The Chivas Experiences ή αλλιώς μιλώντας για σπουδαία blends

2836 SHARES

Τι είναι οι αξίες; Βοηθήματα. Εφόδια. Είναι όλα εκείνα που μας έλεγε ο πατέρας μας ότι πρέπει να υιοθετήσουμε για να κάνουμε την διαφορά, όχι μόνο για να είμαστε ειλικρινείς με τους άλλους, αλλά κυρίως με τον εαυτό μας. Πάρε για παράδειγμα το καλό whisky όπως το Chivas Reagal. Αν οι James και John Chivas είχαν αποφασίσει να μείνουν στην φάρμα τους στο Aberdeenshire και να μην αναζητήσουν τις προσωπικές τους ευκαιρίες, ο κόσμος δεν θα είχε γνωρίσει την κλάση και την ιδιαιτερότητα του Chivas. Γιατί κάποια πράγματα δεν είναι απλά αποτέλεσμα τύχης, αλλά επιμονής και πίστης. 

 Η τέχνη του blending

Από το Inverness της Σκωτίας, φεύγεις ανατολικά από την πόλη, περνάς το τιμημένο Culloden - όπου έγινε ύστατη προσπάθεια των Σκωτσέζων να εγκαταστήσουν στο θρόνο τον Bonny Prince Charlie - και ακολουθείς τον δρόμο που βλέπει προς την βόρεια θάλασσα μέχρι να δεις πινακίδες για το Dufftown. Και κάπως έτσι φτάνεις στο Strathisla, το παλαιότερο αποστακτήριο που έχει λειτουργήσει αδιάκοπα στα Highlands από το 1786 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Το Strathisla είναι το malt whisky που βρίσκεται στην καρδιά κάθε (μα κάθε) φιάλης Chivas. Δεν είναι όμως το μόνο whisky – κάθε άλλο.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης που αποκαλείται “blended Scotch whisky” είναι ότι κάθε φιάλη που απολαμβάνουμε, έχει προκύψει από το προσεκτικό πάντρεμα πολλών διαφορετικών Scotch whiskies. Διαδικασία σχεδόν αδιανόητη αν σκεφτείς πόση προσήλωση και δουλειά θέλει το τελικό blend που θα προκύψει. Και πίσω από όλο αυτό, βρίσκεται συνήθως μία ομάδα από Master Blenders ανθρώπους που εγγυώνται την επιτυχία ακόμη και για τα πιο πολυσύνθετα blends – όπως το Chivas 18 ετών όπου μπορεί να ανιχνεύσει κανείς πάνω από 85 διαφορετικές νότες αρωμάτων. 

Ένα blend από…δύο μάγειρες

Τον Σωτήρη Κοντιζά τον γνωρίζει αυτή την στιγμή το κοινό τόσο ως κορυφαίο σεφ όσο και ως κριτή του Master Chef και όχι τυχαία: οι ικανότητές του και η κλάση του είναι μοναδικές. Δύο βασικοί λόγοι: Ταξιδεύει και δίνει μεγάλη έμφαση στις πρώτες ύλες. Ο Jose Andres και ο Massimo Bottura, δύο από τους πιο διάσημους chef στον κόσμο, βραβευμένοι με αστέρι Michelin, έχουν δηλώσει και οι δύο κατά καιρούς πως αν δεν ταξιδέψεις για να γνωρίσεις το υλικό και τον τόπο, δεν θα μπορέσεις ποτέ να κατανοήσεις μια κουζίνα στο 100%. Δεν είμαστε σεφ αλλά επειδή κι εμείς προσεγγίζουμε με ίδιο τρόπο το whisky, συμφωνούμε. Kαι κάπως έτσι γεννήθηκε το “The Chivas Experiences”, ένα μοναδικό ταξίδι με τον Σωτήρη Κοντιζά στην Σκωτία, όπου ο διάσημος chef ζει τρεις μοναδικές Chivas εμπειρίες και δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Στο πρώτο επεισόδιο αφήνει για λίγο την κουζίνα και παίρνει θέση πίσω από τη μπάρα για να δημιουργήσει το πρώτο του Chivas cocktail στο Εδιμβούργο. O Σωτήρης Κοντιζάς περπάτησε στο μαγευτικό Εδιμβούργο μαζί με έναν από τους πιο γνωστούς bartenders της πόλης, τον Mike Aikman, δείχνοντας ότι είναι η πίστη στις πρώτες ύλες που κάνει την μισή δουλειά. Νούμερο ένα φίλος σε αυτή τους την διαδικασία, το Chivas Reagal 12 ετών. Αξίζει να του ρίξεις μία γενναία ματιά παρακάτω.

Στο δεύτερο επεισόδιο, ο Σωτήρης Κοντιζάς κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από όλα. Καλείται να συνεργαστεί με τον Mark, Σκωτσέζο chef, για να δημιουργήσουν μαζί ένα σκωτσέζικο πιάτο το οποίο θα διαθέτει και ελληνικές πινελιές. Είναι κάτι περισσότερο από μία δημιουργική μαγειρική προσέγγιση: είναι ένα blend γεύσεων, όπου σκωτσέζικα και ελληνικά υλικά δένουν αρμονικά. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με το whisky. Διαφορετικές ιδέες και διαφορετικές επιρροές παντρεύονται σε ένα μαγειρικό αποτέλεσμα που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η επιτυχία αποτελεί πράγματι συνδυασμό πολλών πραγμάτων. Και αν μπορεί ο σκωτσέζικος σολομός να αποκτήσει μία ελληνική πινελιά, σίγουρα ο Σωτήρης Κοντιζάς μπορεί να το καταφέρει καλύτερα από τον καθένα.

Όσο για τον Σωτήρη Κοντιζά, το ταξίδι του δεν τελειώνει εδώ...

2836 SHARES
©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved