Ουίσκι: Τα West Cork IPA Cask και Stout Cask βάζουν τέλος στο δίλημμα ουίσκι ή μπίρα

Με παλαίωση σε βαρέλια που κάποτε περιήχαν εκλεκτές μπίρες, οι νέες δημιουργίες του δημοφιλούς αποστακτηρίου, σκοπεύουν να κατακτήσουν τις pubs.

Η δημοφιλία του West Cork Distillers προκύπτει από την 100% ιρλανδική ιδιοκτησία του, αλλά και από γεγονός ότι όλες οι πρώτες ύλες είναι αυστηρά ιρλανδικές. Δεν είναι η πρώτη φορά που το West Cork πειραματίζεται με τα βαρέλια αφού έχουν δοκιμάσει ό,τι βαρέλι υπάρχει σχεδόν για το τελικό στάδιο της παλαίωσης του εκλεκτού αποστάγματος. Μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί βαρέλι bourbon, rye, calvados με τα βαρέλια IPA και stout να κλείνουν τον κύκλο των βαρελιών.

Η βύνη η οποία έχει χρησιμοποιηθεί είναι ένα μίγμα 75% ιρλανδικού σιταριού και 25% ιρλανδικού κριθαριού (είπαμε 100% ιρλανδικό) και αποστάζεται τρεις φορές κατά το ιρλανδικό εθιμικό σε χάλκινους άμβυκες. Η αρχική ωρίμανση του IPA cask γίνεται σε πρώην bourbon βαρέλια για 4 χρόνια. Στη συνέχεια ακολουθεί μια εξάμηνη ωρίμανση σε βαρέλια που λίγο πριν είχαν μέσα τους μια μοσχομυριστή IPA από τη ζυθοποιία Blacks of Kinsale. Η γλυκύτητα των εσπεριδοειδών κυριαρχεί στη μύτη αυτής της ειδικής φιάλης μαζί με την υποψία του λυκίσκου. Το σώμα του κυριαρχείται από ξηρά φρούτα και βύνη ή οποία παραμένει ζωντανή. Στο τελείωμα επιστρέφουν τα φρούτα και μια κρεμώδης επίγευση. 

Η δεύτερη φιάλη που έχει σχέση με τη μπίρα έχει ττην ίδια, ιρλανδική, βύνη ως βάση και την ίδια αρχική τετραετη ωρίμανση. Αυτό που αλλάζει είναι η μπίρα των βαρελιών της εξάμηνης ωρίμανσης στο τέλος. Τα βαρέλια προέρχονται και πάλι από την Blacks of Kinsale, αλλά αυτή τη φορά φιλοξενούσαν μια αρκετά δυνατή stout. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα πολύ πιο πυκνό γευστικό προφίλ γεμάτο αρώματα και νότες ξηρών φρούτων, μαύρης σοκολάτας καφέ και βανίλιας. 

Η παραγωγή τους θα είναι περιορισμένη, μόλις 9.400 φιάλες για κάθε εκδοχή, αλλά με τιμή που δεν θα τις καθιστά απαγορευτικές. Η πρόταση που ακολουθεί αυτά δύο ειδικά ουίσκι είναι σε σφηνάκι μαζί με ένα ποτήρι, ιρλανδικής φυσικά, μπίρας ή ακόμα και σε κάποιο cocktail όπου θα μπορούν να αναδείξουν το πολυποίκιλο προφίλ τους 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved