Τα χειρότερα concept cars όλων των εποχών

Συνήθως όταν βλέπουμε κάποιο concept car, ανυπομονούμε για το πότε θα βγει στην παραγωγή, όχι για αυτά όμως.

Ο θεσμός των πρωτότυπων αυτοκινήτων δεν είναι μια απλή διαφήμιση των εταιρίων στις διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου. Η κραυγαλέα και εκκεντρική εμφάνιση παίζει το ρόλο της ώς μαγνήτης για τους φωτογράφους, όμως κάτι πολύ πιο ουσιαστικό κρύβεται πίσω από αυτα τα τετράτροχα όνειρα. 

Μοιάζουν περισσότερο με στοίχημα που βάζουν οι μηχανικοί, οι σχεδιαστές και οι μαρκετίστες των εταιριών. Στην αναζήτηση για το τι θέλει το αγοραστικό κοινό κανείς δεν μπορεί να μυρίσει τα νύχια του. Ένα ή και περισσότερα concept cars μπορούν να σφυγμομετρήσουν τις προθέσεις του κοινού και να δουν αν μπορούν να συνεχίσουν την εξέλιξη του πρωτότυπου ώστε να βγει στην παραγωγή με τις αναγκαίες αλλαγές ή να το βάλουν σε κάποιο μουσείο κατευθείαν.

 

 

Άλλες φορές είναι απλά το όραμα των σχεδιαστών για το απώτερο μέλλον. Η αγορά αυτοκινήτου είναι από τη φύση της συντηρητική. Οι υποψήφιοι αγοραστές καλούνται να δώσουν ένα σεβαστό ποσοστό του οικογενειακού τους προϋπολογισμού και δεν θέλουν να ρισκάρουν ή να επενδύσουν στο επαναστατικό όραμα των σχεδιαστών. Σε αυτή την περίπτωση τα concept cars παίζουν τον ρόλο του «μασάζ» στο αγοραστικό κοινό. Δεν είναι λίγες οι φορές που είδαμε αυτοκίνητα παραγωγής που έμοιαζαν εκπληκτικά με κάποιο concept car δεκαετίας.

Τα concept cars που παρουσιάζονται στην παραπάνω gallery δεν ανήκουν σε κανένα από τα παραπάνω είδη. Για να είμαστε ακριβείς κανείς δεν ξέρει για ποιον ακριβώς λόγο είδαν το φως της δημοσιότητας από τη στιγμή που είναι από μόνα τους ικανά να κάνουν και τον πιο ορκισμένο petrolhead να προτιμήσει να κάνει 3 ώρες με το τραμ για να παει στην παραλιακή. 

 

 

Η κατακραυγή που τα συνόδευσε ήταν τέτοια, και ευτυχώς δηλαδή, που ψαλίδευσε κάθε πιθανότητα που θα τα έβαζε στη γραμμή της παραγωγής. Τα θυμόμαστε ακόμα μία φορά ώστε να μην ξαναμπούν ιδέες στις αυτοκινητοβιομηχανίες που είχαν το θράσος να τα παρουσιάσουν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved