Μια πόλη στην Αγγλία σε πληρώνει για να μην χρησιμοποιείς το αυτοκίνητό σου

Γιατί να προσπαθείς να κάνεις πιο οικολογική τη χρήση του αυτοκινήτου, όταν μπορείς πολύ απλά να τα καταργήσεις;

Φαίνεται πως η δημοτική αρχή του Coventry βρήκε το κατάλληλο μέσο πειθούς για να εμφυσήσει την οικολογική συνείδηση στους δημότες της. Αντί να δίνουν λεφτά για διαφήμιση του οικολογικού τρόπου μετακίνησης, αποφάσισαν να τα δώσουν απευθείας στους κατοίκους της πόλης.

Για την ακρίβεια όποιος κάτοχος αυτοκινήτου αντιρρυπαντικής τεχνολογίας παλαιότερης της Euro 4, θα πληρώνεται έως και 3.000 λίρες κάθε χρόνο προκειμένου να μην το χρησιμοποιεί. Τα χρήματα αυτά θα δίνονται με τη μορφή πίστωσης ώστε ο κάτοχος να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ ή να αγοράζει κάποιο ηλεκτρικό ποδήλατο. 

Το μέτρο αυτό θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και κυρίως ερευνητικό. Θα είναι μια προσπάθεια να υπολογιστεί το κόστος που απαιτείται για να δοθούν κίνητρα στους πολίτες ώστε να εγκαταλείψουν τα βενζινοκίνητα οχήματά τους. Από τη στιγμή που κάθε πολίτης θα αφαιρεί από την πίστωσή του κάθε φορά που μετακινείται θα μπορέσει να φτιαχτεί εύκολα ένα μοντέλο υπολογισμού της οικολογικής μετάβασης σε κάθε πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

 

Αυτό που κάνει ενδιαφέρον το πείραμα είναι η επιλογή της πόλης στην οποία θα διεξαχθεί. Για πάνω από έναν αιώνα το Coventry ήταν η μητρόπολη της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των οχημάτων με την επιγραφή Made in England έχει κυλήσει τις ρόδες τους για πρώτη φορά σε αυτή την πόλη. 

Στην ανησυχία που προκαλεί το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση, έχουν προστεθεί και οι αμφιβολίες που έχει γεννήσει το Brexit για το άμεσο μέλλον της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ίσως η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του Coventry να είναι μια προσπάθεια να βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved