Αλήθεια, εσύ θα διακινδύνευες για το καλό φαγητό, όπως ο Gordon Ramsay;

Αν υπάρχει μια λέξη που με χαρακτηρίζει από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, αυτή είναι η λέξη «καλοφαγάς». Το καλό φαγητό είναι για εμένα ένα κίνητρο να σηκωθώ το πρωί από το κρεβάτι, να εγκαταλείψω την άνεση του σπιτιού μου τα Σαββατόβραδα, να κλείσω αεροπορικά εισιτήρια για έναν οποιοδήποτε προορισμό, τον οποίο υπό άλλες συνθήκες δεν θα επισκεπτόμουν ποτέ. Βέβαια, το πάθος μου για εκλεκτές γεύσεις έρχεται καθημερινά σε σύγκρουση με… τις ικανότητες μου στη μαγειρική, αφού οι γαστρονομικές επιτυχίες μου περιορίζονται κυρίως στον τομέα των ζυμαρικών.

Και μιλώντας για ζυμαρικά, δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη, μία -περίπου- φθινοπωρινή Κυριακή που τα ντουλάπια της κουζίνας μου ήταν άδεια, ενώ εγώ καθισμένος στον καναπέ παρακολουθώντας τηλεόραση, προσπαθούσα να ξεγελάσω την πείνα μου, τρώγοντας αχόρταγα πιρουνιές από μακαρόνια με τριμμένο τυρί. Δεν υπήρχε αμφιβολία πως η κυριακάτικη μελαγχολία ήταν στα καλύτερά της, ώσπου γύρω στις 21.00, πατώντας το κουμπί του τηλεκοντρόλ, εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός στην οθόνη της τηλεόρασής μου στο National Geographic ο αγαπημένος μου Gordon Ramsay.

«Ώπα», είπα από μέσα μου, «εδώ είμαστε». Ανακάθισα και ακούμπησα την πλάτη μου αναπαυτικά στον καναπέ, αφού ήξερα πως δεν θα κουνιόμουν από τη θέση μου, μέχρι να έπεφταν οι τίτλοι τέλους της εκπομπής. Κακά τα ψέματα. Ο Godron Ramsay, εκτός από αστέρια Michelin, έχει και τον τρόπο του να μας κάνει να «κολλάμε» μαζί του. Οπότε, μόλις εμφανίστηκε στο πλάνο πάνω σε ένα λευκό άλογο και φορώντας ένα μαύρο καουμπόικο καπέλο, ήξερα πως ήμουν πιο έτοιμος από ποτέ να ζήσω μαζί του μία άκρως απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια.

Ο νέος κύκλος της σειράς «Gordon Ramsay: Εκτός Χάρτη», που προβάλλεται στο National Geographic κάθε Κυριακή στις 21.00, ακολουθεί τον διάσημο σεφ στα ταξίδια του σε Τέξας, Πορτογαλία, Μέιν, Κροατία, Πουέρτο Ρίκο, Smoky Mountains, Ισλανδία, Μεξικό, Μίσιγκαν και Φινλανδία.

ramsay2

Ένας γνήσιος καουμπόι της γαστρονομίας που ξεσήκωσε το νότιο Τέξας

Σχεδόν μία ώρα μετά, το επεισόδιο είχε τελειώσει, αλλά η όρεξή μου είχε ανοίξει για καλοψημένα ribs με λαχταριστή, «πλούσια» σάλτσα μπάρμπεκιου και μερικές γενναίες δόσεις περιπέτειας. Ναι, ο νέος κύκλος της εκπομπής «Gordon Ramsay: Εκτός Χάρτη», η οποία προβάλλεται στο National Geographic (διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision), είναι και επίσημα πλέον το νέο μου «κόλλημα». Όχι μόνο γιατί περιλαμβάνει τον Gordon Ramsay, αλλά διότι παρουσιάζει όσα μου έχουν λείψει: Τα ταξίδια, την περιπέτεια, το κίνητρο για να μπω στην κουζίνα και να ζήσω δικές μου μαγειρικές εμπειρίες.

Παρακολουθώντας με κομμένη την ανάσα τον διακεκριμένο σεφ να περιπλανιέται στο άγριο, ξηρό και άγονο τοπίο του νότιου Τέξας, ενώ με τη βοήθεια των ντόπιων προσπαθούσε να εξερευνήσει την τοπική μαγειρική κουλτούρα και να ανακαλύψει γευστικούς «θησαυρούς» της περιοχής, με σκοπό να κατακτήσει τη γαστρονομική τελειότητα, με έκανε να ανυπομονώ ήδη για το επόμενο ταξίδι, το επόμενο γεύμα, το επόμενο λαχταριστό επεισόδιο.

Όπως πάντα, οι ατάκες του ήταν σπαρταριστές και… πιπεράτες, ενώ εκείνος έδειχνε να διασκεδάζει με το γεγονός πως βρισκόταν εκτός κουζίνας, δηλαδή έξω από το comfort zone του, βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες, καθοδηγώντας ένα τεράστιο κοπάδι βοοειδών, κυνηγώντας κροταλίες και αγριογούρουνα, κοντράροντας τον φημισμένο και βραβευμένο σεφ Justin Yu σε ένα απολαυστικό μαγειρικό challenge στην ύπαιθρο.

Αντλώντας έμπνευση και μαγειρικές ιδέες από τα ταξίδια του Gordon

Λίγες ημέρες μετά, προσπαθώντας να κατευνάσω την ανυπομονησία μου μέχρι την προβολή του επόμενου επεισοδίου της σειράς, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, στο οποίο ο Gordon Ramsay θα επισκεφθεί την Πορτογαλία, άρχισα να αναζητώ περισσότερες πληροφορίες για τη σειρά. Η αναζήτησή μου με οδήγησε, λοιπόν, στη διαδικτυακή σελίδα της εκπομπής, από όπου διάβασα απίθανα facts, όχι μόνο για την περιοχή του Τέξας, αλλά και για τις συνταγές που σκοπεύω να πραγματοποιήσω στην κουζίνα μου το επόμενο διάστημα.

Αλήθεια, εσύ ήξερες πως στο κυνήγι αγριογούρουνων ο θηρευτής πρέπει να ενεργεί ήσυχα γιατί είναι πολύ δύσκολο θήραμα; Άραγε, γνώριζες πως το πεκάν έγινε το δέντρο της πολιτείας του Τέξας το 1919 και ότι για να παρασκευάσεις την αυθεντική σάλτσα Τέξας Μπάρμπεκιου, χρειάζεσαι πιπεριά τσίλι, μηλόξυδο και καστανή ζάχαρη; Αν η απάντησή είναι «όχι», τότε μην χάσεις την ευκαιρία να επισκεφθείς σύντομα το site της εκπομπής, για να αντλήσεις έμπνευση για τις δικές σου, σπιτικές, μαγειρικές περιπέτειες. Εγώ πάντως τόλμησα τη σάλτσα Τέξας Μπάρμπεκιου και στην προτείνω ανεπιφύλακτα!

ramsay3

Από την Πορτογαλία στο Μέιν και από τα Smoky Mountains στην Ισλανδία

Σε κάθε περίπτωση, αν είσαι και εσύ ένας ορκισμένος καλοφαγάς, όπως εγώ, τότε να ξέρεις πως φέτος το φθινόπωρο θα χορτάσεις από πρωτότυπες συνταγές, μοναδικά γαστρονομικά έθιμα, πρωτόγνωρα υλικά και φρέσκες, αυθεντικές γεύσεις, αφού παρέα με τον Gordon Ramsay, θα ταξιδέψουμε από την Πορτογαλία μέχρι το Μέιν, από την Κροατία μέχρι το Πουέρτο Ρίκο και από τα Smoky Mountains μέχρι την Ισλανδία.

Ο Gordon Ramsay, λοιπόν, θα παλέψει με γιγάντια κύματα για να ανακαλύψει φρέσκα στρείδια, θα κάνει καγιάκ στα ορμητικά νερά ενός ποταμού, θα λογαριαστεί με θυμωμένες σφήκες για να βρει τις πολυπόθητες προνύμφες τους και θα παίξει ποδόσφαιρο στους βάλτους. Ωστόσο, σε αυτή τη μεγάλη διαδρομή δεν θα είναι μόνος, καθώς σε κάθε περιοχή θα συναντήσει θρύλους της γαστρονομίας και ντόπιους ειδικούς, όπως ο σεφ Kiko Martins, η βραβευμένη μαγείρισσα Gabriela Cámara, ο σέρφερ-σεφ José Enrique και ο διακεκριμένος William Dissen.

Κάπως έτσι, οι άνθρωποι που θα συναντήσει σε κάθε προορισμό, αλλά και οι εμπειρίες που θα αποκομίσει, θα γίνουν η έμπνευσή του για να πειραματιστεί και να δημιουργήσει μία συνταγή από το μηδέν, σε μία -ομολογουμένως ηρωική- προσπάθεια να αναδείξει την τοπική κουλτούρα της κάθε περιοχής.

Κλείνοντας, αν όσα ανέφερα δεν ήταν αρκετά για να σε πείσουν πως ο νέος κύκλος επεισοδίων της σειράς «Gordon Ramsay: Εκτός Χάρτη», θα γίνει το νέο σου τηλεοπτικό «κόλλημα», τότε σου παραθέτω τα λόγια του ίδιου του Gordon Ramsay, σύμφωνα με τον οποίο, «η σειρά αποτελεί μια συναρπαστική ευκαιρία απόδρασης και εξερεύνησης του κόσμου, από την ασφάλεια του σπιτιού μας». Τα νέα επεισόδια της σειράς προβάλλονται κάθε Κυριακή στις 21.00, αποκλειστικά στο National Geographic. Το National Geographic είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision. Ειλικρινά, δεν πρέπει να το χάσεις!

ramsay4



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved