10 ουίσκι από ολόκληρο τον κόσμο που πρέπει να γνωρίζεις

Στο άκουσμα της λέξης ουίσκι μπορεί το μυαλό σου να ταξιδεύει στην γνωστή τριάδα Σκωτία, Ιρλανδία και Αμερική, αλλά πίστεψέ μας υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές.

Μέχρι το 1990 το ουίσκι ήταν ένα παγκόσμιο σύμβολο κοσμοπολιτισμού. Κάτι σαν κοινός κώδικας επικοινωνίας για άντρες που σέβονται τον εαυτό τους από εντελώς διαφορετικές χώρες καταγωγής. Παρά το διεθνές στάτους του σε ολόκληρο τον πλανήτη, μόλις τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει αρχίσει να γίνεται προϊόν παραγωγής και σε άλλες χώρες, πλην των παραδοσιακών.

Η έλλειψη παράδοσης και τεχνογνωσίας σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ένα ουίσκι που δεν είναι από την Σκωτία δεν είναι και ποιοτικό. Αντιθέτως το πείσμα και το μεράκι των παραγωγών να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τα αποστακτήρια που μετρούν αιώνες ζωής, έχει δώσει μερικά από τα πιο φίνα κι εκλεπτυσμένα αποστάγματα.
Πρώτη και καλύτερη η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου με τα ιαπωνικά ουίσκι να θεωρούνται καλλιτεχνήματα από τους ανά τον κόσμο connoisseurs, πολλές φορές ανώτερα κι από τα πιο ακριβοθώρητα single malts της Σκωτίας.

 

Όμως κι άλλες χώρες έχουν μπει δυναμικά στον χώρο όπως η Ινδία, η οποία είναι και η μεγαλύτερη αγορά ουίσκι του κόσμου. Όχι τυχαία φυσικά, αφού ο συνδυασμός του μεγέθους της χώρας και ό,τι έχει αφήσει η βρετανική αποικιοκρατία έχει δημιουργήσει μια ισχυρή παράδοση που οδήγησε ένα ινδικό ουίσκι να κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις των καλύτερων ουίσκι στο The Spirit Business του World Whisky Masters για το 2020.

Στην παρακάτω γκάλερι θα δείτε 10 από τα καλύτερα ουίσκι από κάθε γωνιά του πλανήτη. Μερικές από τις χώρες  αποτελούν έκπληξη όχι για το πόσο κορυφαία αποστάγματα βγάζουν, αλλά και γιατί δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε ότι παράγουν ουίσκι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved