McLaren 720S GT3X: Τόσο ασυμβίβαστη που δεν τη χωράει κανένας δρόμος και καμία πίστα

Ίσως τα supercars που δεν έχουν προδιαγραφές δρόμου και είναι μόνο για αγώνες να έχουν περισσότερο νόημα, όμως τι γίνεται όταν κάποιο δεν μπορεί ούτε να αγωνιστεί;

Πριν ξεκινήσουμε να εξηγήσουμε για το τι ακριβώς είναι η McLaren 720S GT3X, ας το πάμε λίγο ανάποδα και να δούμε τι δεν είναι. Όταν η McLaren αποφάσισε να φτιάξει μια 720S για αγωνιστική χρήση μπορεί να απαλλάχθηκε από τους κανονισμούς που επιβάλλουν οι κανόνες της οδικής κυκλοφορίας, όμως έπρεπε να ακολουθήσει κάποιους άλλους κανόνες, αυτούς της έγκρισης τύπου για την κλάση της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την 720S GT3.

Ένα καθαρά αγωνιστικό αυτοκίνητο, το οποίο όμως για τις ανάγκες της πίστας είχει μειωμένη ιπποδύναμη σε σχέση με την πολιτική του έκδοση. Τότε η μηχανικοί της βρετανικής εταιρείας σκέφτηκαν ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν έφτιαχναν ακόμα μια έκδοση της 720S, αυτή τη φορά χωρίς κανέναν περιορισμό, ούτε δημόσιας κυκλοφορίας, αλλά ούτε και αγωνιστικής. 

Έτσι γεννήθηκε μια ακόμα έκδοση της 720S, η GT3X. Όχι μόνο επανήλθε στην αρχική της ιπποδύναμη, αυτή των 720 ίππων, αλλά κέρδισε και 30 ακόμα. Η παραπάνω ιπποδύναμη ήρθε με τη βοήθεια νέων ενισχυμένων πιστονιών, μιας ανασχεδιασμένης κεφαλής κι ενός νέου ελαφρύτερου και πιο ελεύθερου συστήματος εξάτμισης.  

Το βάρος της GT3X είναι στα 1.200 κιλά, 200 κιλά λιγότερα από την 720S, και έχει διατηρήσει όλη την αγωνιστική προίκα της GT3. Δηλαδή όλα τα ανθρακονημάτινα καλούδια είναι παρόντα και ειδικά η θέση οδήγησης. Δεν λέμε κάθισμα γιατί πρόκειται για μια ομολογκαρισμένη απο τη FIA κατασκευή η οποία είναι αμετακίνητη και για να βρεις την ιδανική θέση οδήγησης μετακινείς το τιμόνι και τα πεντάλ. 

Ωραία όλα αυτά, αλλά η χρησιμότητά της ποια είναι αν δεν μπορείς να οδηγήσεις στον δρόμο, αλλά ούτε και να κατέβεις σε αγώνες; Αρχικά είναι μια επίδειξη δύναμης και τεχνογνωσίας από την πλευρά της McLaren για το τι θα μπορούσε να κάνει αν με κάποιον μαγικό τρόπο έπαψαν να ισχύουν κανόνες και νόμοι. Από την άλλη έφτιαξε το απόλυτο αυτοκίνητο για track days. Για κάποιον που του αρέσει να γράφει γύρους σε μία πίστα με αντίπαλο το εαυτό του είναι μάλλον το ιδανικό εργαλείο.     



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved