Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις να βάζεις αλυσίδες στο αυτοκίνητο;

Το μυστικό είναι να διαλέξεις εσύ το σημείο τοποθέτησης και να μην σε διαλέξει αυτό.

Ζούμε σε μία χώρα ευλογημένη από το μεσογειακό κλίμα, αυτό σημαίνει ότι η χιονόπτωση είναι κάτι που αφορά κυρίως βόρειες ή/και ορεινές περιοχές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μία φορά στο τόσο που θα πέσει σε βαριά χιονόπτωση ένας μέσος οδηγός, αυτό να μεταφραστεί σε ταλαιπωρία για τον ίδιο και συνήθως για πολλούς άλλους οδηγούς. Κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πεινάσουν μαγειρεύουν ρίξε μία ματιά στις οδηγίες τοποθέτησης των αλυσίδων και να τις έχεις πάντα μαζί όταν ταξιδεύεις οπουδήποτε έχει πιθανότητα χιονιού. Παλιά μπορεί να υπήρχε μόνο ένας τύπος αντιολισθητικών αλυσίδων, ομως τώρα έχεις κι άλλες επιλογές. Μαζί με τις κλασικές αλυσίδες, οι οποίες έχουν εξελιχθεί κι αυτές τεχνολικά, υπάρχουν ακόμα οι αλυσίδες τύπου κουβέρτας και τύπου αράχνη.

Οι δύο τελευταίες έχουν το πλεονέκτημα της πανεύκολης τοποθέτησης με αντίστοιχο τίμημα στην τιμή απόκτησης. Η κουβέρτα είναι η πιο απλή αφού απλά περνάς γύρω από τον τροχό το κάλυμμα και είσαι έτοιμος. Είναι η μοναδική λύση για όποιον έχει σπορ αυτοκίνητο, μεγάλες ζάντες και λάστιχα χαμηλού προφίλ, αφού ο,τιδήποτε άλλο απλά δεν χωράει στους θόλους. Στα μειονεκτήματα της κουβέρτας συμπεριλαμβάνονται η γρήγορη φθορά της και η αδυναμία να χρησιμοποιηθούν σε κομμάτια που δεν έχει πολύ χιόνι. Οι αλυσίδες τύπου αράχνης είναι οι πιο τεχνολογικά εξελιγμένες και γιάυτό οι πιο ακριβές. έχουν ένα κεντρικό κομμάτι που προσαρμόζεται στο κέντρο του τροχού και σε αυτό «κουμπώνουν» τα αντιολισθητικά κομμάτια του πέλματος. Ό,τι τύπο κι αν έχεις τις βάζεις κατά προτεραιότητα στους κινητήριους τροχούς και αν έχεις τετρακίνητο και μόνο ένα σετ προτίμησε τους μπροστά τροχούς για να έχεις καλύτερο «τιμόνι».

 

Αν έχεις απλές αλυσίδες φρόντισε να έχεις το αυτοκίνητο σε ένα σημείο όσο το δυνατόν πιο καθαρό από χιόνια και λάσπες γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα παιδευτείς. Έχε τους τροχους στην ευθεία και άπλωσε τις αλυσίδες προσέχοντας να έχεις το συρματόσχοινο από την εσωτερική πλευρά του τροχού. Στη συνέχεια τραβάς τις δύο άκρες του συρματόσχοινου προς τα πάνω «αγκαλιάζοντας» με την αλυσίδα το ελαστικό και ενώνεις τα σημείο επαφής για να κουμπώσουν. Μόλις φέρεις τις αλυσίδες στο εξωτερικό μέρος του τροχού ένωσε τις άκρες μεταξύ τους. Τέλος, σφίγξε τις αλυσίδες περνώντας τη μια άκρη τους στην απέναντι πλευρά. Κάνε λίγα μέτρα με χαμηλή ταχύτητα και ξανασφίξε αν παρατηρήσεις κάποια χαλάρωση. Το χαλαρό σφίξιμο μπορεί να λύσει τις αλυσίδες με συνέπεια το εσωτερικό συρματόσχοινο να κάνει ζημιά στα φρένα και τα ημιαξόνια. Για αυτό τον λόγο πρέπει να αποφεύγεις φτηνιάρικες λύσεις και να προσέχεις πάντα ότι οι αλυσίδες που παίρνεις συμφωνούν με τις διαστάσεις των ελαστικών σου. Ένα ζευγάρι γάντια και η προσεκτική ματιά στις οδηγίες χρήσης οι μοναδικοί σου σύμμαχοι για να δαμάσεις τις χιονισμένες βουνοκορφές.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved