Στο σφυρί βγαίνει η προσωπική Cobra του Carroll Shelby

Όχι ότι υπάρχουν και απλές Cobra, αλλά η συγκεκριμένη φέρει δίκαια τον τίτλο “Super Snake”

Συνολικά κατασκευάστηκαν περίπου 1.000 Cobra, και είναι όλες άκρως συλλεκτικές σε οποιαδήποτε εκδοχή τους. Όμως αυτή είναι λίγο πιο σπουδαία από τις υπόλοιπες και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι ήταν προσωπικό αυτοκίνητο του Shelby. Όταν κέρδισε τη Ferrari στο Le Mans με το Ford GT40 θα νόμιζε κανείς πως εξαντλήθηκαν όλες οι προκλήσεις και οι φιλοδοξίες του Carroll Shelby, όμως ένας φίλος του του έβαλε τη φυτιλιά, να φτιάξει μια Cobra που να είναι πιο γρήγορη και από τα αυτοκίνητα παραγωγής της Ferrari.

Κάτω από καπό της Βασίλισσας των Φιδιών βρίσκεται ένας επτάλιτρος V8 κινητήρας της Ford. Για να κοιτάξει στα μάτια τις Ferrari χρειάστηκε υπερτροφοδότηση και ένας μηχανικός υπερσυμπιεστής κρίθηκε ως λίγος και γι΄αυτό έβαλε δύο, εξού και το τεράστιο εξόγκωμα στο καπό. Το αποτέλεσμα ήταν η ιπποδύναμη να φτάσει τους 800 ίππους, τους διπλάσιους σχεδόν σε σχέση με την Cobra στην οποία βασίστηκε. Συνολικά κατασκευάστηκαν μόλις δύο τέτοιες Super Snake και σώθηκε μόνο η μία γιατί ή άλλη κατέληξε στον Ειρηνικό ωκεανό γιατί μόνο ένας Carroll Shelby θα μπορούσε να τιθασεύσει αυτό το κτήνος. 

Αν απορείτε γιατί η απόλυτη Cobra του Shelby είναι εφοδιασμένη με ένα ταπεινό αυτόματο κιβώτιο τριών ταχυτήτων η απάντηση είναι πολύ απλή. Κανένα μηχανικό εκείνης της εποχής δεν μπορούσε να διαχειριστεί την ροπή που παρήγαγε αυτό το θηρίο και μάσαγε γρανάζια για πρωινό. Τη λύση έδωσε ένα απαρχαιωμένο κιβώτιο από ημιφορτηγό που μπορεί να έχει μόνο τρεις σχέσεις και οι αλλαγές του να κρατούν μια αιωνιότητα, όμως κάνει τη δουλεία. Τα πρώτα 100 χαω έρχονται σε μόλις 3 δευτερόλεπτα ενώ η τελική δεν είναι γνωστή καθώς όπως είχε πει ο Shelby, στην προσπάθεια να την ανακαλύψει τον συνέλαβε η αστυνομία της Νεβάδα ενώ πήγαινε με 305 χαω. 

Σε προηγούμενη δημοπρασία η Super Snake ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια δολάρια και αναμένεται και αυτή τη φορά να σπάσει τα ρεκόρ. Σύμφωνα με τους εκτιμητές αξίζει κάθε δολάριο αφού μαζί με το αυτοκίνητο αγοράζεις κι ένα από σπουδαιότερα κεφάλαια της αμερικάνικης αυτοκίνησης. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved