Το σκάφος του Hemingway είναι το μόνο όχημα διάσημου που μετράει

Ξεχάστε την Aston Martin DB5 του James Bond και τη Mustang του Steve McQueen. To πιο cool όχημα ήταν η Pilar του Ernest Hemingway και μπορείς να αποκτήσεις ένα ακριβές αντίγραφό της.

Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα του Andy Garcia για μια βιογραφική ταινία γύρω από τη ζωή και τον θρύλο του Hemingway. Αν η ταινία ήθελε να είναι μια σοβαρή απόπειρα της προσέγγισης του εμβληματικού συγγραφέα, έπρεπε να μπει κάτω από το μικροσκόπιο και η παραμικρή λεπτομέρεια. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από το πρόβλημα που θα προκύψει μοιραία όταν το σενάριο βρεθεί αντιμέτωπο με την πραγματική ιστορία για τον βίο και την πολιτεία του συγγραφέα που ταυτίστηκε με το νησί της Κούβας.

 

 

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Garcia ήθελε να δώσει ιδιαίτερη βάση στο σκάφος με το οποίο ταυτίστηκε η διαμονή του Hemingway στο νησί. H σχέση του συγγραφέα με τη θάλασσα αποτυπώθηκε και στο “The Old Man and the Sea” και το σκάφος, η Pilar, είναι άτυπη πρωταγωνίστρια και στο βιβλίο, εκτός από την πραγματική ζωή του Hemingway. Ο Andy απαίτησε ένα πιστό αντίγραφο της Pilar και δεν υπήρχε κατάλληλος άνθρωπος να το κάνει από τον εγγονό αυτού που κατασκεύασε την πρωτότυπη.

 

 

Ο Wes Wheeler δέχτηκε ένα περίεργο τηλεφώνημα από τον Garcia κι αφού τον ρώτησε πρώτα αν είναι ο εγγονός του Wesley Wheeler, του εξήγησε το όραμά του. Μαζί με την Hilary Hemingway, κόρη του συγγραφέα που έγραψε και το σενάριο της ταινίας, αναζητούσαν ένα πιστό αντίγραφο της Pilar για την ταινία, μόνο που ένα τέτοιο αντίγραφο δεν υπήρχε. Το ναυπηγείο των Wheeler δεν υπάρχει πια και τα σχέδια κάηκαν μαζί με όλο το αρχείο της εταιρίας σε παλιότερη πυρκαγιά, όμως βρέθηκε λύση.

 

 

H αυθεντική Pilar υπάρχει ακόμα, εκτίθεται στην ξηρά, στο μουσείο Hemingway στην Αβάνα. Εκεί ταξίδεψε ο Wes Wheeler και μέτρησε σπιθαμή προς σπιθαμή το σκαρί της. Με τη μέθοδο του reverse engineering έφτιαξε μια ολόιδια Pilar για τις ανάγκες της ταινίας. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που ο Wes αποφάσισε να πιάσει και πάλι τη δουλειά του παππού του σε πιο μόνιμη βάση.

 

 

Το Wheeler 38, όπως ονομάζεται το σκάφος πρόκειται να μπει σε κανονική παραγωγή για όποιον επιθυμεί να το ζήσει σαν τον Ernest Hemingway. Με τα σύγχρονα δεδομένα του yachting είναι ένα καρυδότσουφλο με μια κλειστή καμπίνα δύο ατόμων, όμως δεν είναι αυτό το νόημα του Wheeler 38. Ως αντίγραφο του σκάφους που αγόρασε ο ίδιος ο Hemingway το 1934 είναι μια πλεούμενη χρονοκάψουλα που προσφέρει τόνους νοσταλγίας και λογοτεχνικής μυσταγωγίας. Εμείς αντί για ψάρεμα στην Κούβα, θα το θέλαμε για island hopping στις Μικρές Κυκλάδες, για να γράψουμε τις δικές μας περιπέτειες. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved