Πώς θα φροντίσεις τα μπουκάλια του whisky που έχεις στην κάβα σου

Είτε είναι ανοιγμένο είτε όχι, θέλει την δική του ξεχωριστή φροντίδα.

Το πρώτο βήμα για να απολαύσεις ένα καλό ουΐσκι, είναι να διαλέξεις το μπουκάλι που σε εκφράζει. Από εκεί και έπειτα, ακόμη και αν το ανοίξεις ή όχι, το περιεχόμενο θέλει την δική του φροντίδα για να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει την ίδια γεύση - γιατί ναι, ο χρόνος μπορεί να σε προδώσει. Διάβασε όλα όσα μπορείς να κάνεις για να κάνεις το ουίσκι σου να κρατήσει περισσότερο.

 

 

1. Πρόσεχε την θερμοκρασία

Το ουίσκι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το εκθέσεις σε περιβάλλον με ακραίες θερμοκρασίες. Οπότε κράτα τα μπουκάλια σε δροσερό σημείο που να μην εκτίθενται στο φως και την ζέστη ή αντιστοίχως μην τα έχεις σε χώρο με ψύχρα και έντονο κρύο. Απέφυγε επίσης τις βάσεις από αλουμίνιο ή ατσάλι που συγκεντρώνουν ζέστη και θα κάνουν το περιεχόμενο του ποτού να αλλοιωθεί.

2. Τα κρατάς όρθια

Τα ουίσκι δεν είναι κρασιά. Αν επιχειρήσεις να τα «ξαπλώσεις» στο μίνι-μπαρ σου, το πιο πιθανό είναι πως αν επιχειρήσεις να ανοίξεις μετά από καιρό, θα ψάχνεις και τον φελό μέσα στο ποτό που θα έχει κοπεί στα δύο και ειδικά αν το ποτό έχει εμφιαλωθεί σε υψηλούς βαθμούς αλκοόλ ή είναι cask-strength.

Διάβασε και αυτό: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα single malt.

3. Αν το ανοίξεις κοίτα να το πιείς

Από τη στιγμή που θα το ανοίξεις, η οξείδωση στο ουίσκι γίνεται με γρήγορους ρυθμούς και με τον καιρό αυτό θα παίξει ρόλο στην αλλαγή του γευστικού προφίλ που είχε αρχικά το απόσταγμα. Το καλύτερο που είναι να κάνεις, ειδικά με τα single malt, είναι να τα πίνεις το πολύ μέσα σε ένα τρίμηνο. Οπότε αναλόγως με την συχνότητα που πίνεις και κάθε πότε αγοράζεις μπουκάλι, πρόσεχε πότε ανοίγεις καινούργιο.

4. Βάλε το ανοιγμένο ουίσκι σε μικρότερα μπουκάλια

Υπάρχει λόγος; Φυσικά και υπάρχει. Το απόσταγμα που μένει στο μπουκάλι επηρεάζει την διάρκεια ζωής του ουίσκι. Αν περιέχει τα 2/3, τότε δεν έχεις να περιμένεις αλλοιώσεις στη γεύση μέσα και στην επόμενη χρονιά. Αν πάλι περιέχει λιγότερο από το μισό, τότε η οξείδωση θα γίνει πολύ πιο γρήγορα και θα παρατηρήσεις αλλαγές στη γεύση μέσα στον πρώτο μήνα. Όσος λιγότερος αέρας, τόσο το καλύτερο για το ουίσκι. Οπότε προτίμησε μικρότερα μπουκάλια ή ακόμη και σε αεροστεγείς φιάλες – κρυστάλλινες ή γυάλινες, ποτέ πλαστικές. Εναλλακτικά, υπάρχουν και μεμβράνες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την δουλειά.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved