Στην Ιρλανδία έχουν ήδη πλάνο για να σώσουν το ουίσκι

Ο κορονοϊός αφήνει πολλές πληγές. Ακόμη και στο ποτό.

Την στιγμή που ο κορονοϊός δεν παίρνει μόνο ζωές αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικοί και οικονομολόγοι προσπαθούν τρόπους ώστε να διασωθεί η πραγματική οικονομία και να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Ένας μεγάλος βιομηχανικός τομέας στον οποίο βασιζόμαστε καθημερινά και δείχνει να έχει πληγεί σημαντικά, είναι και εκείνος που φροντίζει για τις στιγμές ανάπαυλας και απόλαυσης. Το ποτό.

Ήδη από τις πρώτες μέρες που ξεκίνησε η ιστορία με τον κορονοϊό, οι απώλειες ήταν δραματικές και οι εταιρίες εμφιαλώσεως, παραγωγής και διακίνησης του ποτού από τον κόσμο, έκαναν γνωστές τις «ζημιές» που παρατηρήθηκαν στην παγκόσμια αγορά. Από τα τέλη Απρίλη η Remy-Cointreau προειδοποιούσε για απώλειες της τάξεως 50-55%, με την Αγγλία να σημειώνει την μεγαλύτερη αρχική πτώση σε πωλήσεις ποτού της τάξεως του 31,4%. Και ενώ περιμένουμε να δούμε αν όλη αυτή η διαδικασία πρόκειται ή όχι να τελειώσει με το άνοιγμα των μπαρ και άλλων χώρων εστίασης, χώρες όπως η Ιρλανδία περνούν στην αντεπίθεση.

 

 

Γιατί ο κόσμος σέβεται το ιρλανδέζικο ουίσκι και εκείνο με την σειρά το κοινό του. Το Drinks Ireland, το εμπορικό σώμα που πρεσβεύει τα αποστακτήρια, τους ιδιοκτήτες ετικετών αλλά και τους διακινητές ποτού των ιρλανδικών προϊόντων, αποφάσισε να περάσει σε μέτρα υποστήριξης. Μόνο η παραγωγή του ουίσκι δίνει δουλειά σε περίπου 90.000 άτομα με τα έσοδα από τις πωλήσεις σε όλο τον κόσμο να αγγίζουν ετησίως τα 1,45 δις ευρώ. Ένα ποσό που, άπαξ και χαθεί, επηρεάζει άμεσα το ΑΕΠ της χώρα δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα. Το Drinks Ireland έχει σκοπό να στηρίξει το 70%-80% των περισσοτέρων επιχειρήσεων στη χώρα και θα το συνεχίσει για 12 περίπου μήνες αναλόγως με τα νούμερα που θα σημειωθούν από τον τουρισμό – για τον οποίο προβλέπεται επίσης πτώση μέσα στη χρονιά και στις αρχές του 2021. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως μόνο το 2019, περίπου 4 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τα αποστακτήρια της χώρας.

Το Drinks Ireland «τρέχει» ήδη το Help Your Trade, ένα fundraising πρόγραμμα που βασίζεται σε μικρές και μεγάλες δωρεές και έχει σκοπό να στηρίξει το ταμείο των εμπόρων ώστε να μπορεί να συνεισφέρει για τους επόμενους 12 μήνες. Παράλληλα τρέχει άλλο ένα πρόγραμμα, το Covid-19 Emergency Grand Fund, για να στηρίξει τις οικογένειες όλων όσων επηρεάστηκαν από τον ιό και έχει ήδη συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 1.147.00 ευρώ.

Ποιος είπε ότι το ιρλανδικό ουίσκι δεν φροντίζει για τον κόσμο; Με παραπάνω από έναν τρόπους. Για να κλείσει αυτό το κείμενο σωστά, ακολουθεί 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved