Τι είναι το cask-strength και πως απογειώνει το ουίσκι σου

6 προτάσεις για να δοκιμάσεις την αυθεντικότητα της γεύσης τους.

Μπορεί να το διαβάζεις συνεχώς και να σε μπερδεύει ή να σε κάνει να απορείς ποια είναι ακριβώς η διαφορά του με τα υπόλοιπα single malts. Tα cask-strength ουίσκι γεννήθηκαν για τους φανς του scotch που θέλουν την γεύση ολοκληρωμένη και χωρίς να μπαίνει το νερό στα πόδια τους. Γιατί αυτό ακριβώς είναι ένα cask-strength ουίσκι: το single malt που δεν έχει επιπρόσθετο νερό πριν την εμφιάλωση, με αποτέλεσμα οι νότες και τα αρώματα που βρίσκονται μέσα σε αυτό να είναι πιο αντιληπτά και γευστικά.

e22f412e4a44b9fc8555245a02e0fb9b

Mιλάμε για μπουκάλια όπως το Victoriana του Glen Scotia που εμφιαλώνονται στους 55 βαθμούς αλκοόλ και που χρειάζονται -οπωσδήποτε- να τους προσθέσεις ελάχιστο νερό για μία ομαλή κατάποση. Αυτό όμως είναι και το πανέμορφο που συμβαίνει με τα cask-strength ουίσκι. Ότι ακριβώς επειδή χρειάζονται νερό, θα απελευθερώσουν νέα αρώματα και γεύσεις που δεν περίμενες να βρεις σε αυτά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι ετικέτες αυτές βγαίνουν σε batches (σ.σ.: ανάμειξη δηλαδή του blend από συγκεκριμένη σοδειά περιορισμένης απόσταξης) και έχουν ως στόχο να πετύχουν και να αναδείξουν συγκεκριμένες μυρωδιές και γεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο επιτυγχάνεται  η ένα εξαιρετικό ουίσκι, αλλά κάθε αποστακτήριο «σφραγίζει» και την ταυτότητα της ετικέτας του με τις ξεχωριστές νότες και μυρωδιές που σου παρουσιάζει.

7bc4c4802e1ac0d8e160554ced760d9d

Σε κάθε περίπτωση όμως, να γνωρίζεις πως η διακύμανση της γεύσης των cask-strength ουίσκι οφείλεται σε μία σειρά από διάφορους παράγοντες. Από την αρχική δυναμική του υγρού στην πρώτη απόσταξη, από την διάρκεια που έχει χρειαστεί στην ωρίμανση, τις συνθήκες -και μιλάμε για το κλίμα, τον τύπο της αποθήκης, τον τύπο του βαρελιού μέχρι και την θέση που έχει «κάτσει» το ίδιο το βαρέλι. Όλα παίζουν τον ρόλο τους στο cask-strength. Οι αλκοολικοί του βαθμοί επηρεάζονται λόγω της εξάτμισης του υγρού και αυτό είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε κυρίως στα αμερικανικά bourbon, όπου το κλίμα είναι πιο ζεστό και ξηρό. Ουσιαστικά σε αυτή την περίπτωση, το βαρέλι χάνει νερό από το διάλυμα σε ταχύτερους ρυθμούς, οπότε οι αλκοολικοί του βαθμοί αυξάνονται ραγδαία όσο περνάει ο καιρός. Στη Σκωτία, όπου το κλίμα είναι εύκρατο και υγρό, συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα βαρέλια στοιβάζονται ανά δύο ή τρία σε συγκεκριμένες θέσεις, περιστοιχίζονται από χοντρά τοιχώματα και ακουμπούν σε πήλινα πατώματα. Η θερμοκρασία σε αυτή την περίπτωση είναι πιο σταθερή και επιτρέπει μία ομοιόμορφη εξάτμιση ώστε η αλκοόλη να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα που χρειάζεται ένα cask-strength ουίσκι. Γι’ αυτόν όμως τον λόγο, των διακυμάνσεων, ένα cask-strength βγαίνει πάντα ελάχιστα διαφορετικό από την προηγούμενη σοδειά.

Αν ωστόσο θέλεις να ξεκινήσεις να τα δοκιμάσεις, ιδού μία καλή 6αδα για να κάνεις την αρχή.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved