Ξέρεις κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις αμορτισέρ;

Κρυμμένα πίσω από τους τροχούς και κάτω από το αμάξωμα είναι αυτά τα μυστήρια πράγματα που εξασφαλίζουν την άνεσή σου και την ενεργητική σου ασφάλεια, μην τα παραμελείς.

Όχι μόνο τα αμορτισέρ, αλλά και τα ελατήρια και τα σινεμπλόκ είναι όλα μαζί τα αναλώσιμα εξαρτήματα ενός γενικότερου συνόλου που ονομαζεται ανάρτηση. Σκοπός όλων αυτών είναι διατήρηση της επαφής του αυτοκινήτου με το οδόστρωμα με ό,τι αυτο συνεπάγεται. Ασφάλεια, άνεση και ποιότητα κύλισης είναι οι βασικές αποστολές τους και κάθε ένα από αυτά χρειάζεται τη δική του προσοχή. 

 

Δεν υπάρχει μία γενική αρχή που να λέει κάθε πότε χρειάζονται αλλαγή τα αμορτισέρ ή τα σινεμπλόκ. Η φθορά τους εξαρτάται από την κατάσταση του οδοστρώματος στο οποίο κινούμαστε, τον τρόπο οδήγησης, αλλά και το πόσο φορτώνουμε το αυτοκίνητό μας. Σαν μέσος όρος χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές η πενταετία ή τα 80.000 χλμ για κανονικές συνθήκες και από κει και πέρα αυτό μειώνεται ανάλογα με την κακή χρήση. 

 

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε ότι η ανάρτησή σας έχει αρχίσει να «κουράζεται» να πάτε σε ένα συνεργείο να την ελέγξουν. Αν στις στροφές οι κλίσεις που παίρνει το αυτοκίνητο θυμίζουν τις στροφές που παίρνει ο Τερλέγκας ή εμφανίζει τάσεις πλεύσης στις αλλαγές λωρίδας σε στυλ «βάρκα γυαλό» ήρθε η ώρα της αλλαγής. Ακόμα μπορεί να παρατηρήσετε έντονη «βουτιά» του εμπρός μέρους κατά τη διάρκεια ενός έντονου φρεναρίσματος ή πριν το πλύσιμο να δείτε κάτω από τους θόλους των τροχών λάδια στα αμορτισέρ, κάτι που σημαίνει ότι έχει κοπεί κάποια τσιμούχα των αμορτισέρ. Λόγω του ρόλου τους στην ασφάλεια των μετακινήσεών σας, μην αγνοείτε τα παραπάνω σημάδια και επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαιρία τον μηχανικό σας.4 SHARES