Η focaccia είναι η αποθέωση του ψωμιού

Η ιδανική εναλλακτική αν έχεις μπουχτίσει με την πίτσα.

Είναι ιδανικό για ντιπ, θεωρείται λιχουδιά στην Ιταλία και είναι αγαπημένο πιάτο μέχρι και στα δικά μας Επτάνησα. Η Focaccia (φοκάτσα ή φοκάτσια), δεν είναι απλά ένα ψωμί, αλλά ένα υπέροχος συνδυασμός από λάδι και δεντρολίβανο που θα σε ξετρελάνει.

Υλικά 

345γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15γρ. φρέσκια μαγιά (την αγοράζεις από φούρνο)
185ml χιλαρό νερό (τόσο όσο αντέχει μέσα το δάχτυλο χωρίς να καείς, γιατί διαφορετικά αδρανοποιεί τα ένζυμα με αποτέλεσμα να μην διογκωθεί η ζύμη)
1 κ.γλ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. δεντρολίβανο

img 9320

Εκτέλεση

1. Ακολουθείς την βασική συνταγή ζύμης για πίτσα, με την μοναδική διαφορά πως όταν φουσκώσει το προζύμι, ρίχνεις το υπόλοιπο αλεύρι μέσα στο μπολ μαζί με το μισό ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και συνεχίζεις την υπόλοιπη διαδικασία.

2. Ανοίγεις την ζύμη με το χέρι (όχι με πλάστη) σε πάχος 1-1,5 εκ.

3. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς με αντίστραση πάνω-κάτω, για περίπου 8-9 λεπτά μέσα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο (αντί για λάδι).

4. Σερβίρεις γαρνίροντας με το υπόλοιπο δεντρολίβανο.

Tip: Αν θέλεις προσθέτεις στο ψήσιμο μερικές ελιές κομμένες σε ροδέλες.