Πώς προκύπτει το καπνιστό whisky που τόσο πολύ αγαπάς

Το ταξίδι της τύρφης από το χώμα μέχρι το μπουκάλι σου. 

Οι περισσότεροι λάτρεις του whisky, αντιλαμβάνονται την παρουσία του καπνού στο ποτό από την πρώτη εισπνοή. Όμως το πως αποκτά αυτή την χαρακτηριστική γεύση και μυρωδιά, είναι μία διαδικασία που μπαίνει αρμονικά στην παραγωγή του whisky για να δημιουργηθούν οι φιάλες που τόσο αγαπάς. Αποφασίσαμε να στο δείξουμε βήμα-βήμα για να εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο το μαγικό συστατικό που τα αλλάζει όλα: την τύρφη.

 

Σκάψιμο και κόψιμο

Cutting Peat Benbecula 1920x960

Η τύρφη, χονδροειδής στη μορφή της και γεμάτη ίνες, ξεχορταριάζεται από το έδαφος και στοιβάζεται για μήνες μέχρι να στεγνώσει τελείως. Ακόμη και το παραμικρό ίχνος υγρασίας μπορεί να την καταστρέψει αφού, ουσιαστικά, λειτουργεί ως «καύσιμο».

 

Διάβασε εδώ για τα single malts και τις περιοχές παραγωγής whisky της Σκωτίας.

 

Η βλάστηση

pjimage 42

To κριθάρι που θα χρησιμοποιηθεί, βυθίζεται στο νερό και στη συνέχεια απλώνεται στο έδαφος για να βλαστήσει. Είναι η διαδικασία του floor malting που κρατάει από τον 3ο αιώνα π.Χ. όπου οι κόκκοι αρχίζουν να βλαστίζουν και με μηχάνημα ή ακόμη και το χέρι, στρέφοντα κάθε 4-5 ώρες για 5-7 ημέρες. Αυτό γίνεται για να μην αναπτυχθούν οι ρίζες που θέλουν να πεταχτούν μέσα από τους κόκκους.

Διάβασε τη συνέχεια του ταξιδιού του καπνιστού whisky στην παρακάτω γκάλερι. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved