5 φαγητά για να μην νιώσεις ότι Νηστεύεις

Το μπέργκερ λαχανικών είναι μόνο η αρχή.

Η νηστεία θέλει «παντελόνια». Πόσο μάλλον όταν το βάζεις στόχο για να την κάνεις 40 μέρες. Δεν είναι μόνο μία κίνηση που έχει να κάνει με τα θρησκευτικά πιστεύω, αλλά που έρχεται να δείξει ότι κάποιοι εκεί έξω, έχουν μεγαλύτερη εγκράτεια από κάποιους άλλους. Χάνουμε όμως μία βασική λεπτομέρεια.

Ο στόχος της νηστείας, της πραγματικής νηστείας που διδάσκει η χριστιανική  πίστη, είναι η κατάνυξη και η εγκράτεια. Η φάση που, οικειοθελώς, βολεύεσαι με τα λίγα και δεν ψάχνεις για εναλλακτικές λύσεις ώστε να σκάσει το στομάχι σου από το φαΐ. Και είναι κάπου εδώ που το χάνουμε. Γιατί η ουσία της νηστείας, δεν είναι να ψάχνεις εναλλακτικές που θα «ντύσουν» τα αγαπημένα σου πιάτα με διαφορετικό τρόπο. Κι όμως το κάνουμε όλοι. Στα burger μας, στα σουβλάκια μας, στις μακαρονάδες μας. Και μάλιστα το κάνουμε και τόσο καλά, που ετοιμάζουμε άκρως λιγουρετικές επιλογές για την Μεγάλη Εβδομάδα. Γιατί όχι, δεν βολευόμαστε με λαδερά, σούπες και αρτοποιήματα, αλλά ψάχνουμε εναλλακτικές σε αγαπημένα πιάτα και «τζανκφουντιές» ώστε να σβήσουμε την πείνα που μας... θερίζει.

Τα 5 παραδείγματα που ακολουθούν, αφορούν σε φαγητά που «παίζουν» ευρέως αυτές τις ημέρες -στα φαγάδικα και στα στομάχια μας- και έρχονται να μας υπενθυμίσουν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο το εξής: δεν κάνουμε νηστεία. Απλά κοροϊδευόμαστε.

 

1. Τα veggie burger

ultimate veggie burger

Η κλασική λύση για τον λάτρη της αμερικανιάς. Και η αλήθεια είναι πως άπαξ και το ξεκινήσεις, δεν σε χαλάει και τόσο. Οι περισσότεροι αντικαθιστούν το μπιφτέκι με μανιτάρι portobello, το οποίο είναι εξαιρετικά γευστικό. Είναι όμως παράλληλα και η όλη συνήθεια που σε βοηθά να ξεχαστείς. Καταβροχθίζεις το burger με ένα τόνο πατάτες, με την τίμια σάλτσα του και την κέτσαπ και ξεχνιέσαι. Στο τέλος του γεύματος, έχεις δώσει λιγοστή σημασία για το αν υπήρχε μπέικον ή αβγό. Το σίγουρο είναι, πως πρόκειται για γεύμα που σε χορταίνει.

 

2. Τα σάντουιτς με λαχανικά και θαλασσινά

Chef στον Αέρα 738 a 1 600x399

Ξέρεις γιατί τέτοιες μέρες γεμίζουν οι βιτρίνες με δαύτα; Γιατί πουλάνε. Και γιατί να μην πουλήσουν βασικά όταν υπάρχουν πρόθυμοι να νηστεύσουν χωρίς να νηστεύσουν; Υπάρχουν ένα σωρό επιλογές που ξεκινούν από λαχανικά συνοδευόμενα με σάλτσα σόγιας και φτάνουν μέχρι τα σάντουιτς με χταπόδι και τηγανητό καλαμαράκι. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα τίμιο, γιατί έχουμε συνηθίσει ούτως ή άλλως να τσακίζουμε τα καλαμαράκια στις ταβέρνες. Μπορεί το σάντουιτς να μην έχει τζατζίκι, αλλά ο ταραμάς και η τηγανητή πατάτα έρχονται να συνοδέψουν όσα λείπουν. Και κάπως έτσι, το σάντουιτς με τα θαλασσινά και τα λαχανικά, γίνεται το food trend της Μεγάλης Εβδομάδας.

 

3. Τα οικολογικά (αν έχεις το θεό σου!) σουβλάκια

souvlakia1 b2

Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Είναι γεγονός. Έχουμε μάθει όμως να το μεταμορφώνουμε αναλόγως την ανάγκη. Οι πιο hardcore εκεί έξω που κάνουν συστηματική νηστεία, το προτιμούν με αλάδωτη πίτα, ντομάτα, τζατζίκι και πατάτες. Και η αλήθεια είναι πως είναι ιδιαίτερα νόστιμο. Ξεγελάει το στομάχι. Ειδικά αν ο ψήστης το έχει τιγκάρει στην πατάτα, έχουμε ξεμπερδέψει με το ένα και έχουμε κρατήσει το δεύτερο για την επόμενη μέρα στο γραφείο. Λίγο-πολύ, κάθε Μεγάλη Εβδομάδα, τα οικολογικά σουβλάκια λύνουν το πρόβλημα του βραδινού μας. Και η νηστεία, νηστεία.

 

4. Οι νηστίσιμες μακαρονάδες

MAKARONADA ME SALTSA TARAMA slider

Δεν είναι μόνο οι μακαρονάδες με κιμά εκεί έξω σωστά; Ειδικά στα εστιατόρια, μπορείς να τις βρεις με χίλιες δυο παραλλαγές. Ορφανές (σ.σ.: δηλαδή μόνο με κόκκινη σάλτσα). Με λάδι και πεπεροντσίνο. Με λαχανικά. Με θαλασσινά που ξεκινούν από γαρίδες και φτάνουν μέχρι καραβίδες και αστακούς για τους πιο «τσεπάτους». Η περίπτωση μακαρονάδα, είναι η πιο σταθερή αξία για τους μακαρονάδες που αγαπούν το πάντρεμα με τα θαλασσινά, αλλά ακόμη περισσότερο αγαπούν να τηρούν τους κανόνεςτης νηστείας και να κρατάνε το στομάχι τους γεμάτο. Δεν το λες σε καμία περίπτωση σανίδα σωτηρίας. Παρακαλάς για αφορμές όπου θα μπορούσες να τρως γαρίδες με μακαρόνι κάθε μέρα.

 

5. Οτιδήποτε θυμίζει κεφτέ

b revithoeftedes

Ρεβιθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, χταποδοκεφτέδες, φαλάφελ. Και είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν άλλες τόσες τηγανητές επιλογές που δεν τις γνωρίζουμε και που μπορούν να σταθούν επάξια με τηγανητή πατάτα στο τραπέζι. Τηγανίζεις μία φορά και  τρως για ολόκληρη την Μεγαλή Εβδομάδα. Και τρως και καλά για να είμαστε ειλικρινείς. Γιατί κακά τα ψέματα, σπάνια σε απογοητεύει τηγανητό φαγητό και πόσο μάλλον όταν σου θυμίζει κεφτέ. Ή και πολλές φορές, είναι πιο νόστιμος και από τον κεφτέ.

Για να τα λέμε και όλα, το πραγματικό νόημα της νηστείας, εάν και εφόσον θες να την ακολουθήσεις σωστά, είναι η εγκράτεια που δεν περιορίζεται στα του φαγητού. Και εκεί κρύβεται η ουσία. Την επόμενη φορά, δοκίμασε να αφήσεις το θέμα «φαγητό» στην άκρη και να κόψεις άλλο, κάτι που θέλεις πολύ και αναγνωρίζεις ως πραγματικό πάθος που χωρίς αυτό δυσκολεύεσαι να ζήσεις. Εκεί είναι η πραγματική πρόκληση και φαντάζομαι πως έχει το ενδιαφέρον του να πειραματίζεται κανείς που και που με τα όριά του.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved