Και οι παππούδες μας έτρωγαν brunch

Φαίνεται πως δεν είναι μια συνήθεια που αποκτήσαμε την τελευταία πενταετία, αλλά έχει βαθύτερες ρίζες.

Για τους περισσότερους, το brunch αποτελεί μία ακόμα εναλλακτική μορφή εξόδου συμπληρώνοντας τις επιλογές του φαγητού, του καφέ και του ποτού. Μπήκε με φόρα στις ζωές μας ως ένας εύκολος τρόπος συνδυασμού όλων των παραπάνω αφορμών για να βρεθεί μια παρέα με δύσκολο πρόγραμμα. Η μεγάλη ποικιλία του τι μπορεί να φάει ή να πιει κανείς, ακόμα και αλκοόλ, μαζί με το ότι ένα κυριακάτικο πρωινό συνήθως είναι ελεύθερο για όλους, το έκανε κάτι παραπάνω από μόδα. 

Έχεις φτιάξει ποτέ τα αυγά σου σε ναπολιτάνικο στυλ;

Εύλογα γεννάται η απορία γιατί δεν υπήρχε πιο πριν στη ζωή μας και η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Τις Κυριακές οι άνθρωποι συνήθιζαν να πηγαίνουν στην εκκλησία χωρίς να παίρνουν το καθιερωμένο τους πρωινό, το οποίο και αντικαθιστούσαν με ένα οικογενειακό γεύμα μετά το το πέρας της λειτουργίας νωρίτερα από ότι θα γευμάτιζαν. 

Η μαζικοποίηση της εστίασης έκανε οικογενειακή έξοδο το εν λόγω γεύμα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού στην Αμερική μέχρι που αυτονομήθηκε ως κοινωνική έξοδος από τα εκκλησιαστικά καθήκοντα της οικογένειας. 

 

 

Στη συνέχεια το άνοιγμα της αγοράς εργασίας για τις γυναίκες κατά τον μεσοπόλεμο δημιούργησε μια επιπλέον ανάγκη ημέρα αποχής των γυναικών από την κουζίνα. Προφανώς εκείνες οι οικογένειες με δύο εργαζομένους δεν είχαν την πολυτέλεια ενός γεύματος σε κάποιο καλό εστιατόριο, τουλάχιστον όχι σε εβδομαδιαία βάση. Ένα brunch όμως σε κάποιο γειτονικό diner ήταν η οικονομική λύση που έδινε τη δυνατότητα στην οικογένεια να βρεθεί γύρω από ένα τραπέζι, ειδικά τις Κυριακές όπου κανείς δεν δούλευε τότε. 

 

 

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έκανε το brunch και πάλι δημοφιλές στις νεότερες γενιές με τα ίδια υλικά που το έκαναν δημοφιλές και τότε. Είναι και πάλι μια οικονομική ευκαιρία συνάντησης σε μια μέρα ανάπαυλας. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved