Pexels 4 μυστικά για το κρασί ώστε να το απολαύσεις καλύτερα

Αν αγαπάς τους οίνους, καιρός να μάθεις να τους απολαμβάνεις στο έπακρο.

Είναι εύκολο να ερωτευτείς ένα κρασί και ακόμα πιο δύσκολο αν θέλεις να μυηθείς στον γευστικό του κόσμο και τις ποικιλότροπες γεύσεις του. Πέραν όμως από το γεγονός ότι όλοι πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου ώστε να απολαύσουμε αυτό το ταξίδι στο ποτήρι μας, υπάρχουν και μικρά μυστικά που θα βοηθήσουν όλους τους οινόφιλους να το αγαπήσουν περισσότερο.

 

 

Το κούνημα στο μπουκάλι δεν κάνει καλό

Είναι ο λόγος που αρκετοί γνώστες του κρασιού, θα σου πουν πως αν έχεις παραγγείλει κάποιο καλό κρασί από κάποια online κάβα του εξωτερικού, πρέπει να το αφήσεις σε ακινησία στη συνέχεια για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Το κούνημα δημιουργεί πρόβλημα στο γευστικό προφίλ του κρασιού, κάνοντάς το σκληρό και αποδίδοντάς του μία ξινίλα.

Η ύπαρξη ζάχαρης

Όχι μέσα στο κρασί αλλά στο τραπέζι. Επειδή λοιπόν στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να σκάνε από το πουθενά τα γαλακτομπούρεκα και τα προφιτερόλ, καλό θα ήταν να τελειώσεις πρώτα το κρασί σου και μετά να πέσεις κατά πάνω τους. Σημείωση, ότι υπάρχουν εξαιρετικά επιδόρπια κρασιά για να συνοδεύσεις το γλυκό.

Μην φοβηθείς να μυρίσεις

Δεν είναι ανάγκη να βρίσκεσαι σε μάθημα γευσιγνωσίας για να το κάνεις. Όλα τα κρασιά που κυκλοφορούν εκεί έξω και που από την εμφιάλωση καταλήγουν στο ποτήρι σου, έχουν το δικό τους μοναδικό χαρακτήρα. Κάποια θα είναι πιο ξινά από άλλα, κάποια πιο γλυκά ή πικρά, αλλά με την βοήθεια της μύτης σου μπορείς να βγάλουν ένα σωρό από άλλα πράγματα – από φρουτώδεις νότες μέχρι μελιού. Οπότε κάνε την κίνηση και αν είσαι σε ένα καλό wine bar ή εστιατόριο, γιατί όχι, ζήτα και την βοήθεια ενός sommelier.

Ψυγείο ή όχι ψυγείο;

Ειδικά για τα κόκκινα κρασιά, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητιέται μονίμως. Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν πως το κρασί δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο ακόμη και όταν κάνει ζέστη και εκείνοι που υποστηρίζουν πως μόνιμα πρέπει να βρίσκεται σε αυτό πριν σερβιριστεί. Και έχουν και οι δύο λάθος. Αλλά ας το δούμε αναλυτικά.

Το να σερβίρεις ένα κόκκινο κρασί σε θερμοκρασία δωματίου, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Γιατί μία ζεστή μέρα όπου η θερμοκρασία  αυτή είναι στους 19 ή τους 20 βαθμούς Κελσίου, το περιβάλλον θεωρείται εγκληματικό για το κρασί και επηρεάζει την παλαίωση του (σ.σ.: για την ακρίβεια την επιταχύνει). Ένα μπουκάλι κρασί ψύχεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου κάθε δέκα λεπτά στο ψυγείο, και ζεσταίνεται περίπου στο ίδιο ποσοστό, όταν απομακρυνθεί από αυτό και μείνει σε θερμοκρασία δωματίου. Η ιδανική θερμοκρασία για το κόκκινο, είναι στους 17.

Αρκετοί γνώστες λοιπόν -και ειδικά για τα κρασιά που προέρχονται από τα σταφύλια pinot noir- ισχυρίζονται ότι τα μπουκάλια θα πρέπει να έχουν περάσει 20 λεπτά στο ψυγείο πριν σερβιριστούν. Αν είναι πολύ κρύα σφίγγουν και αν είναι πολύ ζεστά γίνονται χλιαρά σαν σούπα. Και τα δύο επηρεάζουν το σώμα και το γευστικό προφίλ. Οπότε το εικοσάλεπτο δεν είναι δα και τόσο εφιαλτική κίνηση.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved