Γιατί ο κόσμος έχει τρελαθεί με αυτή την μαγιονέζα αλλαντικού

Η 'nduja mayo είναι το υλικό που θέλουν όλα σου τα σάντουιτς. 

Κάθε φορά που ετοιμάζεις ένα burger ή ένα σάντουιτς, ξέρεις πως μπορείς να το κάνεις ακόμη καλύτερο. Και παρότι η αλήθεια είναι πως όσα λιγότερα τα υλικά τόσο καλύτερα καταλαβαίνεις την γεύση του κρέατος, αξίζει να κάνεις αυτές τις μικρές δοκιμές που θα δώσουν το κάτι παραπάνω. Όπως στην προκειμένη περίπτωση με την ιταλική ‘nduja που υπόσχεται να κάνει ακριβώς αυτό.

 

nduja 8

 

 

Αρχικά τι είναι η ‘nduja

Πάμε από το βασικότερο όλων, ότι διαβάζεται «ντούγια». Μία απλή απάντηση στο τι είναι, θα ήταν ο ορισμός του μαλακού αλλαντικού. Αλλά ουσιαστικά είναι πολλά παραπάνω από αυτό. Η ντούγια λοιπόν φτιάχνεται από τα πιο περιττά κομμάτια του χοίρου (και όχι του χοιρινού). Υπολόγισε δηλαδή τα μάγουλα, κομμάτια από την σπάλα, από το πάνω μέρος της κοιλιάς, από το υπογάστριο και μαζί με κομμάτια μικρά που προκύπτουν από το λαρδί. Φυσικά δεν τελειώνει εκεί. Η ιταλική Καλάμπρια προσφέρει πλούσιο πεπεροντσίνο το οποίο προθέτεται σε ξηρή μορφή και πολτοποιείται για να δώσει αυτό το πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Η ντούγια χάρη στο πεπεροντσίνο καταφέρνει και συντηρείται χωρίς να υπάρχουν πρόσθετες χρωστικές και μόλις η διαδικασία παραγωγής της ολοκληρωθεί, μπαίνει μέσα στα έντερα του χοίρου ώστε να καπνιστεί και στη συνέχεια να παραμείνει για 6 περίπου μήνες – αυτό το διάστημα είναι το περισσότερο. Παραδοσιακά σερβίρεται πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί και είναι ιδιαίτερα νόστιμο.

 

nduja7

 

Και η μαγιονέζα;

Επειδή λοιπόν οι Ιταλοαμερικανοί δεν είναι γελοίοι τύποι και έχουν πάει τη νεοϋρκέζικη κουζίνα σε νέα επίπεδα, αντιλαμβάνονται πως -αν και λανθασμένα- πολύ δύσκολα η ντούγια θα βρει παραδοσιακό κοινό όπου κάποιος θα την ζητήσει μέσα σε ένα κρεοπωλείο για να την καταβροχθίσει μετά σε ψωμί. Οπότε για να μπορέσει να την γνωρίσει στο πιο νεανικό κοινό και ταυτόχρονα να την συμπεριλάβει σωστά, ξεκίνησε να την χρησιμοποιεί στα toppings. Ιδού λοιπόν η ‘nduja mayo, η μαγιονέζα με ντούγια που υπόσχεται να απογειώσει σάντουιτς και burgers. Οι chefs προτείνουν δύο κουταλάκια του γλυκού ντούγια σε 2,5 κούπες μαγιονέζα συν ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού, που θα δώσει στο μείγμα την κατάλληλη οξύτητα. Τα ανακατεύεις καλά και είτε χρησιμοποιείς το μείγμα αμέσως, είτε το αφήνεις στο ψυγείο σου.

nduja magioneza

Δοκίμασέ τη και δεν θα χάσεις.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved