Αυτή η Mercedes Gullwing δεν είναι μια ακόμα 300SL

Πρόκειται για μία από τις μόλις 29 Gullwing με αλουμινένιο αμάξωμα και ετοιμάζεται να σπάσει κάθε ρεκόρ στη δημοπρασία της.

Δέκα περίπου χρόνια μετά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Mercedes κατάφερε να φτιάξει ένα αυτοκίνητο που κατάφερε να κυριαρχήσει σε πίστες, δημόσιους δρόμους, αλλά και στην κληρονομιά της γερμανικής εταιρείας αφού κάθε της σπορ αυτοκίνητο που βγήκε τα επόμενα 70 χρόνια είχε σαν σημείο αναφοράς το μυθικό εκείνο κουπέ με τις πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω σαν φτερά γλάρου. 

 

 

Η 300SL μπορεί να κατασκευάστηκε σε μόλις 1400 κομμάτια και όποτε βγαίνει προς πώληση κάποια από αυτές να φτάνει εύκολα τα 2 εκ. δολάρια, όμως υπάρχει ένα κλάσμα στην παραγωγή της το οποίο είναι ακόμα πιο σπάνιο και ποθητό από τους συλλέκτες που αντέχουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πρόκειται για την έκδοση Leichtmetallausführung, δηλαδή την ελαφρωμένη έκδοση που αποτελεί και τον μονόκερο των Gullwing. 

Οι γνωστές και ως «Αλουμινένιες» για τους φίλους της εταιρείας με σήμα το αστέρι, έχουν πλήρως αλουμινένιο αμάξωμα και τα τζάμια έχουν αντικατασταθεί από plexiglass και σταματάει τη ζυγαριά 100 κιλά πριν από την συνηθισμένη  300SL. 

 

 

Αλλαγές δεν περιλαμβάνει μόνο το αμάξωμα, αλλά και ο κινητήρας της ειδικής αυτής Gullwing. Ένας πιο άγριος εκκεντροφόρος, μεγαλύτερη πεταλούδα γκαζιού, αυξημένη συμπίεση και ένα διαφορετικό σύστημα ψεκασμού κάνει τον τρίλιτρο σε σειρά κινητήρα να αποδίδει 215 ίππους, μια καθόλου άσχημη επίδοση για ένα αυτοκίνητο 70 ετών. 

 

 

H συγκεκριμένη Gullwing που πρόκειται να βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s φτιάχτηκε για τον οδηγό αγώνων και αντιπρόσωπο της Mercedes στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκο, Joseph F. Weckerle, και μετά από λίγα χρόνια βρέθηκε στην Αμερική. Το 1979 υποβλήθηκε σε ένα ολικό restoration που κόστισε το, αστρονομικό για την εποχή, ποσό των 45.000 δολαρίων και έκτοτε έχει κερδίσει σχεδόν σε οποιοδήποτε concours d’elegance έχει συμμετάσχει. 

Οι εκτιμήσεις θέλουν την «Αλουμινένια» 300SL να φτάνει εύκολα τα 9 εκ. δολάρια, ενώ δεν θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν πιάσει και οκταψήφιο νούμερο.  

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved