Συσκευή ανιχνεύει στη στιγμή αν αξίζει το ουίσκι που πίνεις

Βαρέθηκες να σε περνάνε για ηλίθιο και να σου δίνουν καραμελόχρωμα με αλκοόλ για single malt;

Το «χρηματιστήριο» στα καλά ουίσκι είναι ένα ράλι ανόδου διαρκείας χωρίς σημάδια κόπωσης. Το ουίσκι πλέον αντιμετωπίζεται ως επένδυση από ολοένα και περισσότερους άντρες που βάζουν ψηλά την αισθητική στον κώδικα των αξιών τους. Μαζί με τα ρολόγια, τα μανικετόκουμπα και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα, ορίζουν τη σύγχρονη εικόνα του άντρα.

 

 

Όπως με κάθε τι που ξαφνικά αποκτά αξία και αναγνώριση, έτσι και με το ουίσκι έχουν αρχίσει να εμφανίζονται απομιμήσεις. Δεν μιλάμε για τις γνωστές «μπόμπες» μόνο, αλλά και για απλά ουίσκι που φέρουν ψευδώς κάποια premium ετικέτα. Και επειδή είναι δύσκολο να καταλάβεις ένα ουίσκι που δοκιμάζεις για πρώτη φορά, αν είναι όντως αυτό το οποίο χρυσοπλήρωσες, έπρεπε να βρεθεί μια λύση. 

 

 

Σε αντίθεση με τα ρολόγια, δεν μπορείς να τρέχεις σε κάποιον ειδικό για κάθε μπουκάλι που ανοίγεις, ούτε να έχεις κάποιον σομελιέ/ whisky expert με το ποτήρι παρά πόδα. Ευτυχώς η πρόοδος της τεχνολογίας έχει καταφέρει να μας δώσει συσκευές τσέπης όπως ο αναλυτής της Eluceda.

 

 

Αυτή η συσκευή, που δεν ξεπερνά κατά πολύ σε μέγεθος ένα μπρελόκ, είναι εφοδιασμένη με ένα σετ ηλεκτροδίων και καταλυτών που έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν πολύ συγκεκριμένα μόρια που υπάρχουν σε διάφορα ουίσκι. Για τη βάση των δεδομένων διασταύρωσης  έχει διατεθεί μια μακρά λίστα συστατικών ενώσεων από το Scotch Whisky Research Institute. Η συσκευή θα μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία νερού, αιθανόλης ή συστατικών από άλλα ουίσκι που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε κάποια premium φιάλη. 

 

 

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι αν γίνει mainstream η χρήση τέτοιων συσκευών θα ανακοπεί το κύμα των «μαϊμού» ουίσκι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα λαθραία ουίσκι έχουν ένα τζίρο 1,3 δις ευρώ κάθε χρόνο μόνο στην Ευρώπη και το ⅓ από το ουίσκι που πίνουμε δεν είναι αυθεντικό. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved