Whiskey: Το πληρέστερο εγχειρίδιο για τη slang του διάσημου ποτού

Ξέρεις εσύ τι σημαίνει «cask strength» και «angel’s share»;

Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να μην είσαι σε θέση να απολαύσεις ένα καλό ουίσκι. Αλλά για να το απολαύσεις πρέπει να διαλέξεις το σωστό και φυσικά για να διαλέξεις το σωστό πρέπει να ξέρεις πέντε πράγματα γι’ αυτό.

Και δεν μιλάμε εδώ για υπερβολές. Δεν θέλουμε να σε κάνουμε επιστήμονα πάνω στην τέχνη του ουίσκι από τη μία μέρα στην άλλη.

Αυτό που θέλουμε είναι να σου δώσουμε να καταλάβεις μερικούς από τους βασικούς όρους και τις θεμελιώδεις λέξεις στην αγαπημένη slang που έχει δημιουργήσει το ουίσκι.

Με λίγα λόγια: πρέπει να καταλάβεις μερικά πράγματα για να καταφέρεις τελικά να διακρίνεις τι είναι αυτό που προτιμάς.

To Barrell είναι το καλύτερο bourbon στον κόσμο.

 

Και τώρα θα μπορείς να μπεις σε ένα κυριλέ μαγαζί με ουίσκι στο Λονδίνο και επιτέλους δεν θα σου φαίνεται πως ο υπάλληλος είναι από άλλο πλανήτη.

Και ναι το scotch whiskey έχει τεράστιο λεξιλόγιο.

Όταν θα μπεις σε ένα καλό Σκωτσέζικο μπαρ και τους ακούς όλους να μιλάνε για “leg” και “butts” θα είσαι σε θέση πλέον να μην φαντασιώνεσαι πως έπεσες σε ένα άντρο μισογυνιστών.  

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά «βασικά» στο λεξιλόγιο του scotch whiskey μπας και μάθουμε και κάτι χρήσιμο όσο αφορά την απόλαυση μας:

Με μία πρώτη ματιά

Cask Strength – Είναι ο βαθμός εγγύησης πως το ουίσκι αυτό έχει βγει κατευθείαν από το βαρέλι. Οι Σκωτσέζοι λένε cask ότι λέμε εμείς βαρέλι. Είναι απαραίτητο να είναι φτιαγμένα από βελανιδιά.

Cooper – Είναι αυτός που φτιάχνει τα βαρέλια. Είναι ένα επάγγελμα πολύ σεβάσμιο ακόμη και σήμερα και χρειάζεται ιδιαίτερες κληρονομικές γνώσεις για να το κάνεις.

Cooperage – Είναι ο βαθμός παλαιότητας μέσα στο βαρέλι. Τα περισσότερα ποτά, όπως το Bourbon και το malt χρησιμοποιούν είτε καινούρια βαρέλια είτε βαρέλια από sherry. To 70% της γεύσης του scotch έρχεται από το βαρέλι.

4 Ιρλανδικά single malts που πρέπει να δοκιμάσεις. 

 

Dram – Βαθμός ποιότητας του scotch. Όσο πιο μεγάλο τόσο το καλύτερο. Παλαιότερα οι ταβέρνες που σέρβιραν το ουίσκι λεγόντουσαν και Dram Taverns.

Malt – Χωρίς malted κριθάρι δεν υπάρχει malt whiskey. Ένα καλό single malt whiskey πρέπει να είναι  από 100% Malted κριθάρι το οποίο επεξεργάζεται σε ένα ξεχωριστό αποστακτήριο. To άμυλο στο κριθάρι γίνεται ζάχαρη η ζάχαρη μαγιά και η μαγιά αλκοόλ.

Neat – Είναι αυτό που λέμε «σκέτο», χωρίς πάγο, χωρίς νερό, χωρίς τίποτα. Μόνο το «δηλητήριο» στο ποτήρι σου.

Proof – Είναι ο βαθμός του αλκοόλ μέσα στο υγρό σε σχέση με το volume.

Whisky vs Whiskey – Για να το ξεκαθαρίσουμε: Whisky το λένε οι Σκωτσέζοι, οι Καναδοί και οι Ιάπωνες και Whiskey το λένε οι Αμερικάνοι και οι Ιρλανδοί.

Αυτή είναι η υπεροχή των single malts scotch.

 

Όταν μιλάμε για την διαδικασία.

Angel’s Share – Αυτό είναι η ποσότητα του ουίσκι που χάνεται από διαρροές και εξατμίσεις από το βαρέλι της βελανιδιάς.

Butts – Είναι τα μεγάλα βαρέλια που ωριμάζει το scotch. Συνήθως είναι πρώην βαρέλια bourbon ή sherry.

Hoggie – Ένα ακόμη μεγαλύτερο βαρέλι. Όσο πιο μεγάλο είναι τόσο πιο πολύ ουίσκι μπορείς να αποθηκεύσεις. Αυτό σημαίνει πως είναι καλό.

Maturation – Είναι ο χρόνος ωρίμανσης. Ο νόμος στη Σκωτία λέει πως όλα τα ουίσκι πρέπει να ωριμάσουν τουλάχιστον 3 χρόνια μέσα στο βαρέλι.

Όταν μιλάμε για γεύση

Balanced – Όταν όλα είναι ισορροπημένα, όταν καμία γεύση δεν υπερνικά την άλλη στο στόμα.

Τα 12 καλύτερα ποτήρια ουίσκι που μπορείς να βρεις.

 

Dry – Δεν είναι σχεδόν ποτέ γλυκό και είναι αιχμηρό στον ουρανίσκο.

Estery – Αυτό σημαίνει πως έχει μία γεύση φρούτων ή λουλουδιών.

Legs – Τα «δάκρυα» που αφήνει πίσω του το υγρό όταν πέφτει στο ποτήρι. Όταν «τρέχουν» αργά τότε σημαίνει πως το ουίσκι θα είναι πολύ γευστικό ενώ όταν «τρέχουν» γρήγορα τότε λιγότερο.

Peat Bomb – Είναι ο βαθμός του «καπνού» μέσα στη γεύση του ουίσκι. Προέρχεται από την διαδικασία όταν το κριθάρι στεγνώνεται στη φωτιά.

Και κλείνουμε με μία πολύ ενδιαφέρον πληροφορία για τους πότες του ουίσκι: Στις Νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, εκεί όπου φτιάχνεται το bourbon, οι θερμοκρασίες είναι πολύ πιο υψηλές από την Σκωτία. Έτσι το bourbon ωριμάζει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι το scotch. Οπότε ένα bourbon που έχει μείνει στο βαρέλι για 8 χρόνια είναι ισάξιο σε γεύση με ένα scotch που είναι 20 χρονών.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά από τα πιο ποιοτικά ουίσκι του κόσμου:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved