Το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare μας αφηγείται την ιστορία ενός αποστακτηρίου

Ένα αποστακτήριο που λειτούργησε μόνο 18 χρόνια, ωστόσο πρόλαβε στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα να μετατρέψει την ατμόσφαιρα του Speyside σε ουίσκι.

Από άκρη σε άκρη σε όλη τη σκωτσέζικη ύπαιθρο όλοι αναζητούν το χαμένο ουίσκι. Είναι η νέα μεγάλη τάση από τους πιο μικρούς ανεξάρτητους εξερευνητές, μέχρι τις μεγάλες ετικέτες, να βρουν όλα τα ξεχασμένα αποστάγματα που περιμένουν σε σκοτεινές αποθήκες περιμένοντας αυτόν που θα τα βγάλει στο φως. 

 

 

Το Johnnie Walker έχει μπει στα βαθιά αυτού του σαφάρι και με την εξαιρετικά περιορισμένη σειρά Ghost and Rare αποτίει φόρο τιμής σε όλα εκείνα τα αποστακτήρια που δεν άντεξαν το βάρος του χρόνου και δεν λειτουργούν πια. Η τελευταία φιάλη της σειράς είναι το Pittyvaich, ενός αποστακτηρίου που λειτούργησε από το 1974 μέχρι το 1993, δηλαδή μόνο 18 χρόνια. Δεν είναι μόνο η πολύ μικρή διάρκεια λειτουργίας του που κάνει το Pittyvaich στόχο όσων ψάχνουν σπάνια ουίσκι, αλλά και το ακόμα πιο ιδιαίτερο γεγονός ότι με έτος ανέγερσης το 1974, ήταν κι ένα από τα τελευταία καινούργια αποστακτήρια.

 

 

Οι Master Blenders του Johnnie Walker δεν αρκέστηκαν στο μικρό απόθεμα του Pittyvaich που βρέθηκε στα χέρια τους και είπαν να βρουν κάποιο τρόπο να φτιάξουν ένα blend που να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του. Γι’αυτό επιστρατεύτηκαν ακόμα δύο ουίσκι «φαντάσματα» από τα αποστακτήρια του Port Dundas και του Carsebridge. 

Επειδή στόχος ήταν η ανάδειξη του των χαρακτηριστικών του Pittyvaich, προστέθηκαν μερικά ακόμα αποστάγματα από την περιοχή του Speyside. Mannochmore, Auchroisk, Cragganmore και Strathmill είναι η τετράδα των Speyside αποστακτηρίων που κατέθεσαν τον οβολό τους για το πιο τοπικιστικό premium blend που έχει συσταθεί ποτέ.

 

 

Ο στόχος των Master Blenders του Johnnie Walker μάλλον επετεύχθη και το σύμπλεγμα των 8 αποσταγμάτων από το Speyside δίνει ένα νέο νόημα στον όρο blended whisky. Η ατμόσφαιρα του Speyside είναι παρούσα από τη στιγμή που ανοίγει κανείς το πώμα του ιδιαίτερου αυτού Johnnie Walker Blue Label. Κυριολεκτικά η ατμόσφαιρα αφού οι γήινες μυρωδιές του φθινοπωρινού Speyside αναδύονται μαζί με τις γλυκές και φρουτώδεις νότες καθώς και το άρωμα του φρέσκου μήλου. Τα ουίσκι «φαντάσματα» ολοκληρώνουν το προφίλ του με τόνους μελιού και ξύλου σε ένα αριστούργημα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 43,8%

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved