H νέα Rolls-Royce Spectre είναι ένα concept car 100+ ετών που μπαίνει σε παραγωγή

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Spectre είναι η υλοποίηση ενός οράματος του Charles Stewart Rolls.

Σε μια εποχή που τα αυτοκίνητα ήταν πιο θορυβώδη κι από κομπρεσέρ, στις απαρχές της αυτοκίνησης, η Rolls-Royce υποστήριζε ότι τα αυτοκίνητά της ακούγονται λίγο πιο δυνατά από το θρόισμα των φύλλων. Ήταν ένα σχήμα λόγου και ένα πρώιμο δείγμα marketing, αλλά και σαφέστατη δήλωση των προτεραιοτήτων της εταιρείας. Βασικός στόχος ενός πολυτελούς αυτοκινήτου πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν αθόρυβη λειτουργία, άοσμη και χωρίς εξαρτήματα που τρέχουν γράσα κλπ. 

Ο ίδιος ο Charles Stewart Rolls είχε προβλέψει ότι κάποια στιγμή τα αυτοκίνητα της εταιρείας θα είναι κυριολεκτικά αθόρυβα και αυτή η στιγμή είναι τώρα. Η Spectre είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της ιστορικής μάρκας, άρα είναι εξ ορισμού αθόρυβο, χωρίς να παράγει μυρωδιές και σίγουρα δεν χάνει λάδια, ίσως το πιο δύσκολο πράγμα για ένα αγγλικό αυτοκίνητο, ανεξάρτητα από την τιμή του. 

 

 

Εξωτερικά η Spectre φέρει σε γενναίες ποσότητες στοιχεία της εταιρικής ταυτότητας, χωρίς να αφήνει περιθώρια να την μπερδέψεις με κάτι άλλο. Το κουπέ σχήμα είναι σε αναλογίες fastback πηγαίνοντας το streamlining ένα μικρό βήμα παραπέρα με τις αναλογίες στις διαστάσεις να πηγαίνουν δύο και τρία βήματα ακόμα πιο πέρα.

Το μήκος του εντυπωσιακού κουπέ είναι στα 5 μέτρα, το πλάτος στα 2, η ζυγαριά σταματάει μια ανάσα από τους 3 τόνους, ενώ οι ζάντες έχουν διάμετρο 23 ίντσες, η Spectre είναι ένα πληθωρικό αυτοκίνητο, αλλά είναι και ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο.

 

 

Χάρη στους ηλεκτροκινητήρες που έχει και στους δύο άξονες, η συνδυαστική ισχύς των οποιων φτάνει τους 685 ίππους, το 0-100 έρχεται σε μόλις 4,5 δεύτερα, καθόλου άσχημα για ένα αυτοκίνητο που δεν ενδιαφέρεται για τις επιδόσεις του. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, ιδιαιτερότητα της Rolls-Royce, είναι ο τρόπος που σχολιάζει το καυτό θέμα όλων των ηλεκτρικών οχημάτων, την αυτονομία. Οι υπεύθυνοι της βρετανικής εταιρείας αναφέρουν ότι η Spectre έχει μια αυτονομία της τάξης των 500χλμ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σαν παράδειγμα φέρνουν τις βενζινοκίνητες με τους V12 της BMW, όπου καμία από αυτές δεν έχουν τόσο μεγάλη αυτονομία, υπογραμμίζοντας ότι το διάστημα μεταξύ ανεφοδιασμών δεν έχει να κάνει με την εμπειρία της Rolls-Royce, η ησυχία είναι ο στόχος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved