Η μεγαλύτερη συλλογή ουίσκι του κόσμου μπαίνει σε δημοπρασία

Οι λάτρεις του αγαπημένου ποτού μπορούν να λάβουν μέρος. Αρκεί να το αντέχει η τσέπη τους. 

Το ουίσκι έχει φίλους σε όλο τον κόσμο, αλλά και παθιασμένους συλλέκτες: το συγκεκριμένο ποτό κυκλοφορεί σε διαφορετικές εκδοχές και χρονολογίες και προέρχεται από ποικίλα αποστακτήρια είτε εν λειτουργία είτε κλειστά.

Ενας εξ αυτών, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, ήταν ο Αμερικανός επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Γκούντινγκ με τη διάσημη συλλογή του σε ουίσκι, η οποία αριθμεί 3.900 φιάλες.

Είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική υπό δημοπράτηση συλλογή, με τη δημοπρασία να διεξάγεται αυτή την περίοδο, μέχρι τις 20 του μηνός, καθώς και από τις 10 έως τις 20 Απριλίου.

Εάν υπολογίσει κανείς συνολικά την αξία της, μπορεί να φθάνει έως και τα 10 εκατ. δολ., σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό σκωτσέζικο οίκο δημοπρασιών Whisky Auctioneer, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαδικασία.

Οπως παρατηρεί σε σχετικό δημοσίευμά του το Bloomberg, ο οίκος Whiskey Auctioneer είναι νεοσσός στη συγκεκριμένη αγορά. Άνοιξε γραφεία πριν από έξι χρόνια, ανταγωνιζόμενος τους παραδοσιακούς οίκους Sotheby’s και Christies, ενώ πέρυσι πούλησε ένα σπάνιο ουίσκι 50 ετών του ιαπωνικού αποστακτηρίου Yamazaki αντί 207.300 δολ., ποσό-ρεκόρ για τη νέα εταιρεία.

Αυτό το σαπούνι μυρίζει ουίσκι και μπαρούτι.

 

«Ο Ρίτσαρντ Γκούντινγκ είχε ως αποστολή του να συλλέγει ένα μπουκάλι ουίσκι σχεδόν από κάθε ένα ξεχωριστό αποστακτήριο στον κόσμο.

Του άρεσαν όλα όσα σχετίζονταν με αυτό, από την έρευνα μέχρι τον εντοπισμό αποστακτηρίων, την επιτόπια επίσκεψη και τη δοκιμή», επισημαίνει στους New York Τimes η σύζυγος του εκλιπόντος, Νάνσι Γκούντινγκ. Μεταξύ των πιο σπάνιων κομματιών της συλλογής Γκούντινγκ συγκαταλέγεται ένα Macallan Valerio Adami του 1926, του οποίου την ετικέτα είχε φιλοτεχνήσει ο Ιταλός ζωγράφος Βαλέριο Αντάμι, ενώ συνολικά είχαν παραχθεί μόλις 12 φιάλες. Το 2018 πουλήθηκε μία από αυτές αντί 1,1 εκατ. δολ.

Ο Γκούντινγκ διέθετε επίσης στη συλλογή του ένα Macalllan Fine & Rare του 1926, ενώ ένα αντίστοιχο πουλήθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο σχεδόν 2 εκατ. δολ. Οπως υπογραμμίζει ο εκδότης του ειδικευμένου περιοδικού Whiskey Advocate, Τζέφρι Λίντενμαθ, το αποστακτήριο Mακάλαν είναι ένα από τα πιο περιζήτητα μεταξύ των συλλεκτών, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον προσελκύουν και τα σκωτσέζικα Στρόμνις Ντιστίλερι και Ντάλας Ντου, τα οποία έπαυσαν να λειτουργούν τη δεκαετία του 1920 και του 1980, αντίστοιχα.

Όπως παρατηρεί ο κ. Λίντενμαθ, όταν τα σπάνια αμερικανικά ουίσκι δημοπρατούνται για μερικές χιλιάδες δολάρια, τα σκωτσέζικα και τα ιαπωνικά μπορούν να φθάνουν το 1 εκατ. δολ. και να το ξεπερνούν. Στην επικείμενη δημοπρασία, τέλος, του Sotheby’s τον Μάρτιο ένα ιαπωνικό ουίσκι του αποστακτηρίου Καρουιζάουα, 52 ετών, θα φθάσει από 207.000-284.000 δολ. και ένα 72 ετών Macallan Lalique Genesis από 90.000-116.000 δολ.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις την συλλογή:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved