Πώς η τεκίλα σκοπεύει να χτυπήσει το ουίσκι με τα ίδια του τα όπλα

Βαρέλια που κάποτε είχαν sherry, σκωτσέζικο ουίσκι και κόκκινο κρασί μπαίνουν στο παιχνίδι της παλαίωσης της τεκίλας.

Η διαδικασία της ωρίμανσης για την τεκίλα είναι λίγο πολύ μια διεκπεραιωτική διαδικασία. Ως ένα ποτό που βασίζεται περισσότερο στην ποιότητα της πρώτης ύλης, ένας κάκτος μπλε αγαύης θέλει περίπου 7 χρόνια πριν πάει για απόσταξη, το πώς και πόσο ωριμάζει δεν έπαιζε ποτέ ιδιαίτερο ρόλο. Άλλωστε υπάρχουν ολόφρεσκες τεκίλες ολιγόμηνης ωρίμασνης που είναι από μόνες τους αρκετά premium.

Ακόμα και οσες ωριμάζουν για λίγα χρόνια, μένουν μέσα σε bourbon βαρέλια, τα πιο εύκολα στην αναζήτηση μεταχειρισμένα βαρέλια, για να στρογγυλέψουν και να μαλακώσουν λίγο το προφίλ των añejo, και αυτό ήταν όλο. Για κάποιους παραγωγούς τεκίλας όμως αυτό δεν είναι πια αρκετό.

 

 

Η αρχική δεν ήταν μεξικάνικη, αλλά σκωτσέζικη. Ο Michael Ballantyne μετά από μια επίσκεψή του στο San Miguel de Allende παρατήρησε, προς μεγάλη του έκπληξη, ότι οι πολλοί νεαροί Μεξικάνοι έπιναν σκωτσέζικο ουίσκι στα μπαρ της περιοχής και σκέφτηκε πως αν υπάρχει αγορά για το σκωτσέζικο ουίσκι στο Μεξικό, ίσως υπάρχει και αγορά για μια τεκίλα που έχει ωριμάσει μέσα σε βαρέλι σκωτσέζικου ουίσκι. 

Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση όταν γύρισε πίσω στη Σκωτία. Εκεί κρατάει ακόμα η κακή φήμη της τεκίλας ως το ποτό που πίνεις σε σφηνάκια για να κάνεις γρήγορα κεφάλι που δεν αξίζει να το απολαύσεις γουλιά-γουλιά. Χρειάστηκε να το σερβίρει σε ποτήρι τουλίπα και να τους εξηγήσει ότι είναι ένα ποτό που πρέπει να το αντιμετωπίζεις με τον σεβασμό που αντιμετωπίζεις ένα καλό single malt. 

 

 

H ιδέα ευτυχώς βρήκε ευήκοα ώτα, όχι μόνο στη Σκωτία, αλλά και στο Μεξικό, εκεί που έπρεπε δηλαδή να ακουστεί. Η αρχή έγινε με την Patrón η οποία λάνσαρε πριν από λίγα χρόνια μια Sherry Cask Añejo περιορισμένης έκδοσης για να βολιδοσκοπήσει την άγορα, και πλέον διατίθεται κανονικά. 

Η συγκεκριμένη τεκίλα ωριμάζει για δυόμισι χρόνια σε βαρέλια που κάποτε φιλοξενούσαν oloroso sherry, βαρέλια τα οποία διαλέγει ο ίδιος ο Master Distiller της Patrón, David Rodriguez, κάθε χρόνο που ταξιδεύει στην Ισπανία. Το ταξίδι στην Ισπανία επιβάλλεται γιατί σε αντίθεση με τα βαρέλια bourbon, τα βαρέλια oloroso sherry, αλλά και τα σκωτσέζικα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα βρεις καθώς η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς.

 

 

Το παράδειγμα της Patrón έχουν ακολουθήσει κι άλλοι παραγωγοί τεκίλας φτιάχνοντας ουσιαστικά ένα νέο είδος που πλέον έχει αυτονομηθεί ως τρίτο δίπλα στις reposado και añejo. Στις φωτογραφίες πιο πάνω θα δείτε κι άλλες τεκίλες που ωριμάζουν σε ευρωπαϊκά βαρέλια. Ποιος είπε ότι το fusion είναι μόνο για την ασιατική κουζίνα;

 

  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved