Η μεγαλειότητα του Volvo P1800 δεν είναι μόνο για βασιλιάδες

Ένα αμάξι που επέλεξε ο ίδιος ο Roger Moore και εκτόξευσε τη Volvo.

Όταν ακούμε για ένα αμάξι της Volvo, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σκεφτούμε πως πρόκειται για ένα κομψό αυτοκίνητο. Και αυτό ήταν κάτι το οποίο ίσχυε ειδικά στα 70s. Μπορεί να είναι μηχανές εξαιρετικής αντοχής, δύναμης, αλλά σε στυλ οι αλήθεια είναι πως οι Σουηδοί ήταν λίγο πίσω, αλλά και σε συνδυασμό με το ποιοι επέλεγαν ένα αμάξι Volvo τη δεκαετία του ’70, διαμόρφωσαν την παραπάνω εικόνα.

 

 

Μια συνηθισμένη εικόνα ήταν, μια μεσοαστική οικογένεια, να επιλέγει το Volvo λόγω άνεσης και χώρου. Μέχρι εκεί. Τίποτα το fancy βρε αδελφέ. Ακόμα και οι διαφημίσεις της εταιρείας, ολίγον τι ξενέρωτες.

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως με τα νέα SUV που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες ενός σύγχρονου ανθρώπου, συνδυάζοντας, άνεση, ασφάλεια, δύναμη και πλέον… στυλ. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι λέτε;

 

 

Στις δεκαετίας του ’50 και του ’60 τα μοντέλα της εταιρείας δεν είχαν την επιτυχία που περίμεναν πολλοί, όταν οι Σουηδοί αποφάσισαν να στρέψουν την προσοχή τους, στη δημιουργία sport αμαξιών. Η πρώτη σωστή προσπάθεια ήταν η εύστοχα ονομαζόμενη Sport P1900 - μια ανοιχτή διπλή καμπίνα που έφτασε το 1956, που προοριζόταν αποκλειστικά στην αμερικανική αγορά. Όμως ούτε αυτή η κίνηση στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ πωλήσεων.

Και τότε, «γεννήθηκε το P1800, το οποίο οφείλει την ύπαρξή του στον σύμβουλο μηχανικής της εταιρείας, Helmer Petterson και τον γιό του, Pelle. O Helmer ήταν ο άνθρωπος πίσω από το παλαιότερο PV444, ένα αδέξιο coupé που παρ 'όλα αυτά έκανε εντυπωσιακές πωλήσεις.

 

5800 Volvo 1800 S

 

Ο Petterson ήταν αποφασισμένος να αποφύγει τα λάθη του P1900, αναζητώντας εξωτερική βοήθεια και συγκεκριμένα, από ένα ιταλικό design house για να σχεδιάσουν το νέο αυτοκίνητο. Αυτός έπεισε τον προϊστάμενο της εταιρίας Gunnar Engellau να ακολουθήσει το σχέδιό του και πολλά από μεγάλες ιταλικές εταιρείας εμφανίστηκαν θετικές στο να προχωρήσουν τα σχέδια.

Ένα πραγματικά καλαίσθητο αμάξι, με όλες του τις ανέσεις, έχοντας πλέον και το κατάλληλο στυλ, άσχετα αν προέρχεται από… ιταλικό χέρι. Και αν οι δυο Σουηδοί ήταν πίσω από τη δημιουργία του, ένας Βρετανός το έκανε διάσημο.

 

225618 Roger Moore as Simon Templar in The Saint TV Series

 

Το 1961, οι παραγωγοί μιας νέας τηλεοπτικής εκπομπής που ονομάζεται The Saint αναζητούσαν ένα αυτοκίνητο στο οποίο ο ηγετικός τους χαρακτήρας Simon Templar, που τον υποδύθηκε κάποιος… Roger Moore. Και αφού η Jaguar έδειξε απρόθυμη, η Volvo άρπαξε την ευκαιρία και έστειλε το P1800. Το αποτέλεσμα αυτό, έφερε το δίδυμο Moore-P1800 ακόμα και να συγκρίνεται με το εμβληματικό δίδυμο James Bond-Aston Martin DB5.

Ο Roger Moore μάλιστα επέλεξε το P1800 και για προσωπική χρήση και έτσι συνδέθηκε για μια ζωή με το μοντέλο της Volvo, βάζοντας τη σουηδική εταιρεία σε κάθε σπίτι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved