Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο αναζητώντας καταφύγιο στις αγαπημένες Νύχτες Πρεμιέρας κάτω από τ’ αστέρια

Έχεις αισθανθεί ποτέ πως η ζωή σου μετατρέπεται σε ταινία; Ή όπως έλεγε και ο Edgar Allan Poe «ένα όνειρο μέσα σε ένα όνειρο»; 

Ο εσωτερικός μονόλογος που ψιθυρίζει το κεφάλι σου, γίνεται ο πρωταγωνιστής-αφηγητής, οι πολύβουοι δρόμοι της πόλης με τα κίτρινα φώτα, τις φωτεινές πινακίδες, τους χιλιάδες περαστικούς και τα διερχόμενα οχήματα, ένα σκηνοθετημένο φόντο μπροστά από το οποίο γράφεις καθημερινά τη δική σου ιστορία; Εγώ κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι την έναρξη κάθε φθινοπώρου στην Αθήνα. Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το φθινόπωρο, είναι ίσως η μοναδική εποχή που μπορεί να αναδείξει τις κρυφές ομορφιές της πόλης και να τη μεταμορφώσει σε ένα όνειρο, μία ταινία που γίνεται πραγματικότητα!

Οι δροσερές πρωινές λιακάδες, η μελαγχολική ατμόσφαιρα που «πλημμυρίζει» από τη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος, οι παράξενες αποχρώσεις του ουρανού, καθώς μία ακόμη ημέρα φτάνει στο τέλος της, συνθέτουν ένα σκηνικό που με εμπνέει να ζήσω περισσότερο, κάνοντας ακόμη και τις πιο καθημερινές, τετριμμένες στιγμές, όπως την αναμονή στον αποβάθρα του μετρό, την επιστροφή από το γραφείο στο σπίτι, την after work μπίρα με την παρέα, μία ξεχωριστή εμπειρία που αποκτά σχεδόν… κινηματογραφικές διαστάσεις. Αυτό ίσως να οφείλεται βέβαια, στο γεγονός πως η έλευση του φθινοπώρου συμπίπτει πάντα με ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της χώρας μας, δηλαδή το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», το φθινοπωρινό «καταφύγιο» για όλους εμάς τους σινεφίλ ονειροπόλους της πόλης.

 

Δίνοντας παράταση στο φετινό καλοκαίρι

Κάθε χρόνο, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Σεπτέμβρη μετράω αντίστροφα για την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος και για την έναρξη της προπώλησης. Φέτος ωστόσο, όσο κι αν καθησυχάστηκα πως όλα θα κυλήσουν κανονικά και έσπευσα να «κόψω» πατροπαράδοτα την κάρτα διαρκείας μου, ήξερα πως το φεστιβάλ θα προχωρούσε σε τροποποιήσεις για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Αυτό που δεν περίμενα όμως, ήταν πως με αφορμή τα νέα μέτρα προστασίας που αποφασίστηκαν, το φεστιβάλ θα δώσει μία μικρή αλλά σημαντική παράταση στο φετινό καλοκαίρι! Που πάει να πει πως, όσοι από εμάς δεν πρόλαβαν να χαρούν υπαίθριες προβολές, όσοι θέλουν να κρατήσουν για λίγο ακόμη ζωντανή την απελευθερωτική αίσθηση και την ανεμελιά του φετινού καλοκαιριού, απολαμβάνοντας την παρέα των κολλητών τους σε συνδυασμό με μία παγωμένη μπίρα Fischer, όπως πάντα άλλωστε, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να επισκεφθούν τις κρυμμένες αυλές και τις ταράτσες των αγαπημένων τους θερινών σινεμά, της Αίγλης Ζαππείου, του Cine Αθηναία, του Cine Άνεσις, του Ριβιέρα, του Στέλλα, του Τριανόν και του Λαΐς, οι οποίες φιλοξενούν τις προβολές του 26ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, εμπλουτίζοντας με ακόμη περισσότερη μαγεία, τέχνη και ρομαντισμό το φετινό φθινόπωρο.

Ακόμη και εκείνοι που δεν είναι σίγουροι όμως ότι θα προλάβουν να δουν όλες τις ταινίες που θέλουν στους θερινούς κινηματογράφους της πόλης, μπορούν φέτος να τις παρακολουθήσουν online στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ!

 

cebna

 

Ο κινηματογράφος που μας φέρνει κοντά

Προσωπικά αυτό που λατρεύω πιο πολύ στις «Νύχτες Πρεμιέρας» δεν είναι οι προβολές. Πάντα υπάρχουν μερικά κινηματογραφικά «διαμαντάκια» που με κάνουν να ανυπομονώ, αλλά αυτό που με κάνει να παραμένω συνεπής εδώ και χρόνια στο ίδιο ραντεβού, είναι οι άνθρωποι που ξέρω ότι θα συναντήσω μέσα στην αίθουσα ή το φουαγιέ. Γιατί μπορεί ένα μεγάλο κομμάτι του φεστιβάλ να είναι οι ταινίες, όμως είναι και αυτές οι μικρές «ιεροτελεστίες», οι σχέσεις και οι άνθρωποι που το ολοκληρώνουν και το καθιστούν μία προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας. Η πρεμούρα να φύγεις σκαστός από το γραφείο για να μην χάσεις ούτε λεπτό από την έναρξη, η «ιερή» σιωπή που μοιράζεσαι μόλις χαμηλώνουν τα φώτα και «πέφτουν» οι τίτλοι αρχής, τα πηγαδάκια που δημιουργούνται στην είσοδο του σινεμά, οι ατελείωτες αναλύσεις επί αναλύσεων, οι παθιασμένες δημιουργικές διαφωνίες και οι ανταλλαγές ιδεών για σκηνοθέτες, ερμηνείες, καρέ, υποψηφιότητες. Τα άτυπα στοιχήματα μέσα στην παρέα για το ποιος θεωρούμε πως αξίζει φέτος την ψήφο μας στο «Βραβείο Κοινού Fischer»*, η στιγμή που δίνεις την ψήφο σου σε μία από τις 12 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, ξέρεις ότι μέσω της αγαπημένης σου μπίρας, είχες τη δυνατότητα να βάλεις και εσύ ένα «λιθαράκι», στηρίζοντας έναν καλλιτέχνη που πιστεύεις στο έργο και το όραμά του.

 

apin

 

Γιατί αν υπάρχει κάτι που φέτος έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη, είναι να στηρίξουμε όλα αυτά που μας φέρνουν κοντά. Ναι, η ζωή μας έχει αλλάξει κάπως, όμως υπάρχουν ακόμη μερικές διαχρονικές αξίες που έχουν καταφέρει να παραμείνουν σταθερές, κόντρα σε αυτό το «κύμα» αλλαγών που παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά του. Ένα από αυτά είναι και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», που μας δίνει την ευκαιρία να βρεθούμε πάλι μαζί  κάτω από το φως το αστεριών, απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου, έχοντας για συντροφιά μία παγωμένη Fischer και κάνοντας όνειρα για το μέλλον κοιτώντας το μεγάλο πανί!

* Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά του Covid-19, φέτος δεν θα υπάρχουν κάλπες έξω από τις αίθουσες. Η ψηφοφορία θα γίνεται online εδώ: fischeraudienceaward.aiff.gr

#FischerBeer #ItsAboutTaste #StarringFischer#aiff26 #aiff2020 #AIFF #AthensInternationalFilmFestival



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved