Alimos Classic Car Sunday: Αειθαλείς τετράτροχες κυρίες μας ταξίδεψαν νοσταλγικά στον χρόνο

Για δεύτερη χρονιά η μαρίνα του Αλίμου έγινε σημείο εκκίνησης για ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία της αυτοκίνησης.

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Μερικοί θεσμοί δεν χρειάζονται πολυετή εμπειρία για να αποδειχθούν επιτυχημένοι και το Alimos Classic Car Sunday είναι ένας από αυτούς. Στη δεύτερη μόλις διοργάνωσή του, και στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, Δήμος Αλίμου και ΦΙΛΠΑ κατάφεραν να συγκεντρώσουν μερικά από τα ιστορικότερα και ομορφότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ακόμα στους ελληνικούς δρόμους. 

Πάνω από 100 ιστορικά αυτοκίνητα, το νεότερο μόλις 30 Μαΐων, που έχουν γράψει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στους ελληνικούς δρόμους, μέ κάποια από αυτά να έχουν γράψει και ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στο κάλεσμα του Δήμου Αλίμου και της ΦΙΛΠΑ ανταποκρίθηκαν αυτοκίνητα και οδηγοί από κάθε πιθανή και απίθανη κατηγορία αυτοκινήτου. Μια ακόμα απόδειξη ότι το κλασικό αυτοκίνητο δεν χωρίζεται σε πολυτελείς και πληβείες κατηγορίες. Δίπλα στις «προεδρικές» Cadillac είδαμε ένα ταπεινότατο bubble car Messerschmitt. 

 

 

Εκδηλώσεις όπως αυτές είναι και μια ευκαιρία για ένα διαδραστικό μάθημα ιστορίας. Νεότερες γενιές έχουν τη δυνατότητα να δουν μια τρισδιάστατη απεικόνιση του μεσοπολέμου, την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ελλάδας και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέσα από το πρίσμα τον οχημάτων που κουβάλησαν στην κυριολεξία τη χώρα. Γι’αυτό και έχει τη δική του σημασία η διάσωση κάθε ιστορικού αυτοκινήτου, ανεξάρτητα από τη σπανιότητα και την εξωτικότητά του. 

Ακόμα και αυτοκίνητα από τις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν παρόντα. Γνωστά κάποτε για την ασχήμια τους, για το ότι ήταν στην καλύτερη περίπτωση μέτρια οχήματα, όταν μεγαλώσουν γίνονται αυτόματα το ίδιο γοητευτικά με τους κάποτε δυτικούς ανταγωνιστές τους. Στην τελική ήταν κι αυτά φορείς της ίδιας πηγής χαράς, ονείρων και ελευθερίας για τους κατόχους τους.  

 

 

Το ελληνικής κατασκευής τρίκυκλο της ΜΕΒΕΑ ήταν εκεί, σαν μια οδυνηρή υπενθύμιση της κάποτε ακμαίας ελληνικής βιομηχανίας. Στρατιωτικά οχήματα, ορισμένα βετεράνοι πολέμων όπως της Κορέας, ήταν κι αυτά εκεί. Κάποτε εργαλεία προάσπισης της ελευθερίας και τώρα κινούμενα ιστορικά κειμήλια. 

Είχε μεγάλο ενδιαφέρον το πώς ένα παλιό αυτοκίνητο λειτουργεί ως κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των γενεών. Μπορεί το ίδιο το αυτοκίνητο με το οποίο να μεγάλωσε ένας σημερινός 40άρης να μην υπάρχει πια, όμως ένα παρόμοιο έχει διασωθεί από κάποιον συλλέκτη. Θα το δείξει στο παιδί του και αυτό με τη σειρά του θα έχει την εικόνα του πώς μεγάλωσε ο πατέρας του και τι αυτοκίνητο οδηγούσε ο παππούς του. Μια διαδραστική συζήτηση μέσα από ένα, μάλλον, άψυχο αντικείμενο. 

 

 

Αν υπήρχε μια μεγαλύτερη ατραξιόν από τα πανέμορφα αυτά αυτοκίνητα, δεν ήταν άλλοι από τους ιδιοκτήτες τους, ειδικά αυτοί που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και πιθανότατα κατέχουν αυτά τα αυτοκίνητα από καινούργια. Όταν μπαίνουν πίσω από το τιμόνι ζουν μια εμπειρία χρονομηχανής, ξανανιώνουν και φαίνεται στη λάμψη των ματιών τους. 

Στο τέλος έγινε και ψηφοφορία για το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο της εκδήλωσης, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία. Ίσως μόνο για τα παραδοσιακά πειράγματα μεταξύ των οπαδών της κάθε ιστορικής μάρκας έχει σημασία. Όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε τι που διαλέγουμε με την καρδιά μας και όχι με το μυαλό. 

 

 

Το κόστος της συμμετοχής των οχημάτων και των πληρωμάτων στην εκδήλωση καλύφθηκε από τον Δήμο Αλίμου και μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την αποκατάσταση των καταστροφών στη βόρεια Εύβοια από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Πώς έλεγε ένα ρητό; Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο; Αυτή ήταν η καλύτερη απόδειξη της ισχύος του. Στις 4 galleries έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα του δεύτερου Alimos Classic Car Sunday.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved