Πρέπει τελικά να αλλάζεις τα ελαστικά μπρος-πίσω;

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα debate μεταξύ οδηγών και ήρθε η ώρα να μάθεις αν είναι μύθος ή πραγματικότητα τα οφέλη της αλλαγής.

Τα ελαστικά είναι από τα πιο παραμελλημένα αναλώσιμα του αυτοκινήτου αφού πολλοί περιορίζονται στην αντικατάστασή τους όταν αυτά έχουν φθαρεί τελείως και δεν ξανασχολούνται μέχρι την επόμενη τετράδα. Οι παλιότεροι οδηγοί συνήθιζαν στο μεσοδιάστημα της αλλαγής να τα βάζουν μπρος-πίσω και καθώς αυτή η πρακτική έχει ταυτιστεί με την τσιγκουνιά ότι δήθεν το έκαναν για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ελαστικών, οι νεότεροι άρχισαν να εγκαταλείπουν αυτή την πρακτική. Τελικά υπάρχει πραγματικό όφελος; Η απάντηση είναι ναι και ο λόγος δεν είναι η οικονομία και η τσιγκουνιά.

Οι ίδιοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και ελαστικών τη συστήνουν. Η φθορά στα ελαστικά είναι ανομοιόμορφη για μία σειρά από λόγους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα μπροστινά ελαστικά φθείρονται περισσότερο επειδή δέχονται περισσότερο βάρος, φθείρονται από την κίνηση του τιμονιού και επίσης έχουν την ευθύνη του περάσματος της δύναμης του κινητήρα στον δρόμο ως κινητήριοι τροχοί. Αυτά βέβαια ισχύουν στα προσθιοκίνητα αυτοκίνητα με τον κινητήρα εμπρός που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων. Στα πιο εξωτικά αυτοκίνητα κάτι τέτοιο προφανώς δεν ισχύει και για τον πρακτικό λόγο των διαφορετικών διαστάσεων των ελαστικών μεταξύ των δύο αξόνων. 

Με την αλλαγή εκτός από το προφανές της επέκτασης της ζωής των ελάστικών, εξασφαλίζεται καλύτερη οικονομία καυσίμου, βελτίωση της ποιότητας κύλισης και τελικά ασφαλέστερη οδική συμπεριφορά λόγω καλύτερης πρόσφυσης και φρεναρίσματος. Το αν πρέπει να τα αλλάξεις απλά μπρος-πίσω ή χιαστί είναι κάτι που θα το δει ο μηχανικός στο βουλκανιζατέρ αφού είναι κάτι που εξαρτάται από τη χρήση του αυτοκινήτου. Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από την αλλαγή, μην παραμελείς τα ελαστικά σου. Έλεγχε περιοδικά την πίεσή του σε κάποιο βενζινάδικο και παρατήρησέ τα κατά τη διάρκεια του πλυσίματος για τυχόν κοψίματα και πετραδάκια που έχουν σφηνώσει στις αυλακώσεις. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved