Πέντε πράγματα που με κάνουν να ανυπομονώ κάθε χρόνο για την Καθαρά Δευτέρα

Είναι γεγονός πως οι παραδόσεις που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές, δίνουν αρκετές αφορμές μέσα στον χρόνο για να το… σκάσουμε από το γραφείο και να απολαύσουμε λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, παρέα με την οικογένεια και τους κολλητούς μας.

Ωστόσο, αν υπάρχει μία περίσταση που προσωπικά ξεχωρίζω με διαφορά από όλες τις υπόλοιπες και κάθε χρόνο με κάνει να ανυπομονώ, αυτή είναι δίχως αμφιβολία η Καθαρά Δευτέρα. Από όταν ήμουν ακόμη μικρός, η συγκεκριμένη ημέρα αποτυπώθηκε στο μυαλό μου ως η μεγάλη γιορτή που σηματοδοτεί και προμηνύει την έλευση της άνοιξης, που με τη σειρά της θα φέρει λίγο μετά το καλοκαίρι. Η ζεστή λιακάδα, το πέταγμα του χαρταετού με τους θείους και τα ξαδέρφια, το μεγάλο σιδερένιο τραπέζι της γιαγιάς που ήταν στρωμένο με καλούδια στην αυλή και γύρω του μαζευόταν όλη η οικογένεια, λέγοντας «στην υγεία μας» και σηκώνοντας τα ποτήρια με το ούζο, ήταν μερικά από τα «σημάδια» που πρόδιδαν πως ο χειμώνας -επιτέλους- έφτανε κάπου στο τέλος του.

Ναι, μπορεί να έχουν περάσει τουλάχιστον 15 χρόνια από την ανέμελη εκείνη ηλικία, όμως η Καθαρά Δευτέρα δεν έπαψε ποτέ να έχει για μένα την ίδια μεγάλη σημασία με τότε, για αυτό και τη γιορτάζω το ίδιο αυθεντικά και παραδοσιακά, γεμίζοντας τα ποτήρια της παρέας με το «Πλωμαράκι», το συστατικό που μας φέρνει ακόμη πιο κοντά και «απογειώνει» την κάθε μας στιγμή. Αν αναρωτιέσαι, λοιπόν, για ποιον λόγο μπορεί κάποιος να τρέφει τόσο μεγάλη λαχτάρα για την Καθαρά Δευτέρα, παρακάτω έχω συγκεντρώσει πέντε ατράνταχτους λόγους, που θα σε πείσουν φέτος να της δώσεις και εσύ τη σημασία που της αξίζει.

Για τους αξεπέραστους σαρακοστιανούς μεζέδες

Μερικές φορές αναρωτιέμαι: Γιατί να μην τρώμε κάθε Δευτέρα λες και είναι Καθαρά Δευτέρα; Ίσως αυτό να… νοστίμιζε κάπως τη διάχυτη μελαγχολία που επιφέρει η αρχή κάθε εβδομάδας με την αναγκαστική επιστροφή στο γραφείο. Ίσως δυσαρεστήσω τους κρεατοφάγους, όμως ειλικρινά, λίγα πιάτα μπορούν να συγκριθούν με τα σαρακοστιανά εδέσματα. Χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, ταραμάς, χαλβάς, τουρσί, καλαμαράκια, ντολμαδάκια, οστρακοειδή για τους λίγο πιο μυημένους στα θαλασσινά, και βέβαια, τραγανή και μπόλικη λαγάνα για όλη την οικογένεια!

xtapodii

 

Γιατί αναδύει το ανεξίτηλο άρωμα του ούζου

Αν υπάρχει κάτι που συνδέεται αναντίρρητα με την Καθαρά Δευτέρα και δεν γίνεται να λείπει με τίποτα από ένα σαρακοστιανό τραπέζι με φόντο έναν ηλιόλουστο ουρανό, αυτό είναι το αγαπημένο μας Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, το οποίο συνδυάζει εκλεκτές πρώτες ύλες της Λέσβου και παράγεται με αστείρευτη αγάπη και μεράκι, μέσα σε παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα, περνώντας από 100% διπλή απόσταξη. Μία τόσο χαρούμενη ημέρα όπως αυτή, που έχουμε πλάι μας τα πιο κοντινά και αγαπημένα μας πρόσωπα, δεν υπάρχει καταλληλότερος συνοδοιπόρος από το «εθνικό» μας ποτό, του οποίου η μοναδική γεύση και το έντονο άρωμα έχει συνδεθεί με ανεπανάληπτες δικές μας στιγμές, παρεΐστικες μονοήμερες εκδρομές, γιορτές με όλη την οικογένεια απαρτία και τα ποτήρια να τσουγκρίζουν ξανά και ξανά, ζεστά μεσημέρια στη σκιά μίας ταβέρνας με θέα το Αιγαίο και ξέγνοιαστα καλοκαιρινά βράδια!

Για το πατροπαράδοτο πέταγμα του χαρταετού

Ναι, μπορεί να έχω μεγαλώσει αρκετά, αλλά όχι τόσο ώστε να μην μπορώ να βοηθήσω τον ανιψιό μου, να κερδίσει τους γειτονικούς χαρταετούς και να βρεθεί πάνω από όλους! Το πέταγμα του χαρταετού είναι μία από τις πιο έντονες και όμορφες αναμνήσεις που έχω από παιδί, για αυτό προσπαθώ να την περάσω και στα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρέα θα πάμε να αγοράσουμε τον χαρταετό που θέλει, πιθανότατα εκείνον με το σήμα της αγαπημένης του ομάδας του ή με τη φιγούρα του αγαπημένου του ήρωα και θα περάσουμε όλο το πρωί δίνοντας… μάχη, μέχρι να μας ειδοποιήσουν οι υπόλοιποι πως το τραπέζι είναι έτοιμο!

Για τις τριήμερες κοντινές εξορμήσεις

Έχοντας τον καιρό με το μέρος μας και ένα τριήμερο ελευθερίας μπροστά μας, τι καλύτερο από το να επισκεφθούμε έναν κοντινό παραθαλάσσιο προορισμό; Αίγινα, Ναύπλιο, Γαλαξίδι, Σκύρος, Εύβοια, είναι μόνο μερικά από τα μαγευτικά μέρη που αξίζει να επισκεφθείς μαζί με την παρέα σου, με αφορμή το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας. Όχι μόνο θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε έναν νέο τόπο, αλλά να γνωρίσετε και να βιώσετε τα ιδιαίτερα έθιμα που ακολουθεί το συγκεκριμένο μέρος για τα κούλουμα. Όπου κι αν επιλέξετε να πάτε, δεν υπάρχει αμφιβολία πως για μία ακόμη φορά, το αγαπημένο μας Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, θα είναι πιστό στο καθιερωμένο… ραντεβού στον ήλιο! 

ouzo

 

Γιατί τη μοιραζόμαστε με αυτούς που αγαπάμε

Γιατί παρά τα απαιτητικά ωράρια, τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις που έχει ο καθένας, η Καθαρά Δευτέρα είναι η ευκαιρία που ψάχνουμε, για να συναντήσουμε αυτούς που η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε όσο συχνά θα θέλαμε. Οικογένεια και κοντινοί φίλοι των μελών της κάθονται στο ίδιο τραπέζι, μοιράζονται γεύσεις, απόψεις, αστεία, στιγμές που θα αναπολούν στο μέλλον. Γιατί στην πραγματικότητα, αυτό που μας αρέσει περισσότερο στην Καθαρά Δευτέρα, είναι πως κάθε χρόνο τη μοιραζόμαστε με αυτούς που αγαπάμε περισσότερο και τσουγκρίζοντας στα ποτήρια μας το δικό μας «Πλωμαράκι»!

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved