόπους για να στραφώ σε έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Κάπως έτσι, η αναζήτησή μου με οδήγησε στην ιστοσελίδα του καφέ Nescafé, μέσα από την οποία ενημερώθηκα για την πρωτοβουλία «Με Σεβασμό για το Μέλλον», ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που στοχεύει στη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά μίας χρήσης, εστιάζει στην ενίσχυση εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών και υλοποιείται μέσα από συνεργασίες με καινοτόμους ελληνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Μία από αυτές τις επιχειρήσεις είναι και το Staramaki, δηλαδή ο πρώτος «σύμμαχός» μου στην προσπάθειά μου να υιοθετήσω συνήθειες φιλικότερες προς το περιβάλλον -και η αφορμή που με βοήθησε να έρθω πιο κοντά με τη Μαρία.

 

Εικόνα2

 

Ένα εγχείρημα που «γεννήθηκε» από την αγάπη για τη φύση, τη γη και τον άνθρωπο

Λίγο προτού ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης και ενώ είχα ήδη αρχίσει να φλερτάρω έντονα με τη Μαρία, το Staramaki ήταν η κίνηση «ματ» που με βοήθησε να την εντυπωσιάσω.

Ήταν ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα και εκείνη καθόταν στο μπαλκόνι μου. Μου ζήτησε καφέ και αμέσως, πήγα στην κουζίνα για να της ετοιμάσω έναν Nescafé frappe σκέτο, τον οποίο και της σέρβιρα βάζοντας στο ποτήρι της το Staramaki. Μόλις το είδε απόρησε. Με ρώτησε τι είναι αυτό και πού το είχα βρει και εγώ, με ύφος παντογνώστη άρχισα να της αραδιάζω μία-μία τις πληροφορίες που είχα ξετρυπώσει από την επίσημη ιστοσελίδα της επιχείρησης, την οποία αξίζει να επισκεφθείς και εσύ. Της μίλησα για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που «γεννήθηκε» από την αγάπη για τη φύση, τη γη και τον άνθρωπο, ενώ μοιράστηκα μαζί της ότι δραστηριοποιείται στον τομέα της βιωσιμότητας και βρίσκεται στο Κιλκίς. Δεν έμεινα όμως μόνο εκεί, αλλά της ανέλυσα και τη διαδικασία που ακολουθεί το φυσικό στέλεχος σιτηρών μέχρι να μετατραπεί σε ένα λειτουργικό καλαμάκι, ενώ εκείνη με κοιτούσε με το στόμα ανοιχτό, όταν της αποκάλυψα πως το Staramaki στηρίζει την τοπική αγροτική οικονομία, προσφέροντας συγχρόνως τη δυνατότητα εργασιακής ένταξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

 

Εικόνα3

 

Συνοδοιπόροι στη διαδρομή για ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον

Αν θέλεις και εσύ, λοιπόν, να αποκτήσεις έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, τότε το Staramaki είναι το πρώτο βήμα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως ο αγαπημένος μας καφές Nescafé πίστεψε σε αυτό, αλλά και τους ανθρώπους του. Διότι, όχι μόνο μοιράζονται τις ίδιες αξίες για ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον για όλους, αλλά συμπορεύονται και προς ένα κοινό όραμα που αποσκοπεί στον περιορισμό της ρύπανσης από τα πλαστικά μιας χρήσης.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο αγαπημένος μας καφές αποφάσισε να στηρίξει το συγκεκριμένο εγχείρημα, προχωρώντας σε μια στρατηγική συνεργασία με το Staramaki και προσφέροντας στην ομώνυμη επιχείρηση την τεχνογνωσία, τον προηγμένο εξοπλισμό και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη, προκειμένου να μπορέσει στο άμεσο μέλλον να αυξήσει την παραγωγική της δύναμη, να αναπτύξει την αποδοτικότητα της γενικότερης παραγωγής, αλλά και να μπορέσει να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στην αγορά. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει και ο υπεύθυνος της ομάδας του Staramaki, «το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει ο καφές Nescafé για το Staramaki, αποτελεί τόσο επιβράβευση των προσπαθειών μας, όσο και ισχυρό κίνητρο να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θετικό κοινωνικό αντίκτυπο με αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα, για έναν υγιέστερο πλανήτη».

 

Εικόνα4

 

Μπορεί, λοιπόν, να φαντάζει απίθανο ότι ένα καλαμάκι κατασκευασμένο από φυσικό στέλεχος σιτηρών μπορεί να έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή ενός ανθρώπου όμως, η ιστορία μου με το Staramaki αποδεικνύει πως όλες οι προσπάθειες για ένα καλύτερο μέλλον, μετράνε! Συνεπώς, για να πραγματοποιήσεις και εσύ τη δική σου προσπάθεια, μπορείς να ξεκινήσεις από την αγαπημένη σου καθημερινή συνήθεια -δηλαδή τον καφέ σου- και να γίνεις συμμέτοχος στην προσπάθεια του καφέ Nescafé, βάζοντας το «λιθαράκι» σου για ένα αισιόδοξο μέλλον με λιγότερο πλαστικό μιας χρήσης!

Εικόνα5

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved