Το ροζ(έ) δεν είναι ντροπή

Ο wine blogger Not An Expert κουβαλάει πέντε ροζέ ελληνικά κρασιά που καταρρίπτουν τα στερεότυπα. 

Νέα στήλη στο Ratpack.gr. O wine blogger Not An Expert θα αρθρογραφεί στο Ratpack.gr για τον οικείο μα και τόσο άγνωστο κόσμο του κρασιού. Γιατί κάποια στιγμή, θες κάτι καλύτερο από εκείνο το «καταπληκτικό» κοκκινέλι από το χωριό. Αν θες να μάθεις περισσότερα για τον Not An Expert μπορείς να επισκεφθείς το blog του ή/και τη σελίδα του στο Facebook.

***

Στερεότυπα. Όπου και να κοιτάξεις στερεότυπα. Οι άντρες είναι δυνατοί, οι γυναίκες δεν είναι καλές στα σπορ, οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες, οι ξανθές είναι χαζές και η λίστα τελειωμό δεν έχει. Όσα στερεότυπα και αν παραθέσω, αυτό που θα είναι πάντα πρώτο και ακατάρριπτο έχει να κάνει με τα χρώματα. Μπλε για τα αγοράκια, ροζ για τα κοριτσάκια. Και αν για τα κορίτσια το φάσμα σιέλ, γαλάζιο, μπλε γίνεται μέρος της καθημερινότητάς τους όσο μεγαλώνουν, το ροζ παραμένει σχεδόν απαγορευμένο για τους άντρες. Χρώμα ταμπού από τα ρούχα μέχρι το κρασί.

Και για τα ρούχα τι να πω; Τα έχει πει καλύτερα απ’ όλους ο Alfie.alfie

Όσο για το κρασί… Τα ροζέ για πάρα πολλά χρόνια είχαν την τύχη που τους επιφύλασσε το χρώμα τους. Θεός φυλάξοι, μην σε πάρει κανένα μάτι να ζητάς ροζέ. Στην καλύτερη το έκανες για να ικανοποιήσεις την συντροφιά σου, στη χειρότερη, που ήταν και η συνήθης κατάληξη, ο ανδρισμός σου έμπαινε στο μικροσκόπιο.

Ήρθε όμως η ώρα να καταρρίψουμε λοιπόν μια για πάντα αυτή την προκατάληψη, ακόμα και για τους πλέον διστακτικούς –ναι, εσένα που ούτε ροζ t-shirt δεν έχεις φορέσει. Αρχικά να πούμε πως τα ροζέ κρασιά φτιάχνονται από τις ίδιες ποικιλίες με μερικά από τα βαθειά κόκκινα κρασιά που συνοδεύουν τα t-bone και τα rib eye, που καμαρώνεις όταν έχεις στο πιάτο σου. Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon αλλά και Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο και Μαυροτράγανο είναι από τις συνηθέστερες επιλογές ποικιλιών των οινοποιών για την παραγωγή ροζέ κρασιών. Δεν νομίζω ότι θα χαρακτήριζε κανείς τις ποικιλίες αυτές «θηλυκές».

Τα ροζέ είναι «BBQ Friendly».  Η θέση τους ανάμεσα στα έντονα κόκκινα και στα ελαφρά λευκά τα κάνει ιδανικά για να συνοδέψουν  το BBQ  που σιγά σιγά θα καπνίζει συχνότερα όσο ζεσταίνει ο καιρός. Για την ακρίβεια τα ροζέ είναι σχεδόν πάντα μια σίγουρη λύση για ό,τι και να τρως. Ψάρια, κοτόπουλο, πατατάκια, πίτσα, διαλέγεις και παίρνεις. Για το περίφημο φακόρυζο όρκο δεν παίρνω.

rose wines

 

Αν δεν σε έχω πείσει ακόμα, be a man και κάνε μία δοκιμή. Υπάρχουν δεκάδες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα αλλά με πολύ κόπο ξεχώρισα πέντε προτάσεις που θα καλύψουν  και τον πιο απαιτητικό.

1. Rose- Κτήμα Αϊβαλή

Η ροζέ πρόταση ενός οινοποιού, που φημίζεται για τα ερυθρά του. Μονοποικιλιακό, 100% Αγιωργίτικο, κατά την άποψη μου το πλέον τυπικό Ελληνικό ροζέ, χωρίς άμεση επιρροή από μόδες και τάσεις.

2. Τομή Ροζέ - Οινοποιείο Τρουπή

Με χρώμα απαλό σωμόν που “φοριέται” τρελά στις κοσμικές παραλίες, η Ροζέ Τομή του Τρουπή έχει να δώσει πολλά περισσότερα από εμφάνιση, με πλούσιο άρωμα για και χαρακτηριστική γεύση. Μην περιμένεις την παραλία. Χτύπα το όπου το πετύχεις.

3. Ορειβάτης Ροζέ- Akriotou Wines

Έλα τώρα, με τέτοιο όνομα δεν θα είχε δισταγμό να το πιεί ούτε ο John Rambo την ώρα που έδενε τις πληγές του.

4. Le Rose- Λίγας

Γαλλική φινέτσα με σαφείς επιρροές από τη Λεγεώνα των Ξένων. Φυσικό κρασί, με βιοδυναμική καλλιέργεια του αμπελιού και κάτι περίεργες διευκρινίσεις τύπου Permaculture Masanobu Fukuoka. Κρασί που θα εντυπωσιάσει εξίσου τον αρχάριο και το φανατικό οινόφιλο. Μονοποικιλιακό, 100% Ξινόμαυρο.

5. Rosé Liatiko - Οινοποιείο Οικονόμου

Εντάξει, εδώ κάνω μια παρατυπία. Το κρασί είναι ροζέ αλλά ο Κρητικός οινοποιός φτιάχνει ένα κρασί, μια ιδέα πριν το κόκκινο. Και δεν είναι η μόνη παρατυπία. Το Rosé του Οικονόμου είναι σπάνιο. Αν καταφέρεις να το βρεις όμως σίγουρα θα σε αποζημιώσει. Μονοποικιλιακό, 100% Λιάτικο.

Διάβασε περισσότερο Not An Expert στo blog του ή/και τη σελίδα του στο Facebook



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved