Suzuki Hayabusa 25th Anniversary: Το γεράκι κλείνει 25 πολύ γρήγορα χρόνια στους δρόμους

Η πρώτη μοτοσικλέτα παραγωγής που έσπασε το φράγμα των 300 χαω έχει περάσει σε μια φάση ωριμότητας και το γιορτάζει με μια συλλεκτική έκδοση.

25 χρόνια είναι πάρα πολλά στον κόσμο της εξέλιξης των μοτοσικλετών, αλλά όχι και για τη Hayabusa. Όταν η Suzuki παρουσίαζε το 1999 την πιο γρήγορη μοτοσικλέτα όλων των εποχών, ούτε η ίδια δεν ήξερε παρουσίαζε μια επιδραστική, αλλά και διαχρονική μοτοσικλέτα. Μπορεί ο αγώνας για την πιό γρήγορη μοτοσικλέτα να τελείωσε στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο με την Kawasaki ZX12R, ωστόσο η Hayabusa ήταν αυτή που έσπασε πρώτη το φράγμα των 300 και αυτή θα θυμούνται όλοι.

 

 

Σε ότι αφορά τη διαχρονικότητα, η Suzuki κατάφερε να φτιάξει μια σχεδιαστική ταυτότητα που ναι μεν υπηρετεί τη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες, αλλά ταυτόχρονα δεν την μπερδέυεις με καμία άλλη μηχανή. Μάλιστα στην πορεία των ετών διατήρησε τις βασικές σχεδιαστικές γραμμές της πρώτης σε μια τέλεια ισορροπία χρηστικότητας και παράδοσης. 

H αέναη εξέλιξη της Hayabusa

Εκτός από τον σχεδιασμό της ναυαρχίδας της Suzuki που παραμένει σχεδόν αναλλοίωτος, και στα υπόλοιπα τεχνικά της στοιχεία δεν έχει υπάρξει μια τρομερή τεχνολογική επανάσταση, υπηρετώντας μια λογική συνεχούς βελτίωσης με μικρές πινελιές ανανέωσης. Ετσι για τα 25 χρόνια του Γερακιού, η επετειακή του έκδοση σίγουρα δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από αισθητικές αλλαγές, κι αυτές περιορισμένες.

 

 

Πρόκειται για μία έκδοση της γαλλικής αντιπροσωπείας, την οποία μάλλον θα δούμε και στην Ελλάδα το φθινόπωρο για όσος τυχερούς προλάβουν, και βασίζεται σε μια διχρωμία υψηλής αντίθεσης ανάμεσα στο πορτοκαλί και το μαύρο. Το επετειακό λογότυπο της 25ετίας έχει χαραχτεί με laser στα ογκώδη τελικά, κάτι που ίσως βάλει σε σκέψεις όσους θα ήθελαν να τα αντικαταστήσουν με πιο ελεύθερα σε μια προσπάθεια να ξεκολλήσουν από τα 299 του ταχύμετρου. 

  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved