Το θρυλικό Morgan Three Wheeler μας αποχαιρετά μετά από 110 χρόνια

Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για ένα από τα πιο περίεργα, αλλά και λατρεμένα, αυτοκίνητα όλων των εποχών και οι υπέυθυνοι της εταιρείας το γιορτάζουν μια μια συλλεκτική έκδοση. 

Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στα αυτοκίνητα που επιμένουν αντισυμβατικά σε όλο το διάστημα της παραγωγής τους. Το Morgan Three Wheeler είναι αντισυμβατικό ακόμα και με τους όρους της Morgan, μιας εξ ορισμού αντισυμβατικής εταιρείας. Η συνταγή ήταν απλή και από το 1911 που «μαγειρεύτηκε» για πρώτη φορά, άλλαξαν μόνο τα συστατικά που έπρεπε να εκμοντερνιστούν. Ένας κινητήρας μοτοσικλέτας, ένα ελαφρύ σασί με ξύλινα τμήματα και ότι του έλειπε σε τροχούς το αναπλήρωνε σε διασκέδαση. Οι παραξενιές του και η αυθεντικότητά του το έκανε ένα από τα πιο fun to drive αυτοκίνητα αποδεικνύοντας πως less is more. Η τελευταία γενιά του σπορ τρίκυκλου είχε μια τσόπερ καρδιά από την αμερικανική S&S και την μετάδοση του Mazda MX-5, όμως σε όλα τα υπόλοιπα ήταν όπως το ξέραμε, ναι ακόμα και το ξύλινο χειροποίητο σασί παρέμενε πεισματικά.

Δυστυχώς οι νέες προδιαγραφές καυσαερίων, η τάση για βιώσιμες οικολογικές λύσεις και η επέλαση της ηλεκτροκίνησης δεν κάνει διακρίσεις. Ότι δεν κατάφεραν δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, ενεργειακές κρίσεις, οικονομικές κρίσεις, η ψηφιακή επανάσταση και η αποβιομηχάνιση, το κατάφεραν αυτές. Το υπεραιωνόβιο τρίκυκλο της Morgan με κινητήρα εσωτερικής καύσης μας αποχαιρετά για πάντα και το 2021 θα είναι η τελευταία χρονιά παραγωγής του. Για να γιορτάσουν αυτή την ιστορική στιγμή οι Άγγλοι έκαναν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Αντί για αντιο παρουσίασαν μια συλλεκτική παρτίδα μόλις 33 αυτοκινήτων με ειδικούς χρωματικούς συνδυασμούς για την περίσταση με έμπνευση που έχει αντληθεί από το ένδοξο βρετανικό παρελθόν. Τα 33 συλλεκτικά Morgan θα έχουν ως κύριο χρωμα το μαύρο (ο αποχαιρετισμός είναι ένα μικρό πένθος) και ως δευτερεύον 4 διαφορετικά pattern. 

To πρώτο λέγεται Βelly Τank και είναι φόρος τιμής στους βετεράνους του Β’ ΠΠ που έφτιαχναν Hot Rods με ανταλλακτικά από παροπλισμένα αεροπλάνα σε αναζήτησή της χαμένης αδρεναλίνης. 

mr1

 

Το δεύτερο είναι το Dazzleship και αφιερώνεται στα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού. Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν ακόμα τα ραντάρ και η διόπτρες η γινόταν με το μάτι τα πλοία έφεραν περίεργα και ζαλιστικά μοτίβα παραλλαγής και η Morgan φροντίζει να μας το θυμίζει. 

mrr2

Το Aviator είναι για αυτούς που δεν θα καταφέρουμε ποτέ να τους ευχαριστήσουμε όσο θα έπρεπε σύμφωνα με τον Churchill. Με λεπτομέρειες που θυμίζουν τα θρυλικά Spitfire, οι μηχανικοί της Morgan προσφέρουν ένα homage στη RAF.

mr3

Αφήσαμε για το τελος το Race Car. Μμιμείται τα πρώτα racing liveries της Morgan. Αδρές λευκές γραμμές και ένας λευκός κύκλος έτοιμος να υποδεχτεί αριθμό αγωνιζόμενου, είναι η υπενθύμιση ότι η Morgan δεν θα είχε γίνει ποτέ θρύλος της αυτοκίνησης χωρίς τις πρώτες της αγωνιστικές επιτυχίες. 

mr4 

Το όνομα P101 της περιορισμένης παραγωγής έκδοσης είναι το όνομα που είχε και το πρώτο τρίκυκλο της εταιρείας και έτσι σηματοδοτείται το τέλος ενός μεγάλου ιστορικού κύκλου. Η τιμή των 45,000 λιρών μπορεί να φαίνεται «αλμυρή», αλλα αν σκεφτείς με αυτά τα λεφτά αγοράζεις ένα κομμάτι βιομηχανικής ιστορίας, τότε το κόστος μετριάζεται. Τέλος για νότα αισιοδοξίας, οι πεισματάρηδες υπεύθυνοι της βρετανικής βιοτεχνίας (σε καμία περίπτωση δεν είναι βιομηχανία με τέτοιους ρυθμούς παραγωγής) ανακοίνωσαν πως θα προσαρμοστούν στα δεδομένα της νέας εποχής και πολύ σύντομα θα δούμε ένα ηλεκτροκίνητο Three Wheeler. Ελπίζουμε μόνο να έχουν κρατήσει το ξύλινο σασί. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved