Η δεύτερη νιότη μιας Aston Martin 100 ετών στα χέρια του Sebastian Vettel

Μια πραγματική χρονομηχανή που δεν είναι τόσο αργή όσο νομίζεις.

Τον Ιούλιο του 1922, η Aston Martin συμμετείχε για πρώτη φορά στα Grand Prix. Η συμπλήρωση ενός αιώνα από εκείνο το ευτυχές γεγονός, έδωσε την ευκαιρία στους Βρετανούς να γυρίσουν ένα μικρό remake του σκηνικού. Εντελώς συμπτωματικά το γαλλικό Grand Prix διεξάγεται αυτές τις ημέρες και έτσι η σύμπτωση έγινε τέλεια. Το ντεμπούτο της Grean Pea όπως ήταν το παρατσούκλι της πρώτης αγωνιστικής Aston Martin έγινε στο Στρασβούργο και τώρα έκανε έναν γύρο στο σιρκουί του Paul Ricard.

 

 

Σε μια τέτοια γιορτή, και με μια τέτοια πρωταγωνίστρια, δεν θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε ο οικοδεσπότης και συνοδός της. Έτσι την ιστορική Aston Martin, την οδήγησε ο Sebastian Vettel, και την οδήγησε και πάρα πολύ γρήγορα από ότι φαίνεται χωρίς να λυπάται τα χρόνια της αειθαλούς κυρίας. 

Παρά την αρχαία της τεχνολογία, η Grean Pea δεν είναι τόσο αργή όσο μοιάζει στις στατικές φωτογραφίες. Ο κινητήρας της είναι ένας τετρακύλινδρος 1500 κυβικών με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής, αποδίδει 55 ίππους και καταφέρνει,με αυτή την αεροδυναμική, να φτάσει τα 140 χαω τελικής. 

 

 

Πέρα από τη χαοτική πρόοδο της τεχνολογίας που γνώρισε η αυτοκίνηση σε αυτόν τον αιώνα που πέρασε από το ντεμπούτο αυτής της Aston Martin, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μονοθέσια των Grand Prix, κάποτε ήταν διθέσια, όπως αυτή η Grean Pea, για καθαρά πρακτικούς λόγους. Ο συνοδηγός δεν διάβαζε κάποιον χάρτη, όπως κάνουν μέχρι σήμερα οι συνοδηγοί στους αγώνες ράλι, άλλωστε σε μια κυκλική διαδρομή δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Όμως η τεχνολογία της εποχής, μάλλον η έλλειψη αυτής, έκανε τον συνοδηγό απαραίτητο εργαλείο για την κίνηση του οχήματος. 

Ο συνοδηγός, τον οποίο βλέπουμε παρόντα και στην αναμνηστική βόλτα του Sebastian Vettel, χειρίζεται τη χειροκίνητη τρόμπα βενζίνης, τους επίσης χειροκίνητους γρασαδόρους και φυσικά κάνει μικροεπισκευές και ρυθμίσεις ενώ το αυτοκίνητο κινείται προς την αιωνιότητα. Αν και αυτή η Aston Martin μάλλον στοχεύει ακόμα μακρύτερα από αυτή.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved