Πώς οι σπιτικές σάλτσες μπορούν να απογειώσουν το κρέας σου

Αν μάθαμε κάτι από τα delivery, είναι πως τις καλύτερες sauces τις φτιάχνεις μόνος σου στο σπίτι. Χωρίς κόπο και ώρα. 

Πολύ καλά τα κρεατικά και τα πουλερικά, οι μπριζόλες, τα λουκάνικα και τα τηγανητά κοτόπουλα, είτε αυτά σερβίρονται σκέτα, είτε σε σάντουιτς και σε burger. Ξέρουμε όμως όλοι πως το μυστικό κρύβεται στη σάλτσα. Άπαξ και η sauce που έχεις χρησιμοποιήσει είναι σωστά φτιαγμένη και ταιριάζει με το κρέας σου, το πιο πιθανό είναι ότι θα απογειώσει το οποιοδήποτε κρεατικό δημιούργημά σου.

Όταν όμως τις φτιάχνεις μόνος σου, σίγουρα καταφέρνεις να κερδίσεις και τον κόσμο που έχεις καλέσει στα μπάρμπεκιου ως ύψιστος ψήστης. Τις παρακάτω σάλτσες δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να τις φτιάξεις και θα απογειώσεις την κάθε γεύση. Σε κρέας ή και πουλερικό.

 

 

Aioli

garlic

Πώς είναι: Κρεμώδης, απαλή και με διακριτική γεύση σκόρδου. Ιδανική τόσο για ψητά λαχανικά όσο και για ψητό κοτόπουλο.

Πώς την φτιάχνεις: 1 αβγό, 3 μεσαίες σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμόνι, 1/2 κούπα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χτυπάς στο μπλέντερ και χρειάζεσαι περίπου 2 λεπτά για να την ολοκληρώσεις.

 

Chimichurri

chimichurri0

Πώς είναι: Σαν να βάζεις pesto στο ψητό μοσχάρι. Αλλά με εξαιρετική ισορροπία.

Πώς την φτιάχνεις. Με μία κούπα φρέσκο βασιλικό, 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκια ρίγανη, 4 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, 1/4 κόκκινο ξίδι, 1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και τριμμένο κόκκινο πιπέρι. Τα χτυπάς στο μπλέντερ και χρειάζεσαι συνολικά περίπου 15 λεπτά.

 

ΒΒQ Ketchup

bbqketchup

Πώς είναι: Σαν κέτσαπ αλλά με ένα εξαιρετικό πάντρεμα γλυκού και spicy. Ιδιαίτερα γνωστή στα steak houses του Κάνσας.

Πώς την φτιάχνεις: 1/2 κούπα με κέτσαπ, 1 κ.γ. λευκό ξίδι, 2 κ.γ. καστανή ζάχαρη, 2 κ.γ. οποιασδήποτε καυτερής sauce, 1/4  σκόνη σκόρδου, 1/4 σκόνη κρεμμυδιού, 1/2 κ.γ. μουστάρδα, 2 κ.γ. Worcestershire sauce. Τα χτυπάς όλα μαζί σε μπολ και καλύπτεις το μοσχάρι που θα ψήσεις ή το χοιρινό, ή διαφορετικά την χρησιμοποιείς ως dip. Περίπου 15 λεπτά για την ετοιμασία.

 

Sweet n’ sour

sour

Πώς είναι: Βελούδινη υφή που τοποθετείται ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό και είναι κατάλληλο τόσο για κρεατικό και πουλερικό όσο και για πιάτα ασιατικής κουζίνας.

Πώς την φτιάχνεις: 1 κ.γ. κορν φλαουρ, 10ml νερό, 15ml σάλτσα σόγιας, 3 κ.γ. κέτσαπ, 1/3 κούπα καστανή ζάχαρη, 1/3 ξίδι ρυζιού, 2/3 (περίπου 60ml) χυμό ανανά. Ξεκινάς με το κορν φλαουρ και το νερό σε ένα μικρό μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι αναμειγνύεις τον χυμό ανανά, το ξίδι, την ζάχαρη, την κέτσαπ και την σόγια και τα αφήνεις να βράσουν σε μέτρια φωτιά . Ανακατεύεις με το κορν φλαουερ και το νερό μέχρι η σάλτσα να δέσει – περίπου 2 με 3 λεπτά. Βγάλτο από την φωτιά και σέρβιρε αμέσως. Θα χρειαστείς περίπου ένα τέταρτο για την διαδικασία.

 

Curry sauce

curry

Πώς είναι: Ιδανική για σάντουιτς χάρη στη μαγιονεζουφή της αλλά και το κάρυ που δίνει την spicy νότα.

Πώς την φτιάχνεις: 2 κ.σ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. μουστάρδα,  3 κ.γ. γλυκό κάρυ. Τα χτυπάς μαζί σε μπολ και σερβίρεις κατευθείαν πάνω σε ψωμί για να ετοιμάσεις τα σάντουιτς. Χρόνος ετοιμασίας, περίπου 2 λεπτά.

 

Remoulade

remoulade

Πώς είναι: Η εναλλακτική της μαγιονέζας. Σπουδαία σε γεύση και ιδανική ως βασική σάλτσα για burger μιας και ταιριάζει τέλεια με το μοσχαρίσιο μπιφτέκι.

Πώς την φτιάχνεις: Αν και γαλλικής προέλευσης, είναι εκείνη της Λουϊζιάνα που είναι γνωστή στα burgers. 1 1/4 κούπα μαγιονέζα, 1 1/4 μουστάρδα Creole, 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα, 1-2 κ.γ. μπαχαρικό Cajun, 1 κ.γ. χυμός πίκλας, 1 κ.γ. Tabasco και 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη. Τα χτυπάς όλα μαζί σε ένα μπολ. Είναι καλό να την έχεις ετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα και να την έχεις αφήσει στο ψυγείο, ώστε να έχουν προλάβει να δέσουν οι γεύσεις. Ο χρόνος προετοιμασίας είναι περίπου 10 λεπτά.

Δώρο, το βίντεο με το ιδανικό ψήσιμο της κάθε μπριζόλας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved