Όλα όσα μπορεί να σου αποκαλύψει μια γουλιά Jack Daniel’s

Λένε ότι όσα δεν μπορείς να μάθεις από την ετικέτα αυτού του whiskey, στα αποκαλύπτει μία και μόνο γουλιά, τα αισθάνεσαι την ώρα που πλησιάζεις το ποτήρι με τον πάγο στο στόμα σου.

Το χρώμα, το άρωμα, η γεύση. Αυτά είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα καλό και αυθεντικό whiskey να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, αυτές είναι οι βασικές παράμετροι που σε κάνουν να είσαι σε θέση να γνωρίζεις ότι δεν πίνεις οποιοδήποτε whiskey αλλά Jack Daniel's.

Τι και αν δεν είσαι ειδικός στα αποστάγματα; Υπάρχουν κάποια στοιχεία-«κλειδιά», μερικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να σε κάνουν να αντιληφθείς την ποιότητα ενός whiskey ή ακόμη και την προέλευσή του με μία ματιά, με την αίσθηση της όσφρησης και κυρίως, με μία γουλιά και δη την πρώτη και πιο έντονη.

Ποια είναι τα στοιχεία αυτά που μπορούν να σε βοηθήσουν να γίνεις λίγο πιο… expert στο Jack

#1 Το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα.

#2 Το άρωμα ξύλου και σφενδάμου.

#3 Η πλούσια, απαλή γεύση με στοιχεία καραμέλας, βανίλιας και καψαλισμένου ξύλου

jack1

Τα τρία αυτά στοιχεία θα αντιληφθείς και θα τα γευτείς σε ένα ποτήρι Jack Daniel’s με πάγο ή ακόμη και σε ένα δροσιστικό κοκτέιλ με Jack. Διότι όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι ειδικοί στ , «what the label doesn’t tell you, a sip will» και στην περίπτωση του γνωστού αμερικανικού whiskey, μια γουλιά είναι αρκετή για να είσαι σίγουρος για το whiskey που πίνεις αλλά και να γευτείς την ιστορία του - για την ακρίβεια, μια ιστορία 154 ετών. 

Μια γουλιά από το αγαπημένο σου Jack Daniel’s, λοιπόν, μπορεί να σου αποκαλύψει ότι ο γλυκός του χαρακτήρας με τα στοιχεία της καραμέλας, της βανίλιας και του καψαλισμένου ξύλου, οφείλεται στο γεγονός ότι για την παραγωγή του χρησιμοποιείται τα καλύτερης ποιότητας καλαμπόκι, σίκαλη και βύνη κριθαριού. Με μια γουλιά θα κατανοήσεις επίσης το πώς η έντονη γεύση και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Jack σχετίζεται με το νερό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή του και το οποίο, είναι φυσικό, δεν περιέχει σίδηρο και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα. Κυρίως όμως, με μία γουλιά Jack Daniel’s, θα αισθανθείς την «ευλογία», δηλαδή το charcoal mellowing. Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία οφείλει το αγαπημένο μας whiskey τη χαρακτηριστική, απαλή του γεύση.

Σταγόνα-σταγόνα για 10 συνεχόμενες ημέρες σε μία δεξαμενή τριών μέτρων γεμάτη με ξυλοκάρβουνο σφενδάμου γίνεται το φιλτράρισμά του γνωστού αμερικανικού whiskey στο αποστακτήριο Jack Daniel που βρίσκεται στο Lynchburg του Tennessee (παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε πως ιδρύθηκε το 1866 και πρόκειται για το παλαιότερο καταγεγραμμένο αποστακτήριο στις ΗΠΑ) -και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί το Tennessee whiskey από το Bourbon. Ναι, είναι μια χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία, όμως είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία που κάνει τη γεύση του να ξεχωρίζει.

jack hero

Πολύ σωστά λένε, λοιπόν, πως όσα δεν μπορείς να μάθεις από την ετικέτα του Jack Daniel’s, θα σε βοηθήσει να τα μάθεις μια γουλιά του. Από το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, το άρωμα ξύλου και σφενδάμου και την πλούσια γεύση με τις «νότες» καραμέλας, βανίλιας και καψαλισμένου ξύλου. Για τον Frank Sinatra, αυτό ήταν το «νέκταρ των Θεών».

Είτε επιλέγεις να το απολαμβάνεις με πάγο, είτε σε κοκτέιλ, ακόμη και αν δεν είσαι ειδικός στα αποστάγματα, τώρα πια γνωρίζεις όλα όσα «κρύβει» μέσα της μια γουλιά από το αγαπημένο σου whiskey.

Φρόντισε, λοιπόν, να την απολαμβάνεις με τον δικό σου τρόπο και πάντα υπεύθυνα.

 

 

 

 

 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved